trackers

Verkiezingen in Duitsland: hoe belegt u optimaal in Duitse aandelen en ETF's?

©EPA

Dit weekend trekt Duitsland naar de stembus. Naast Oekraïne en migratie is de Duitse economie natuurlijk ook een belangrijk thema. De situatie is niet florissant, maar toch doet de DAX het erg goed. Hoe doet u daar als belegger uw voordeel mee?

Advertentie

Ondanks alle onheilsberichten over de Duitse economie, schoot de Duitse beurs dit jaar sterk uit de startblokken. De sterindex DAX noteert in het prille beursjaar al met een rendement van ruim 12%. Ook vorig jaar (+19%) moest hij nauwelijks onderdoen voor Wall Street. Defensietopper Rheinmetall en softwaregigant SAP trekken de kar. Maar ook in de breedte zijn er winnaars, denk aan de verschroeiende opmars van Siemens Energy en de gegeerde bruid Commerzbank.

Wie in Duitse dividendaandelen belegt moet zich ervan vergewissen dat hij tweemaal langs de fiscus passeert. Op dividenden betaalt u eerst de Duitse bronheffing (26,375%) en daarna de Belgische roerende voorheffing (30%), zodat u van het oorspronkelijke dividend nog maar 51,5375% overhoudt. Opgelet dus, vooral bij gulle dividendbetalers. U kan wel een deel van die bronheffing terugvorderen (11,375% van de 26,375%), ten vroegste in het jaar volgend op het jaar van de uitkering, maar dit is complex. U kan de administratie door uw bank/broker laten doen of het zelf doen. Dan moet u een account aanmaken via https://www.elster.de/eportal/login/softpse. In ieder geval heeft u een taksvoucher nodig die verstrekt wordt door uw bank/broker. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen, zodat het vaak niet de moeite loont om de recuperatie te doen. Om de Belgische dividendbelasting te ontlopen kan men ook opteren voor een ETF die de dividenden kapitaliseert (herbelegt) in plaats van ze uit te keren.

De DAX bevat de 40 belangrijkste aandelen op de Duitse beurzen. Tot september 2021 waren dit nog 30 namen. De componenten worden gewogen op basis van marktkapitalisatie, met een maximumgewicht van 15% per aandeel. Op dit moment zit enkel SAP tegen dat gewicht. Opvallend is dat dividenden worden meegeteld in de index. Dat maakt het voor de kapitaliserende ETF’s eenvoudiger om de index te schaduwen. Zoals u ziet op de grafiek kent de index een mooie spreiding qua sectoren. Autobouwers wegen bijvoorbeeld helemaal niet zo zwaar als men zou denken.

Wie de DAX wil schaduwen kan dit doen via Amundi ETF DAX ETF DR (FR0010655712). Die heeft lage jaarlijkse kosten (0,1%), kapitaliseert zijn dividenden en is niet geregistreerd bij de FSMA, wat fiscaal voordelig is. Wie die ETF niet kan kopen kan ook opteren voor de iets duurdere kapitaliserende ETF’s Amundi DAX III ETF (LU0252633754, 0,15%) of iShares Core DAX ETF (DE0005933931, 0,16%). Xtrackers DAX ETF 1C (LU0274211480) is nog goedkoper (0,09%), maar is wél geregistreerd bij de FSMA, waardoor u 1,32% beurstaks (TOB) betaalt in plaats van 0,12%. Te vermijden dus.

Als u op zoek bent naar kleinere Duitse beursparels, kan u opteren voor een kapitaliserende ETF op de Duitse midcapindex: Invesco MDAX ETF (IE00BHJYDV33, 0,19%). Daarnaast bestaat er een uitkerende ETF op de smallcapindex: Amundi SDAX ETF (LU2611732475, 0,7%), maar die heeft wel hoge jaarlijkse kosten.Tot slot bestaat er een uitkerende ETF op de volledige Duitse markt (FTSE Germany All Cap index): Vanguard Germany All Cap ETF (IE00BG143G97, 0,1%). De prestatie van die index verschilt echter nauwelijks van de elite-index (DAX).

Met de verkiezingen voor de deur kijken we uit naar doortastende maatregelen om de industrie weer aan te zwengelen. Cijfers over de inkoopmanagers gaven vrijdag al aan dat de economische activiteit versnelt. Bij de industrie is de contractie aan het vertragen. De autobouwers zullen zichzelf moeten heruitvinden. Daarnaast kunnen andere sectoren, zoals defensie en bouw, het stokje overnemen. De forse stijging van de defensie-uitgaven en de wederopbouw van Oekraïne vormen opportuniteiten. Ondertussen neemt Europa maatregelen om onder meer de chemie te ondersteunen. Ook op macro-vlak zijn er lichtpunten. De dure dollar maakt export naar de VS goedkoper. Dat kan als antigif dienen tegen de handelstarieven van president Donald Trump. Vanaf midden maart komen er tarieven van 25% op staal en aluminium. Begin april zou men tarieven van ongeveer 25% op auto’s, halfgeleiders en medicijnen aankondigen. Tot slot zal de ECB de beleidsrente dit jaar naar verwachting nog minstens 3 keer verlagen. Dit verlaagt de financieringskosten en maakt Europese aandelen relatief aantrekkelijk.

Advertentie