varia

Gaat de zilverprijs de goudprijs achterna?

©Bloomberg

Goud ligt tegenwoordig op recordkoers maar bij zilver is van nieuwe hoogtepunten nog lang geen sprake. Het goedkoopste edelmetaal werd in 1980 kortstondig aan 50 USD verhandeld, een prijs die in 2011 werd geëvenaard. Maar de voorbije 13 jaar kwam zilver nooit meer in de buurt van dit niveau. 

Advertentie

Geen monetaire link

Beleggers kijken vaak naar de goud/zilver ratio maar die is in de praktijk waardeloos om investeringsbeslissingen op te baseren. Tegen ca. 86 is die ratio historisch aan de hoge kant. Maar zelfs indien deze weer zou dalen, zegt dat niets over de richting van de zilverprijs zelf. Wanneer beide metalen goedkoper worden maar zilver daalt minder hard, dan daalt de goud/zilver ratio ook maar als investeerder schiet je daar weinig mee op. Op langere termijn gaan de prijzen van goud en zilver dezelfde richting uit. Rond zilver hangt nog een aura van monetair metaal maar dat is het al lang niet meer. Geen enkele centrale bank houdt zilver aan als deel van de valutareserves, wat bij goud wel het geval is. Intussen is bijna 60% van de vraag afkomstig van industriële toepassingen. De rest valt onder de categorie (semi)-investeringsvraag als juwelen, staven en munten. 

Industriële vraag trekt aan

Op basis van voorspellingen van het Silver Institute wordt 2024 het vierde opeenvolgende jaar met een deficit op de globale zilvermarkt. De instelling rekent dit jaar op een groei van de globale zilverconsumptie met 1% naar 1,2 miljard troy ounce of ruim 37. 000 ton. Daarbij zal de industriële vraag met 4% toenemen naar 690 miljoen troy ounce. Voornaamste industriële toepassingen zijn in elektronica en communicatieapparatuur maar de voorbije jaren neemt vooral de zilverconsumptie in foto-voltaïsche (PV) installaties een hoge vlucht. Deze vraagcomponent groeide vorig jaar naar 190 miljoen troy ounce tegenover 140 miljoen een jaar eerder. Het Silver Institute verwacht dat tegen het einde van dit decennium 300 miljoen troy ounce zilver in PV-installaties zal worden verwerkt. Dat komt omdat de nieuwe types PV-installaties (TOPCon) over een hoger zilvergehalte beschikken dan de oudere PERC-varianten. 

Aan de aanbodzijde evolueren zowel de mijnproductie als recyclage de voorbije 10 jaar zijwaarts tot licht dalend. Op beterschap moet de komende jaren niet worden gerekend, wel integendeel. Er werd de voorbije jaren bijzonder weinig geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit en dat zal zich vanaf de tweede helft van dit decennium laten voelen. Het Silver Institute schat het deficit dit jaar op 176 miljoen troy ounce.

Hoe investeren?

Direct in zilver investeren kan fysiek of via trackers en hefboomproducten. Aandelen van zilverproducenten zijn een indirecte belegging. Op dit moment kost een zilverbaar van 1 kg 840 EUR. Wie voor een groter bedrag in fysiek zilver wil investeren, kan dus voor logistieke uitdagingen komen te staan. Bovendien worden zilverbaren door de fiscus beschouwd als een industrieel product waarbij een BTW-heffing van 21% wordt toegepast. Deze zijn dus niet interessant voor de particuliere belegger. Op zilveren munten is de margeregeling van toepassing waarbij handelaars enkel BTW betalen op hun winstmarge. Die wordt dan verrekend in de verkooppremie.

Bij de trackers noteert ‘WisdomTree Physical Silver (JE00B1VS333, PHAG) op Amsterdam. Deze heeft momenteel 83,8 miljoen troy ounce zilver onder beheer en hanteert een jaarlijkse beheerkost van 0,49%. Een goedkoper alternatief is ‘iShares Physical Silver van BlackRock. Die is met een jaarkost van 0,2% goedkoper maar noteert wel op de beurs van Londen (IE00B4NCWG09, ISLN). Voor beide ETC’s bestaat er een ruling, dus geen risico op een taks op de meerwaarde. 

Een gespreide investering in zilveraandelen kan via de tracker Global X Silver Miners ETF (IE000UL6CLP7, Xetra). Deze schaduwt de Solactive Global Silver Miners- index die uit 32 bedrijven bestaat die een significant deel van hun omzet uit de productie van zilver halen. Wheaton Precious Metals en Pan American Silver zijn de grootste posities.

Zilver staat technisch op uitbreken waarbij de volgende horde de kaap van 30 USD is. Zilver is in verhouding tot goud een kleine markt en een gelijkaardig scenario als bij palladium en uranium is daarom zeker niet uitgesloten. Daar werden aanhoudende deficits jarenlang genegeerd tot de markt ineens wakker werd en het tot een prijsexplosie kwam. Een omslag in het beleggerssentiment is daarbij meestal de vonk die de lont aansteekt. Voor een kleine positie in uw portefeuille dus te overwegen.

Advertentie