De Belegger Portefeuille

Commentaar

Het dividend van Brunel is betaald. Aangezien we kozen voor een herbelegging van het nettodividend krijgen we er extra aandelen bij. We wachten nog op de afrekening. 

Transacties

Bij Montea opteerden we voor het dividend in aandelen. We kregen er één aandeel bij aan 75,92 EUR. Voor de resterende coupons kregen we nog 28,80 EUR op onze rekening. Uiteindelijk kozen 60% van de aandeelhouders bij Montea voor aandelen. 

Het dividend van Porsche SE werd in cash uitbetaald. Dat bracht na de Duitse en Belgische bronheffing 131,94 EUR op.

Duurzame groeiers

Ackermans & van Haaren neemt 33,3% in het Britse V.Group, een wereldmarktleider in scheepsmanagement met een jaaromzet van 650 mln. USD en een EBITDA van 90 mln. USD. AvH zet daarmee een deel van de cashberg aan het werk.

Dividendwaarden

ING voorziet voor de periode 2024-27 een jaarlijkse gemiddelde omzetgroei van 4 à 5%. Daarbij zullen fees of commissie-inkomsten een groter deel van de inkomsten uitmaken: 5 mld. EUR tegenover 4 mld. EUR in 2023. De kosten worden onder controle gehouden en zullen met 3 à 4% minder hard stijgen dan de inkomsten. Dat moet leiden tot hogere winsten, tot 14% van het eigen vermogen in 2027 (12,4% in 2023). Overnames zijn mogelijk als het de uitrol van de strategie versnelt, en kapitaaloverschotten worden aan de aandeelhouders uitgekeerd in functie van de marktomstandigheden (doel CET1-ratio van 12,5% in 2025). 

De stijgende rentes in de eurozone wogen de voorbije week op onze vastgoed-GVV’s (Aedifica, Montea en Cofinimmo). Inmiddels zijn die rentes alweer relatief fors gedaald, zodat we een inhaalbeweging van onze GVV’s verwachten.

Value

De meeste Franse aandelen in DB Portefeuille stonden onder druk door de onzekerheid rond de uitkomst van de Franse parlementsverkiezingen eind deze maand. De vrees is dat de extremen het dan erg goed zullen doen. Hierdoor eisen beleggers een risicopremie. Enkel Sanofi kon de schade beperken. De groep is immers wereldwijd actief en dus relatief minder kwetsbaar.

Bij Bouygues was er een bijkomend element. De prijsverlagingen door telecomgroep SFR zorgden ervoor dat de vrees voor een prijzenoorlog oplaaide, nadelig voor dochter Bouygues Telecom. Toch is die kans wellicht eerder klein, omdat het noodzakelijk was voor SFR om weer wat meer concurrentieel te zijn. Hoewel Bouygues in 80 landen actief is, wordt het door beleggers toch aanzien als een hoofdzakelijk Frans bedrijf. 

Compagnie des Alpes rondde vorige week de overname af van 83% van de aandelen van Soccer 5 France, de moeder van Groupe Urban. Eind dit jaar stijgt het belang naar 86,5%. CDA betaalt, zoals eerder aangekondigd, 129,7 mln. EUR (incl. schulden) voor dit 86,5%-belang. In het boekjaar dat eind deze maand afloopt, verwacht Groupe Urban een EBITDA van 21,5 mln. EUR. Met de overname diversifieert CDA in voetbal met 5 en padel. Vanaf 30 juni worden de activiteiten van Groupe Urban in de cijfers van CDA opgenomen. In de periode juli-september wordt iets minder dan 20% van de omzet gerealiseerd.De Italiaanse brillengroep Safilo zou samen met Hal Investments, de private equity tak van Hal, als enige een bod uitgebracht hebben op de Italiaanse sectorgenoot Marcolin. Het bod zou wel aanzienlijk lager zijn dan de 1,3 mld. EUR die meerderheidsaandeelhouder (83%) PAI Partners voor Marcolin wil. 

Ook de holding GBL zit in Frankrijk verankerd. Pernod Ricard (14,4% van de intrinsieke waarde) is immers de derde zwaarste post bij GBL. En Imérys is de vierde grootste positie met een gewicht van iets meer dan 10%. Bij Pernod Ricard wordt gevreesd dat China wel eens de drankenproducenten zou kunnen viseren na de heffing van Europa op Chinese elektrische wagens. De décote van GBL is opnieuw opgelopen tot boven de 40%.  

Vorige week kondigde de Europese Commissie bijkomende heffingen aan op de invoer van Chinese elektrische wagens. De vrees is nu dat er tegenmaatregelen zullen volgen van China die de Europese autobouwers zal raken. Dit zette vorige week de autobouwers onder druk en dus ook holding Porsche SE. De luxemerken Mercedes, Audi, Porsche en BMW zouden het meest in het vizier kunnen komen. Duitsland probeert daarom de heffingen toch nog af te zwakken.


Uitstaande orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
03/05/2024 Aankoop Proximus 500 x max. € 6,80

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
16/06/2024 Aankoop MONTEA 1 x € 75,92
24/05/2024 Aankoop Cofinimmo 60 x € 59,40
08/05/2024 Verkoop Solvay 107 x € 35,84
02/04/2024 Verkoop SIEMENS AG 13 x € 177,17
22/02/2024 Aankoop Aedifica 35 x € 55,50
07/02/2024 Verkoop Alstom 96 x € 11,52
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.