Sinds maandag 23 december noteert MicroStrategy (MSTR) in de Nasdaq-100, na een spectaculaire stijging afgelopen jaar in lijn met de Bitcoin. Er is de laatste tijd dan ook heel wat te doen rond dit aandeel, maar wat doet MicroStrategy nu juist?
In principe is MicroStrategy een softwarebedrijf dat zich richt op Business Intelligence, namelijk het verzamelen, analyseren en visualiseren van gegevens om bedrijven te helpen beter geïnformeerde beslissingen te maken. Het biedt platformen voor data-analyse, rapportages en dashboards zodat bedrijven gegevens uit verschillende bronnen kunnen combineren. Deze activiteit genereert ongeveer 500 mln. USD omzet en is dan ook beperkt ten opzichte van de huidige marktkapitalisatie rond 80 mld. USD.
Beleggers zien MicroStrategy echter vooral als de manier om indirect in de Bitcoin te beleggen sinds het bedrijf in 2020 zijn overtollige cashreserves in deze cryptomunt is beginnen parkeren. Sindsdien koopt het bedrijf van de flamboyante topman en cryptofanaat Michael Saylor via de zogenaamde “dollar-cost-averaging” methode periodiek Bitcoins bij, ongeacht de prijs. Vooral sinds de verkiezing van Donald Trump als de 47ste president van de VS met een uitgesproken pro-cryptoretoriek gaat het hard. Sinds 6 november kocht MicroStrategy ongeveer 160.000 Bitcoins bij waardoor het bedrijf intussen al op een berg van 442.262 BTC zit. Deze aankopen gebeurden aan gemiddeld 58.219 USD per Bitcoin, wat de totale investering op 23,41 mld. USD brengt.
De enorme Bitcoinhonger van MicroStrategy kan al lang niet meer met de vrije kasstroom van de software-activiteiten gefinancierd worden, waardoor een beroep wordt gedaan op schulden en kapitaalverhogingen. De onderneming gaf zelf al aan de komende drie jaar nog eens 42 mld. USD te willen ophalen via de plaatsing van nieuwe aandelen of converteerbare obligaties. Er ligt zelfs een voorstel op tafel om het aantal aandelen te verhogen van 330 mln vandaag naar 10,33 mld! Aangezien Saylor 46,8% van de stemrechten bezit, kan hij dit hoogstwaarschijnlijk ook doordrukken.
MicroStrategy kan aanzien worden als een ”Bitcoin-monoholding“ die met een premie noteert ten opzichte van zijn intrinsieke waarde (NAV). Volgens schattingen van Barron’s weerspiegelt de bedrijfswaarde (EV) van ongeveer 87 mld. USD (inclusief ongeveer 7 mld. aan (converteerbare) schulden) een premie van 2,2 keer de onderliggende waarde in BTC. Deze premie lag met 3,5 keer de onderliggende waarde nog veel hoger op 21 november, toen het aandeel op een recordkoers noteerde. De premie is cruciaal voor de strategie het bedrijf, aangezien er bij iedere kapitaalronde extra Bitcoins worden aangekocht die de intrinsieke waarde per aandeel verhogen, waardoor investeerders bij de volgende kapitaalronde weer bereid zullen zijn een premie te betalen. Zolang de premie overeind blijft en de Bitcoinprijs stijgt, blijft de bal aan het rollen. Wanneer de Bitcoinprijs echter daalt worden schulden moeilijker te herfinancieren en zal de premie en de koers dalen, waardoor bestaande aandeelhouders verwateren indien er nieuwe kapitaalverhogingen volgen. Wanneer MicroStrategy (dat 2,2% van alle uitstaande BTC aanhoudt) dan ook nog eens Bitcoin moet gaan verkopen om schulden terug te betalen, kan dit extra druk zetten op de koers van de cryptomunt.
Het hele model heeft dan ook een alsmaar stijgende Bitcoinprijs nodig om overeind te blijven. Topman Michael Saylor beweerde onlangs nog in een podcast dat Bitcoin met 60% per jaar zal blijven een stijgen en een risicovrije investering is. De enorme volatiliteit, waarbij de cryptomunt correcties tot 80% kende, maken het allerminst een risicovrije investering die met schulden gefinancierd kan worden.
Terwijl de Bitcoin met 119% steeg sinds begin 2024, steeg de koers van MicroStrategy met 400% dankzij het hefboomeffect dat door de premie en de schulden ontstaat. Een daling van de Bitcoinprijs kan echter het hele businessmodel gestoeld op schulden en aandelenuitgiftes met een premie (dat volgens ons toch veel weg heeft van een roekeloos piramidespel) laten instorten.
Wie in BTC wil beleggen kan dit best via een Bitcointracker doen, maar indien MicroStrategy op een gegeven moment in de problemen komt door een daling van de BTC, kan de daling dus nog versterkt worden door gedwongen verkopen door MSTR. Voer voor speculanten dus, beleggers houden zich best afzijdig. Al krijgt iedereen die een tracker op de Nasdaq aanhoudt nu automatisch ook een deeltje MicroStrategy in portefeuille…