Koopselecties

Kwaliteitsaandelen voor de buy-and-hold belegger, als vaste waarde voor elke portefeuille.

commentaar

GBL, de holding die steeds meer de nadruk legt op private equity (al 23% per eind 2022), zag de intrinsieke waarde vorig jaar dalen met 19,3%. Dat is uitsluitend het gevolg van de daling van beursgenoteerde aandelen (vooral dan adidas, maar ook zwaargewichten Pernod Ricard en SGS), want de ‘private activa’ stegen wel in waarde. De niet-genoteerde participaties kenden het voorbije jaar overigens een omzetstijging van gemiddeld 26%. GBL keert, zoals al lang aangekondigd, in mei een stabiel dividend uit van 2,75 EUR per aandeel. Dat bedrag komt overeen met nagenoeg alle ontvangen ‘cash earnings’ (ontvangen dividenden van de participaties in portefeuille), goed voor 2,72 EUR p.a. In 2022 kocht GBL best veel eigen aandelen in (voor 643 miljoen EUR, goed voor 5% van het kapitaal), aandelen die vernietigd zullen worden. Dit komt de intrinsieke waarde per aandeel ten goede. Vorige week keurde de Raad van Bestuur een zesde enveloppe van 500 miljoen EUR voor inkopen van eigen aandelen goed. De schuldgraad (loan-to-value), die o.a. door deze aandeleninkopen was gestegen tot 15,7% in september 2022, daalde in het laatste kwartaal tot 10,9% door een aantal desinvesteringen. GBL blijft een aantrekkelijk ‘fonds’. De beheerskosten bedragen slechts 24 basispunten (0,24%) van de intrinsieke waarde.  

Begin vorige week haalde een door Alstom geleid consortium nog een order binnen voor een geïntegreerd spoorwegsysteem voor de uitbreiding van het South Commuter Railway-project in de Filipijnen. Alstom is verantwoordelijk voor ondermeer de systeemintegratie, signalisatie, telecom, geautomatiseerd tariefincassosysteem en perrondeuren. De waarde van het contract voor Alstom bedraagt 1,1 miljard EUR.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
10/02/2023 Wendel Verwijderd
30/01/2023 AALBERTS NV Verwijderd
02/12/2022 AALBERTS NV Toegevoegd
17/11/2022 SIEMENS AG Verwijderd
02/05/2022 SIEMENS AG Toegevoegd
meer
Aandelen, geschikt voor dynamische beleggers, die een portefeuille een extra boost kunnen geven, maar een hoger risico dragen.

commentaar

Voorlopig geen verklaring voor de koersdaling van Gen Digital. Buiten dat Microsoft recent een nieuwe, betere versie van zijn anti-virussoftware op de markt bracht is er geen verklaring. Het bedrijf is nu wel heel goedkoop geworden, maar beperk alvast het gewicht in de portefeuille.

Bij Porsche SE kregen we nu de definitieve resultaten en vooruitzichten voor Volkswagen. Het grootste nieuws was dat de groep niet het aanvankelijke budget van 159, maar 180 mld. EUR gaat pompen in elektrificatie en digitalisatie (software). De markt reageerde alvast eerder sceptisch op het verhaal: 36 mld. EUR investeringen per jaar versus een cashflow van 6 à 8 mld. EUR. Vooral in de tak van de batterij-activiteiten zal meer uitgegeven worden aan edele metalen en cathodes (Umicore). Van een mogelijke beursgang van de batterij-activiteiten hopen we in juni meer te vernemen op de investeerdersdag. Voor 2023 is Volkswagen erg optimistisch op het vlak van de verkoop van het aantal voertuigen (+14% tot 9,5 mln. stuks) dankzij het hoge orderboek (vooral in Europa). De marges zullen wel min of meer stabiliseren (8,1% over 2022). Er zijn enerzijds de schaalvoordelen van een gezond productieritme (zonder al te veel tekorten van componenten), maar anderzijds levert men ook veel (kleinere) wagens uit met lagere marges. De nieuwe ID3 is qua prijs quasi hetzelfde als de Tesla 3, maar er wordt vandaag nauwelijks iets op verdiend. Het management van Volkswagen predikte geduld en wijst vooral naar schaalvoordelen eens de productie (tegen 2025) van de batterijfabrieken en de elektrische platformen onder stoom komt. 2025 zal nog pieken qua investeringen in R&D. Pas achteraf pluk je de vruchten. We mogen er vanuitgaan dat de cashflows en de rendabiliteit pas na 2025 flink zullen verbeteren bij Volkswagen.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
30/01/2023 Porsche Automobil Holding Toegevoegd
16/01/2023 Gen Digital Toegevoegd
01/12/2022 Vopak Koninklijke Verwijderd
28/11/2022 Volkswagen AG Vz Verwijderd
21/10/2022 X-FAB Verwijderd
meer
Aandelen uit groeimarkten, enkel geschikt voor beleggers die een hoger risico aankunnen, als diversificatie voor een portefeuille.

commentaar

Bancolombia publiceerde in het vierde kwartaal goede resultaten. De netto intrest inkomsten stegen met 7% op kwartaalbasis en met 67% op jaarbasis. De netto intrest marge steeg immers sterk tot 7,26% en bovendien groeide de kredietportefeuille met 23% op jaarbasis. Anderzijds was er ook een grote stijging van de voorzieningen voor slechte leningen. Dit jaar zal Bancolombia wellicht minder sterk groeien omwille van de verzwakkende economie in Colombia. Met een k/w van minder dan 4 zit een groeivertraging al ruimschoots in de waardering verwerkt. Bovendien is Bancolombia ook speculatief aantrekkelijk. Er is speculatie dat de Colombiaanse miljardair Gillinski een belang in de bank wil verwerven. Bovendien is er ook een reële kans dat Bancolombia zijn online dochter Nequi zal afsplitsen en mogelijk naar de beurs brengen. 

Cosan ontgoochelde in het vierde kwartaal met een winstdaling van 37%. Dat was vooral het gevolg van de zwakke prestatie van energiedochter Raizen (suiker, ethanol en brandstofdistributie). Raizen blijft verder transformeren naar meer hernieuwbare energie, onder meer met de investeringen in biogas. De gasdistributie van Compass zag de omzet verzwakken in het industriële segment, maar dat werd gecompenseerd door een vooruitgang in het residentiële segment. De transportdochter Rumo boekte recordresultaten en heeft nog veel groeipotentieel dankzij de uitbreiding van de capaciteit. Ondanks het verwerven van een belang in Vale, kon Cosan de nettoschuld beperkt houden op 2,2 keer de EBITDA. 

De omzet en de winst van Jardine Matheson stegen in 2022 met ongeveer 5%. Dat was niet slecht aangezien vele van de grootste belangen, zoals Hongkong Land (winst -20%) onder druk stonden door de covidcrisis. Het Indonesische conglomeraat Astra boekte wel een recordwinst. De retailgroep Dairy Farm kwam, als gevolg van de pandemie en tevens investeringen, in 2022 in het rood, maar in de tweede jaarhelft was er beterschap. Jardine Matheson is traditioneel voorzichtig in zijn prognoses, maar dankzij het herstel in China moet er toch een beter jaar mogelijk zijn. Op 10 mei wordt er een slotdividend van 1,6 USD p.a. uitgekeerd, wat de uitkering over het hele jaar op 2,15 USD p.a. brengt. 

Ondanks ongunstige wisselkoersen kon Mercadolibre, de grootste webwinkel van Latijns-Amerika, in het vierde kwartaal de verwachtingen opnieuw overtreffen. De omzet steeg met 41% (met stabiele wisselkoersen zou dat 56% geweest zijn). De zwakkere prestatie in Argentinië werd ruimschoots gecompenseerd door de sterke groei in Brazilië en Mexico. De fintech divisie groeide vorig jaar met 93% en is nu al goed voor 43% van de totale omzet. Stilaan wordt ook duidelijk dat de groep een derde belangrijke inkomstenbron kan uitbouwen met advertenties (in navolging van het model van Amazon.com.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
28/12/2022 Cosan SA Toegevoegd
28/12/2022 MercadoLibre Toegevoegd
28/12/2022 Bancolombia SA Toegevoegd
28/12/2022 SAMSUNG EL.GDR Verwijderd
12/08/2022 BRF - Brasil Foods SA Verwijderd
meer