De Belegger Portefeuille

Commentaar

Vorige week inden we diverse dividenden. Het dividend van Ackermans & vH leverde ons 86,80 EUR op. Van Tessenderlo en Ageas tot slot kregen we respectievelijk 63 EUR en 147 EUR. Voor Sanofi is het nog wachten op de afrekening.

Transacties

Vandaag (06/06) gaat NN Group ex-dividend. Het betreft een slotdividend van 1,79 EUR p.a. Zoals gebruikelijk kan men kiezen voor cash of voor aandelen. Voor DB Portefeuille opteren we voor bijkomende aandelen. Ook bij Carrefour wordt het dividend (0,56 EUR p.a.) vandaag onthecht. De betaaldatum is 8 juni.

Duurzame groeiers

De groeivertraging in China wordt steeds  duidelijker in de economische indicatoren. De jeugdwerkloosheid piekt. We verwachten binnenkort opnieuw stimuli van de Chinese overheid. Het sentiment op de Chinese aandelenbeurzen zat tegen omwille van de economische malaise. De index in Hongkong belandde in een berenmarkt. Het grote gewicht van de bigtechbedrijven in deze indexen woog ook op de beursevolutie van holding Prosus. Deze holding is quasi volledig belegd in internetbedrijven, vooral dan Tencent (74% van de intrinsieke waarde). De intrinsieke waarde ramen we momenteel op 105,6 EUR p.a. Afgezet tegen de beurskoers levert dit een korting op van 37,3%. Dat is iets hoger dan in het recente verleden. 

Cisco heeft een afspraak met de beleggersgemeenschap. Vandaag zal de groep een strategische briefing doen van de activiteiten, cijfers én verwachtingen. Iets om naar uit te kijken: we maken uiteraard al een verslag op onze website.

Sanofi maakte positieve resultaten bekend in fase 2 voor frexalimab, een potentieel middel tegen multiple sclerose. Het farmabedrijf is van plan om begin 2024 de cruciale laatste klinische fase aan te vatten.

Volgens de CFO van Siemens  zal de gemiddelde omzetgroei van de kernsegmenten van het conglomeraat op liefst 7% liggen tot 2027 dankzij het succes van automatisatie, decarbonisatie en digitalisatie. Eerder had de groep groeicijfers tussen 4 en 5% naar voor geschoven.

Dividendwaarden

Kredietratingbureau Standard & Poor’s bevestigde rating A voor NN Group, dit bij een positieve outlook. De analisten verwachten dat de verzekeraar in de periode 2023-25 jaarlijks een winst van ruim 1,5 mld. EUR zal realiseren. En dat jaarlijks voor 250 mln. EUR eigen aandelen ingekocht zullen worden. In Nederland werd de pensioenwetgeving hervormd, waarbij in een periode van 5 jaar wordt overgestapt van een Defined Benefit- naar een Defined Contribution-systeem. Dat kan in het segment van de bedrijfspensioenen aanzienlijk meer werk opleveren voor verzekeraars. Aangezien NN Group veruit de grootste is in dit segment, zal het er ook het meest van kunnen profiteren.

Value

Carrefour plant een grote herstructurering in het hoofdkantoor in Frankrijk. De groep zou er 1.000 banen willen schrappen, zowat 10% van het personeel. In verhouding zal men minder besparen in de winkels (320.000 werknemers). Ook in België is een nieuwe herstructurering op til en wordt met de vakbonden onderhandeld. 

Bouygues plaatste met succes een obligatielening van 1 mld. EUR op een looptijd van 8 jaar. De interestvoet valt met 3,875% nog goed mee. Opvallend is dat Bouygues zich al eerder tegen stijgende rentes indekte, waardoor de gemiddelde rentekost uitkomt op amper 1,95%.  

Begin vorige week was er commotie rond UCB (Tubize) na berichten dat de FDA een bijkomende 483-brief heeft uitgevaardigd omtrent de productiefaciliteit in Braine-l’Alleud voor psoriasismiddel Bimzelx. Hierdoor wordt het toch weer wat spannender naar het beslissingsmoment van de FDA toe. In principe heeft de FDA tot 23 juni tijd om Bimzelx al dan niet goed te keuren. Hoewel de kleine opmerkingen opnieuw niet gingen over de veiligheid of de werkzaamheid van het product zou een nieuwe vertraging heel vervelend zijn. Het is merkwaardig dat Europa al die bedenkingen niet heeft gemaakt. 

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
17/05/2023 Aankoop ABN AMRO BANK N.V. 5 x € 14,34
15/05/2023 Aankoop NN Group 70 x € 34,00
05/05/2023 Aankoop ING Groep 7 x € 11,03
25/04/2023 Aankoop Porsche Automobil Holding 50 x € 50,80
09/02/2023 Verkoop SIEMENS AG 12 x € 149,98
03/02/2023 Verkoop JUNGHEINRICH AG 60 x € 36,32
03/02/2023 Verkoop Solvay 13 x € 109,65
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.