Koopselecties

Kwaliteitsaandelen voor de buy-and-hold belegger, als vaste waarde voor elke portefeuille.

commentaar

GBL haalde via een converteerbare obligatie 500 mln. EUR op. Die obligaties kunnen worden omgezet in Pernod Ricard-aandelen. GBL maakt daarvoor gebruik van 2 miljoen aandelen van de Franse drankengroep, zowat 10% van het totaal in portefeuille. Pernod Ricard is het zwaargewicht bij GBL, goed voor 21% van de intrinsieke waarde. Deze obligatie loopt 3 jaar en biedt een coupon van 2,125%. 

Wendel houdt een investeerdersdag op 1 december. De Franse investeringsmaatschappij organiseert traditiegewijs begin december een investeerdersdag. De datum van de daaropvolgende is overigens al bekend (7 december 2023). Op zich verwachten we niet veel nieuws op de investeerdersdag van nu donderdag. Vorig jaar was er sprake van de uitbouw van een portefeuille van 7 à 10 participaties in de periode 2021-24. Momenteel zijn het er zeven, maar de voorbije weken waren er geruchten dat een van de zwaarste participaties (Constantia Flexible) de deur zou uitgaan voor een mooi bedrag. Hierdoor zou Wendel schuldenvrij zijn. De voorbode van een fors inkoopplan van eigen aandelen? Wendel, dat nog steeds aan een forse korting noteert van 47%, blijft in onze koopselectie.  


In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
17/11/2022 SIEMENS AG Verwijderd
02/05/2022 SIEMENS AG Toegevoegd
16/12/2021 Wendel Toegevoegd
19/11/2021 Ageas Verwijderd
10/11/2021 Exor SpA Verwijderd
meer
Aandelen, geschikt voor dynamische beleggers, die een portefeuille een extra boost kunnen geven, maar een hoger risico dragen.

commentaar

Een sterk kwartaalrapport was voor terminaluitbater Vopak de trigger om fors hoger te noteren. De jaardoelen werden daarbij verhoogd, en de markt krijgt eindelijk in de smiezen dat de groep een belangrijke rol zal spelen in de opslag van nieuwe energieën. Sinds het dieptepunt in september noteert het aandeel zelfs al ruim 50% hoger. Het aandeel blijft interessant, maar na een dergelijke stijging op zo’n korte tijd is het voor nieuwe aankopen beter om een tussentijdse correctie af te wachten. Het aandeel verlaat bijgevolg de Actieve Koopselectie.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
01/12/2022 Vopak Koninklijke Verwijderd
28/11/2022 Volkswagen AG Vz Verwijderd
21/10/2022 X-FAB Verwijderd
10/10/2022 X-FAB Toegevoegd
02/08/2022 JUNGHEINRICH AG Verwijderd
meer
Aandelen uit groeimarkten, enkel geschikt voor beleggers die een hoger risico aankunnen, als diversificatie voor een portefeuille.

commentaar

Bij de Chinese internetaandelen is er een herstel gestart De markt speculeert oip een versoepeling van het strenge Chinese covidbelied, terwijl de ontmoeting tussen Biden en Xi Jinping hoop geeft op een dooi in de moeilijke relaties tussen de VS en China. De Chinese beleggers blijken overigens meer optimistisch over de evolutie in China. Dat is een gunstig teken in afwachting van de eind dit jaar verwachte 'primary listing van Alibaba in Hongkong (zie ook de analyse 'overdreven pessimisme in China'). 

Samsung Electronics zag de kwartaalwinst met bijna een derde dalen, wat slechter is dan de verwachte 25%-daling. Vooral de daling van de prijzen voor geheugenchips wogen op de cijfers en in het vierde kwartaal is er nog geen beterschap te verwachten. In de smartphones zouden de marges wel goed blijven dankzij het succes van duurdere modellen, zoals de vouwbare smartphones. De eerste verkoopcijfers van de Galaxy Z4 blijken alvast beter dan deze bij de lancering van de Galaxy Z3. Het Zuid-Koreaanse bedrijf blijft ook erg optimistisch voor de halfgeleiderdivisie en investeert veel in de nieuwste nanochips, waarvoor het in de volgende jaren een grote vraag verwacht, o.m. dankzij de vraag naar A.I. producten. 

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
12/08/2022 BRF - Brasil Foods SA Verwijderd
08/07/2022 BRF - Brasil Foods SA Toegevoegd
08/06/2022 SAMSUNG EL.GDR Toegevoegd
03/06/2022 Enel Americas SA Verwijderd
12/04/2022 Gerdau SA Verwijderd
meer