Meerdere value-aandelen zijn aantrekkelijk. Maar wat zouden we adviseren mocht u uw investeringspijler ‘value’ willen aanvullen? Dat hangt af van uw verwachtingen en risicoprofiel. Hieronder vindt u onze huidige favoriete value-aandelen, met onze verwachtingen en op welke manier ze al dan niet in uw portefeuille passen. Niet noodzakelijk altijd de aandelen met het grootste stijgingspotentieel, wel met een gunstige verhouding tussen potentieel en risico. Onze inspiratielijst voor uw en onze aankopen…
Bij de small en midcaps… en voor beleggers met engelengeduld
Savencia, de Franse producent van bekende kazen en melkproducten, noteert aan slechts 0,4 keer de boekwaarde. Een boekwaarde die overigens jaarlijks stijgt, omdat het bedrijf structureel winstgevend is. En dan hoort een aandeel niet onder de boekwaarde te noteren. De beperkte verhandelbaarheid weerhoudt professionele beleggers van posities, maar dat biedt net kansen voor particuliere beleggers. Echte koerstriggers die het aandeel plots hoger kunnen sturen, zijn er niet. Tenzij de controlerende familie Bongrain de beursnotering beu is en tot een delisting en verkoop aan een voedingsgigant overgaat. Savencia is hoe dan ook een aandeel voor geduldige value-beleggers. Op termijn zal het aandeel de kloof met de economische waarde grotendeels dichten.
Koffiebranderij- en verdeler Miko noteert aan de helft van de boekwaarde. Nu misstap SAS verkocht is, kan de focus opnieuw op het goed draaiende segment ‘out of home’-koffieactiviteiten. Op recurrente basis wordt ongeveer 10 keer de jaarwinst betaald en 3,5 keer de EV/EBITDA. Het aandeel noteert in de buurt van het laagste niveau in vele jaren, knock-out na de negatieve nieuwsstroom sinds de corona-uitbraak. De notering op de dubbele fixing-markt en dus het illiquide karakter maken het aandeel van het familiebedrijf extra onbemind. Hier dient de investering vanuit een middellangetermijnperspectief gezien te worden. En dient zowel de omvang van de investering als de aankoopprijs gelimiteerd te worden. En dan rustig een lekker bakje troost drinken. Het momentum is operationeel alvast positief gedraaid, laat nu de tijd zijn werk maar doen.
Bij de holdings…
Hal Trust is net zoals Ackermans & van Haaren geen loutere financiële holding maar een investeringsmaatschappij. Dus met een dikke vinger in de pap bij de onderliggende bedrijven. Ondernemers dus, dé reden waarom dergelijke ‘holdings’ een lagere korting verdienen. Nochtans loopt de huidige onderwaardering op tot een bovengemiddelde 30%. In 2017 (en even in 2021) werd nog een premie voor het aandeel betaald. De aangegeven intrinsieke waarde is op zich een onderschatting. Maritieme dienstverlener Boskalis wordt aan de delistingprijs gewaardeerd. Dat is aan minder dan de boekwaarde, terwijl sectorgenoot DEME op de beurs aan 2 keer de boekwaarde noteert. Een andere invalshoek: Boskalis staat in de boeken voor 4,4 mld. EUR, terwijl het bedrijf in 2023 1 mld. EUR EBITDA draaide en een nettokaspositie heeft. Hal Trust bezit zowel private equity (o.a. Coolblue, Koppert Topco) als beursgenoteerde belangen (Vopak, SBM Offshore, Technip Energies, Safilo, Siltronic). De nettokaspositie van 2,7 mld. EUR behelst liefst 27% van de marktwaarde van HAL. De jongste jaren beweegt HAL weinig, maar sinds het begin van de eeuw presteert het aandeel beter dan de AEX. Deze kwaliteitsholding mag opgepikt worden door goedehuisvaders en -moeders die geen snelle winst verwachten, maar voor een meer dan degelijke opbrengst gaan voor de lange termijn.
In het cyclische segment…
Deceuninck mag op een structurele rugwind rekenen dankzij het groeiende aandeel van de renovatiemarkt. Mensen die hun woning willen/moeten upgraden naar een hogere EPC-isolatiewaarde zullen al snel nieuwe, beter isolerende vensters laten plaatsen. Een markt die nog echt goed van start moet gaan. Herstructureringen zorgden in de eerste jaarhelft alvast voor een hogere rendabiliteit in Europa. Het belang in de Turkse beursgenoteerde dochter Ege Profil is momenteel evenveel waard dan heel Deceuninck op de beurs. De grootste investeringen liggen achter de rug, zodat de vrije cashflow de al gezonde balans (nettoschuld = 1,1 x EBITDA) de komende jaren richting nettokaspositie kan sturen. En wellicht kan het dividend ook de hoogte in. Het aandeel is met een EV/EBITDA van 4, 0,6 keer de boekwaarde en minder dan 10 keer de verwachte jaarwinst goedkoop.