De Belegger Portefeuille
De Belegger Portefeuille met écht geld, échte kosten, écht in de markt. Simpel te volgen.

Commentaar

We kregen vorige week nog 2,38 EUR op de rekening  als opbrengst van de verkoop van een fractie van een aandeel van Prosus ingevolge de herkapitalisatie van de aandelen.

Transacties

Duurzame groeiers

Om zich te versterken in AI-gerelateerde cyberbeveiliging neemt Cisco het Amerikaanse Splunk over voor een slordige 28 mld. USD, of 7 keer de verwachte omzet. De groep zal in het eerste jaar positief bijdragen aan de cashflow, maar pas in het tweede jaar ook effectief bijdragen aan de winst van Cisco. Cisco betaalt circa 40 keer de verwachte winst voor Splunk en een premie van 31,9% versus de jongste slotkoers. Splunk moet de recurrente inkomsten van Cisco een boost geven. Klanten van Cisco kunnen in de toekomst cyberbedreigingen detecteren, opsporen en preventief handelen. Als de overname niet zou doorgaan, moet Cisco meer dan 1 mld. USD verbrekingsvergoeding betalen. Tegen het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2024 (maart 2024) wil Cisco de overname afronden. Het betreft wel een beloftevol segment, maar Cisco telt veel geld neer voor een bedrijfje met 4 mld. USD omzet. Niettemin beschikt de groep over een ruime oorlogskas (nettokaspositie van 17 mld. USD ).  
Bob van Dijk, de topman van de holding Prosus, stapte onverwacht op. De man stond al tien jaar aan het roer van het Zuid-Afrikaanse Naspers en dochter Prosus. Het laatste salaris van de man was 57 mln. EUR. Ervin Tu, een telg van holding Softbank, wordt zijn opvolger. De eerder afgegeven doelen werden opnieuw herbevestigd. Prosus zal zijn belang in Tencent langzaam afbouwen en met het geld o.a. eigen aandelen inkopen. Daarnaast is de groep naarstig op zoek naar de volgende unicorn. Naast Tencent is Prosus vooral belegd in internetbedrijven rond zoekertjes, multimedia, e-learning en maaltijdbezorging. Op 29 november zal de groep de halfjaarresultaten aankondigen. De holding noteert zowat 40% onder de intrinsieke waarde. 

Dividendwaarden

Een media-offensief bij Gimv. De groep zal Groupe Clair (waternetwerken) verkopen aan Crédit Mutuel Equity. De verkoop kadert in het vorige persbericht, waar men stelde in onderhandeling te zijn over het afscheid van verschillende participaties. Tegelijk herhaalde de Vlaamse overheid dat de voorkeur uitgaat naar een verkoop van hun belang in één blok aan een nieuwe aandeelhouder. De CEO wil een stabiel aandeelhouderschap waarop hij kan terugvallen in het geval van een kapitaalverhoging, als klankbord voor de strategie of voor het nemen van bepaalde participaties. Hiertoe worden de boeken geopend voor geïnteresseerde partijen. 

Value

Geen nieuws van Tessenderlo, maar mogelijk wel positieve ontwikkelingen inzake de gasgestookte elektriciteitscentrale die ons land nodig heeft om eventuele tekorten op te vangen. Tessenderlo zou nog de enige overgebleven kandidaat zijn, nadat Eneco  stelde zich nog uitsluitend op hernieuwbare energie te willen richten. Dat geeft topman Tack alvast een betere onderhandelingspositie als volgend jaar opnieuw een CRM-veiling georganiseerd zou worden.
Een goedkeuring van Bimzelx (psoriasis) komt er niet meer in het derde kwartaal, maar ze komt nu wel heel dichtbij. Een inspectie van de productiefaciliteit van UCB in Eigenbrakel werd succesvol afgerond. Hiermee zijn de bezorgdheden van de ‘complete response letter’ (CRL) van de baan. Er vinden nu nog enkel gesprekken met de FDA plaats over het etiket van het geneesmiddel. Een timing werd door de FDA niet gegeven. Hoewel UCB uitging van een beslissing nog dit kwartaal, lijken er nu geen hinderpalen meer voor een goedkeuring in het vierde kwartaal. UCB mag dan ook gekocht worden voor de middellange termijn, al vinden we monoholding Tubize een beter alternatief omwille van de hoge onderwaardering (45%).

Beloftes & turnarounds

Mithra komt (26/09) met halfjaarresultaten, maar na de recente nieuwsbrief van CEO Solomon aan de aandeelhouders valt wellicht niet veel nieuws te rapen.

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
25/09/2023 Aankoop NN Group 5 x € 36,25
12/09/2023 Aankoop ABN AMRO BANK N.V. 5 x € 13,59
07/09/2023 Aankoop Alstom 1 x € 23,75
28/07/2023 Aankoop Gimv 2 x € 38,22
29/06/2023 Aankoop NN Group 9 x € 32,36
17/05/2023 Aankoop ABN AMRO BANK N.V. 5 x € 14,34
15/05/2023 Aankoop NN Group 70 x € 34,00
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.