Volgens The Times of London zou de grootste aandeelhouder van Cognita, de Britse beheerder van een aantal private scholen, op zoek zijn naar een exit of beursintroductie tegen een erg lucratieve waardering van 5,5 miljard euro. Sofina bezit 13,4% in Cognita.
Koopselecties - De Belegger
commentaar
commentaar
Montea, de GVV belegd in logistiek vastgoed, boekte in het eerste kwartaal een winststijging van 9% tot 1,07 euro per aandeel. Montea zit dan ook op schema om de doelstelling van een jaargroei van 8% te halen (en dus een winst van 4,9 euro per aandeel).
In het eerste kwartaal nam de portefeuille met 118 miljoen euro toe tot 2,9 miljard euro. Montea meldt dat 70% van het vooropgestelde investeringsvolume onder het Track27-plan gegarandeerd is. Het winstdoel voor 2027 van 5,60 euro per aandeel tegen 2027 wordt eveneens bevestigd. Ook goed nieuws langs de balanszijde. De schuldgraad bedraagt een lage 37,7%, terwijl Montea dankzij succesvolle herfinancieringen de gemiddelde kost van de schuld kon verlagen van 2,3% naar 2,1%. Deze GVV combineert groei met een lage schuldgraad. We verwachten dat het jaardividend (3,74 euro) in de vorm van een keuzedividend zal worden uitgekeerd. De intrinsieke waarde steeg het voorbije kwartaal verder tot 78,91 euro per aandeel, waardoor Montea momenteel noteert aan een korting van 19%.
commentaar
CEO Eddy Duquenne van Kinepolis was te gast bij CEO Talks van De Tijd. Hier leest u onze belangrijkste take-aways van dit onderhoud. Het belangrijkste is de mogelijke winsthefboom als in 2025 en 2026 talrijke aantrekkelijke films meer cinefielen naar de bioscoop zal lokken. Vanaf april is alvast een opmerkelijke verbetering zichtbaar. Vrijdag gaat Kinepolis ex-dividend. Het betreft een dividend van 0,60 euro per aandeel.
commentaar
Beloftes & turnarounds betreft doorgaans aandelen met een hoger dan gemiddeld risico. Dat houdt tevens in dat de geïnvesteerde bedragen per aandeel, maar ook in totaliteit, beperkt dienen te zijn.
Een turnaround is een bedrijf dat vanuit een nare positie opnieuw boven water kan komen. Kan het betrokken bedrijf bevestigen, dan weekt dit een groter dan gemiddeld stijgingspotentieel voor het aandeel los. Onder deze categorie vallen vaak cyclische bedrijven, die goede met slechte periodes afwisselen, en dat in een wisselend prestatiepatroon op de beurzen gereflecteerd zien. Met beloftes kan op een groot koerspotentieel worden gemikt, doch hier is meeval in timing gemoeid. Het herstel moet zich bovendien nog daadwerkelijk materialiseren. Denk ook aan biotechbedrijven: zij kunnen fors hoger ingeval van een succesvolle ontwikkeling van een geneesmiddel, doch kunnen ook waardeloos worden als er niets uit de bus komt. Ook nieuwe technologieën kunnen veel waarde creëren of alweer snel voorbij gehold zijn. Doseren is de boodschap.
Omdat de drie andere investeringspijlers doorgaans kwalitatiever zijn en vooral bij de pijlers dividend- en valuewaarden aantrekkelijke keuze te over is, zouden we momenteel deze pijler niet al te veel gewicht toekennen. Ook in DB Portefeuille blijft het gewicht beperkt tot slechts 2,7%. Echt uitgesproken koopkandidaten vinden we momenteel ook niet, zodat de selectie voorlopig leeg blijft. Wel zijn er zeker een aantal cyclische waarden die we in de gaten houden en op een gegeven moment mogelijk wel de selectie zullen halen. We denken o.a. aan enkele mijnbouwbedrijven (thema grondstoffen/inflatie) en staalwaarden zoals Aperam of ArcelorMittal. We kijken alleszins naar turnarounds die tevens kenmerken van de andere pijlers hebben, zoals value en dividendwaarden. Ook bij de small- en midcaps loont het de moeite om naar turnarounds uit te kijken, liefst bedrijven die al een positiever momentum in het vooruitzicht hebben. Aandelen zoals een Greenyard of het Franse Bénéteau zijn alleszins al te fors teruggevallen. Bij de eerste moet de voortzetting van de schuldenafbouw de koerstrigger zijn. De tweede is dan weer balansmatig top, maar daar moet de belegger anticiperen op het herstel dat pas vanaf de tweede jaarhelft van 2025 verwacht wordt.
commentaar
Montea steeg vandaag met hoger dan gemiddelde volumes. Daarmee lijkt de koers de steun boven het 100-daagse gemiddelde (63,84 euro) wat te verstevigen. Bij een verdere opleving moeten het 200-daagse gemiddelde (68,61 euro) en de top van februari (69,3 euro) doorbroken worden.
Samsung Electronics is al bijna een maand ter plaatse aan het trappelen tusse, 943 en 1.001 dollar. Sinds 16 april hield de koers stand boven het 100-daagse gemiddelde (954,1 dollar). Bij een volgende duidelijke stijging kijken we uit naar een uitbraak boven 1.053 dollar (de top van 27 maart).