De Belegger Portefeuille

Commentaar

Vorige week ontvingen we het kwartaaldividend van Cisco. Dat leverde 17,08 EUR op. We moesten ook nog het speciaal dividend (0,082 EUR p.a.) van ING verrekenen. Dit bracht 17,22 EUR op.

Transacties

Duurzame groeiers

Bank of America maakte een studie over bedrijven die het goed doen in een omgeving van desinflatie in de VS. Naast Walmart en Merck prijkt ook Cisco in de top-3 van aandelen die je desgevallend in portefeuille moet hebben. Volgende week komen we terug op Cisco, net voor de publicatie van de halfjaarcijfers (15/02). 

Jungheinrich neemt het Amerikaanse Storage Solutions Group over, een leverancier van rekken en magazijnautomatisatie. Het bedrijf betaalt 375 mln. USD voor de overname. Daar kan nog een prestatiegebonden vergoeding van 5 à 9% van de overnameprijs bijkomen indien bepaalde doelstellingen in de komende drie jaar worden behaald. In 2022 stevent Storage Solutions af op een omzet van 290 mln. USD en een aangepaste bedrijfswinst van circa 34 mln. USD. De marge van 11,7% is hoger dan die van Jungheinrich (verwachte 7,6% in midden vork). De overname versterkt de positie in de VS en biedt het potentieel om op middellange termijn een aanwezigheid uit te bouwen in Mexico en Canada. Storage Solutions levert vooral diensten en is in die zin minder kapitaalintensief. De overname draagt meteen bij tot de winst en de vrije cashflow p.a. De overname, die in het tweede kwartaal zal worden afgerond, kadert in het strategische plan ‘2025’ om 20% van de omzet buiten Europa te realiseren. De overname kan gemakkelijk gefinancierd worden dankzij de sterke balans. Ook na de overname blijft de balans gezond (geschatte schuldratio <0,5).

Vanaf 2 februari verwachten we de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde dochters van Siemens. Healthineers neemt de aftrap. De kwartaalresultaten zullen besmeurd zijn door herstructureringskosten. Ook de forse terugloop van de vraag naar Covid-testkits zal knabbelen aan de marges.  

Prosus gaat 30% knippen in het kantoorpersoneel om de tering naar de nering te zetten en wil in het eerste halfjaar van 2025 rendabel worden. Binnen een jaar zou de herstructurering al achter de rug moeten liggen. Ook bij de operationele dochters zal in de kosten gesneden worden, maar de timing en omvang van de besparingen verschilt van deze van de moederholding. De weg naar rendabiliteit staat ook bij internetbedrijven voortaan centraal in het businessplan. De tijd van gratis geld is immers voorbij. 

Dividendwaarden

Gimv verkocht zijn participatie in Kind Technologies, een producent van inspectiemachines voor de automatisatie van de landbouwsector, aan Avedon Capital Partners. Met deze nieuwe desinvestering toont Gimv aan dat ook in moeilijke marktomstandigheden mooie exits gerealiseerd kunnen worden. Het rendement ligt hoger dan het langetermijndoel (15%). 

In een interview met L’Echo meldde de CEO van EVS dat hij voor 2023 op een onveranderde omzet mikt. 2023 is een jaar met weinig sportevenementen en normaal kent de omzet dan een stevige terugval. Ook de marges staan dan traditioneel onder druk, omdat de grote sportevenementen lucratieve omzet genereren. Tegelijk zijn er nog altijd tekorten aan componenten, waardoor de levering van producten vertraging oploopt. In november 2023 zal de groep een investeerdersdag organiseren met concrete langetermijndoelen. De jaarresultaten verwachten we op 17 februari.

Value

Compagnie des Alpes is het jaar goed gestart. In het fiscaal eerste kwartaal steeg de omzet organisch (zonder overname MMV) met 15,3%. Dat is beter dan verwacht. Vooral de pretparkdivisie deed het goed, met een toename van 20,1%. Er werden 2,4 miljoen bezoekers geteld. Dat zijn er 19% meer dan in dezelfde periode van het vorige boekjaar. Er worden steeds meer evenementen georganiseerd en dat loont. De omzet per gebruiker daalde, in tegenstelling tot elders, omdat de drukke bezetting ervoor zorgde dat de toegang tot de winkels en restaurants moeilijker was. In de skidomeinen was er ondanks de moeilijke weersomstandigheden een groei van 6,5%, dankzij een lichte stijging van het aantal skiërs en een groei (4%) van de uitgaven per skiër. CDA kijkt met vertrouwen naar de drukste periode van het skiseizoen (schoolvakanties in februari) nu er voldoende sneeuw ligt. Voor de pretparken is het wachten op de opening van de pretparken eind maart/begin april.

Beloftes & turnarounds

Tessenderlo heeft 99,32% van het kapitaal van Picanol in bezit. Op 13 februari gaat de groep over tot een uitkoopbod, waarna Picanol van de beurs verdwijnt. 

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
03/02/2023 Verkoop JUNGHEINRICH AG 60 x € 36,32
03/02/2023 Verkoop Solvay 13 x € 109,65
03/02/2023 Aankoop Porsche Automobil Holding 50 x € 58,00
13/10/2022 Aankoop GBL 40 x € 70,22
13/09/2022 Verkoop SHELL PLC 153 x € 27,03
12/09/2022 Aankoop ABN AMRO BANK N.V. 3 x € 10,20
07/09/2022 Aankoop NN Group 2 x € 40,55
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.