De wereldbeurzen leden in 2022 onder de geopolitiek, de inflatie, de stijgende rentes en de economische groeivertraging. De emerging markets werden extra zwaar getroffen door de sterke USD en door de Chinese covidpolitiek. De MSCI Emerging Markets-index verloor meer dan 20%. Niettemin was het opvallend dat heel wat emerging markets, vooral grondstoffenproducenten, nog een positieve return haalden. De daling van de index was vooral een gevolg van de correcties van meer dan 30% bij de grote technologieaandelen Taiwan Semiconductor, Samsung Electronics, Tencent en Alibaba.
Waarheen in 2023 ?
Het nieuwe jaar start met tal van onzekerheden. De geopolitieke situatie blijft complex en in de rijke landen zijn de economieën aan het vertragen. De beurzen hebben al grotendeels geanticipeerd, maar er is volatiliteit te verwachten naarmate de positieve en negatieve factoren op de voorgrond treden, wat uiteindelijk tot een vrij richtingloze ‘konijnenmarkt’ kan leiden.
Omwille van hun demografie, de verstedelijking en de groeiende middenklasse blijven emerging markets hoe dan ook een aantrekkelijke diversificatie. De gemiddelde BBP-groei zal groter blijven dan in de ontwikkelde landen.
De exportgerichte ASEAN-landen zijn nog kwetsbaar omwille van het gevaar dat de meer ontwikkelde landen in een recessie komen. Hoewel deze beurzen relatief goedkoop zijn en de bedrijven fundamenteel sterker staan dan bij vorige crisissen, verwachten we momenteel toch meer van
1°) landen die dankzij hun grote binnenlandse markt wat minder afhankelijk zijn van de wereldhandel, zoals India, Indonesië en in toenemende mate ook China (zie verder). Samen vertegenwoordigen deze landen 40% van de wereldbevolking.
2°) landen die al vroeg hun rente fors begonnen te verhogen. Brazilië en Chili waren al in 2021 gestart en zullen in 2023 misschien ook de eersten zijn die weer kunnen verlagen. Aziatische landen lopen daarentegen wat achterop op dit vlak.
Koopselectie
KraneShares China Internet
Ondanks het recente koersherstel zijn de grote Chinese internetaandelen zoals Alibaba en Baidu nog vrij laag gewaardeerd. De overheid lijkt niet meteen van plan om nog nieuwe beperkingen op te leggen en rekent zelfs op de sector om de economie weer te doen aantrekken.
iShares MSCI Latin America
Brazilië en Mexico, die de Latijns-Amerikatracker domineren, hebben een positieve reële rente die de inflatieverwachtingen tempert en de munten ondersteunt. De tracker is goed gediversifieerd met zwaargewichten in banken (Itau Unibanco, Banco Bradesco...), olie en grondstoffen (Vale, Petrobras...), maar ook in meer defensieve sectoren (America Movil, Femsa, Walmart Mexico...).
Mercadolibre
De grootste internetwinkel van Latijns-Amerika heeft nog veel groeipotentieel. De groep wint marktaandeel en verbetert de rendabiliteit. Intussen wordt er verder geïnvesteerd in logistiek. De fintechdivisie, goed voor bijna de helft van de omzet, breidt uit naar verzekeringen en beleggingsproducten.
Cosan
Cosan biedt een aantrekkelijke diversificatie in Braziliaanse brandstoffen, gasdistributie, suiker, ethanol, logistiek en ijzererts. De holding noteert ruim 25% onder de intrinsieke waarde.
Bancolombia
De Colombiaanse beurs en vooral de munt zijn gevoelig gedaald sinds het land voor het eerst in zijn geschiedenis een linkse president aan de macht bracht. De grootste bank lijkt te zwaar afgestraft en is historisch goedkoop geworden tegen een verwachte k/w van circa 5.
Jardine Matheson
Voor een belegging in Azië verkiezen we nog steeds deze gediversifieerde holding, die actief is in een waaier van sectoren (vastgoed, auto’s, logistiek, hotels, supermarkten, voeding, landbouw...). De heropening van de Chinese economie kan voor een krachtig herstel zorgen. Naast China/Hongkong belegt de holding vooral in Indonesië.