De Belegger Portefeuille

Commentaar

Begin februari verkochten we een deel van onze aandelen van  Solvay en Siemens aan respectievelijk 109,65 en 149,98 EUR p.a. Intussen staan we al een stuk lager. Mochten de koersen van beide aandelen de komende dagen/weken verder zakken dan staan we klaar om de verkochte aandelen weer terug te kopen. Beide bedrijven hebben een gezonde balans, wat in woelige tijden een vereiste is. We gaan daarbij gestaffeld te werk. Concreet plaatsen we een aankooporder op Euronext Brussel voor 13 aandelen Solvay (BE0003470755) aan max. 90 EUR en voor Siemens (DE0007236101) aan max. 122 EUR.  

Transacties

De voorbije week inden we het dividend van Compagnie des Alpes. Dit bracht 148,15 EUR netto op. 

Duurzame groeiers

Alstom haalde een contract van 250 mln. EUR binnen voor het onderhoud van een treinvloot en systemen voor de internationale luchthaven van Newark Liberty (VS).

Meta gaat weerom flink gaan herstructureren. Er verdwijnen 10.000 banen en de groep schrapt 5.000 vacatures. Volgens Meta kan meer en meer gedaan worden via artificiële intelligentie. Meer efficiëntie dus, maar onderliggend wil de groep besparen om aandeelhouders gerust te stellen. Er lopen nog aanzienlijke investeringen in de metaverse die tot nu toe amper van de grond komt. Eerder had de groep gedacht dat de operationele kosten tussen de 89 en 95 mld. USD zouden liggen dit jaar. Nu rekent Meta op een niveau tussen de 86 en 92 mld. USD. Dit is inclusief de 3 à 5 mld. USD herstructureringskosten voorzien voor deze nieuwe besparingsronde. Het topmanagement werd niet gespaard bij deze besparingsronde.

Siemens Energy (SE), een 23%-dochter van Siemens, haalde afgelopen week in moeilijke marktomstandigheden vers geld op. Dit ter financiering van de overname van de windturbinegroep Gamesa dat 4 mld. EUR kostte. SE haalde met deze beperkte kapitaalverhoging (10% van het kapitaal) bij institutionelen 1,26 mld. EUR  op tegen een beperkte korting. Bestaande aandeelhouders en Siemens participeerden niet.  

Dividendwaarden

Gimv nam deel aan een financieringsronde bij het Amerikaanse Mediar Therapeutics, dat een best-in-class behandeling voor fibrose ontwikkelt. Twee van de onderzoeksprogramma’s zullen volgend jaar bij mensen (klinische studies) worden getest. Hoeveel Gimv investeert is niet bekend. Het investeert samen met o.m. Novartis Venture Fund, Pfizer Ventures en Bristol-Myers Suibb 85 mln. USD in het bedrijf.

Value

UCB (participatie van Tubize) hield op de jaarlijkse meeting van de ‘American Academy of Dermatology’ presentaties over Bimzelx, het psoriasismiddel dat hopelijk groen licht krijgt van de FDA deze zomer. Daarnaast sloot UCB een strategische samenwerking met Aitia met het oog op de ontdekking en ontwikkeling van medicijnen tegen de ziekte van Huntington. Huntington is een slopende genetische aandoening die de hersenen aantast. De behandelingsopties zijn beperkt. Deze overeenkomst brengt niets bij op korte termijn, maar het is een investering in de toekomst.

Beloftes & turnarounds

Donderdag komt Tessenderlo met jaarcijfers. We verwachten een mooi herstel van de rendabiliteit in de meststoffentak (lagere grondstoffenkosten) en hierdoor zal Tessenderlo de doelstelling om de EBITDA met 15 à 20% te doen groeien over 2022 zeker halen. Niettemin is het ook belangrijk om uit te kijken naar de vooruitzichten voor 2023. De vraag naar weefgetouwen van Picanol is op dit moment naar ons aanvoelen een groot vraagteken. Tegelijk spelen de hogere energiekosten een meer beduidende rol in 2023 (in 2022 nog vastgeklikt tegen veel lagere tarieven).

Uitstaande orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
20/03/2023 Aankoop SIEMENS AG 12 x max. € 122,00
20/03/2023 Aankoop Solvay 13 x max. € 90,00

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
09/02/2023 Verkoop SIEMENS AG 12 x € 149,98
03/02/2023 Verkoop JUNGHEINRICH AG 60 x € 36,32
03/02/2023 Verkoop Solvay 13 x € 109,65
03/02/2023 Aankoop Porsche Automobil Holding 50 x € 58,00
13/10/2022 Aankoop GBL 40 x € 70,22
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.