BNP Paribas heeft enkele sterke weken achter de rug. Omdat het dynamische koopselecties betreft die actiever beheerd zullen worden, verliet de Franse grootbank de voorbije week de selectie dividendwaarden (zie belegger.be). Het rijkelijke dividend wordt zowel in Frankrijk als België door heffingen afgeroomd. We gaven dan ook aan dat beleggers vooral op koerswinst moeten mikken. We accentueerden de aantrekkelijkheid van BNP Paribas na de koerszwakte als gevolg van de (politieke) malaise in Frankrijk. Let wel: het aandeel blijft vanuit een middellangetermijnperspectief koopwaardig. BNP noteert gevoelig onder de boekwaarde en aan 6,2 keer de jaarwinst. De jaarprognose werd eind oktober nog bevestigd, zodat we bij de jaarcijfers ons niet aan negatieve verrassingen verwachten. Blijvend interessant dus, maar als we NU een dividendwaarde zouden kopen, zou onze belangstelling naar andere aandelen gaan.
Die aandacht mag nog steeds gaan naar Aedifica, goed voor een dividendrendement van 7,1% bruto, waarop voorlopig nog steeds ‘slechts’ 15% roerende voorheffing wordt afgehouden. Aangezien de pay-outratio op het wettelijke minimum van 80% voor een GVV ligt en door de groeimarkt (zorgvastgoed) waarin Aedifica actief is, achten we dit dividend duurzaam. Bij de jongste kwartaalcijfers werden de jaarprognoses nog licht opgetrokken, nadat dit ook al bij de halfjaarcijfers het geval was. De onderwaardering tegenover de marktwaarde is opgelopen tot een aantrekkelijke 26,9%. Enkele jaren geleden werden nog stevige premies betaald.
De voorbije weken zorgde de stijgende rentetrend (wereldwijd) voor verkoopdruk bij een aantal dividendwaarden. In het VK rukt de 10-jarige Gilt stilaan op richting 5% (zie pag. 10). In eigen land steeg de 10-jarige OLO de voorbije weken tot 3,15%, terwijl op 5 jaar de kaap van 2,7% werd gerond. Voor de GVV’s betekent dit mogelijk geleidelijk hogere financieringslasten. Het is dan ook niet ondenkbaar dat in 2025 enkele GVV’s een winstdaling zullen moeten opbiechten. Een lager dividend over boekjaar 2025 is dan ook mogelijk voor de GVV’s die vandaag al hoge uitkeringsratio’s (pay-out) hanteren. Denken we o.a. aan CPI, Home Invest Belgium en Cofinimmo, waarbij de pay-outratio ruim 95% bedraagt. Wat laatstgenoemde betreft, zijn de meningen van de beurshuizen momenteel sterk verdeeld (zie www.belegger.be met ‘Voor én tegen: Cofinimmo’, ook via de QR-code op pag. 8 te lezen). Daarmee wordt in de (lage) beurskoersen al deels rekening gehouden, maar het is toch raadzaam om vooral te focussen op GVV’s die een duurzaam (hoger) dividend kunnen uitkeren. Aedifica en Retail Estates keren zowat 80% van de gerealiseerde jaarwinst uit, waardoor ze over een mooie buffer beschikken. Aan de huidige beurskoersen bieden ze hiermee een verwacht brutodividendrendement van respectievelijk 7% en zelfs 9%! Een pak meer dus dan met vastrententend papier. De tienjarige rente bedraagt in ons land ongeveer 3,15%. Bovendien zorgt de hardnekkig hoge inflatie - de oorzaak van de gestegen rentes - er ook voor dat de huurinkomsten - al dan niet volledig - geïndexeerd kunnen worden.