Er is een tweede tracker op Europese defensie-aandelen, deze keer onder de toepasselijke ticker-code ARMY. De tracker Future of European Defence (ISIN IE000I7E6HL0) volgt de VettaFi Future of Defence ex. US-index en noteert op onder meer Euronext Parijs en Londen. De grootste vier posities zijn de klassieke namen Rheinmetall (15,6%), Thales (12,6%), Leonardo (10,4%) en BAE Systems (10,2%).
Daarmee is de portefeuille veel geconcentreerder (minder spreiding) dan de vorig jaar opgerichte, bijna gelijknamige tracker Future of Defence. De jaarlijks weerkerende kosten bedragen bij die tracker 0,39%. Hij is niet geregistreerd in België, heeft als ticker NATO en noteert eveneens op Euronext Parijs. De jaarlijks weerkerende kosten liggen met 0,49% iets hoger. Future of Defence is meer gespreid. Rheinmetall is bijvoorbeeld goed voor iets minder dan 10%. BAE Systems en Thales wegen elk iets meer dan 6%.
Defensie-aandelen op recordniveaus
De lancering van deze nieuwe tracker komt er op een moment dat de Europese defensie-aandelen op recordhoogten staan en dit jaar gemiddeld al met zowat 15% zijn gestegen, ondanks de correcties op de aandelenmarkten.
De sector heeft intussen wel een aanzienlijke re-rating of herwaardering ondergaan. Waren beleggers in 2023 nog slechts bereid om 10 tot 15 keer de EV/EBITDA te betalen voor bijvoorbeeld het Duitse Rheinmetall, dan is dat intussen al 37 keer de EV/EBITDA over 2024. En dat geldt ook voor de andere Europese defensie-spelers.
Dat heeft natuurlijk te maken met de sterke groeivooruitzichten door de forse inhaalbewegingen die Europese overheden maken om de NAVO-norm (2% van het bruto binnenlands product) te halen voor defensie. Kijken we naar dit jaar dan valt de EV/EBITDA voor Rheinmetall al terug tot 27 en voor 2026 tot beneden de 20.
Belangrijke NAVO-top in juni
De NAVO-top in Den Haag van 24 en 25 juni wordt belangrijk - ook voor de defensie-aandelen en -trackers. Dan zal een nieuwe NAVO-norm worden afgesproken voor uitgaven in defensie, niet onbelangrijk. Mogelijk gaan we naar 3 tot 3,5%. Bij een NAVO-norm van 3% zouden de defensie-uitgaven met ruim 220 miljard euro toenemen. Bij een norm van 3,5% is dat wellicht het dubbele. Uiteraard zullen landen tijd hebben op aan die norm te voldoen, maar de hoogte van die norm zal belangrijk zijn voor het verder koersverloop van de defensie-aandelen.
Hoewel het momentum voor defensie-aandelen nog altijd gunstig blijft, zouden we niet meer achter de koersen aanhollen. De koopjes binnen de sector zijn voorbij. Alles heeft zijn prijs en momenteel wordt er al veel groei ingecalculeerd. Groei die er ongetwijfeld komt, maar de nieuwe NAVO-norm zal hier mee bepalend zijn. Wie eerder individuele defensie-aandelen of een defensietracker heeft gekocht mag die behouden, maar hou het gewicht binnen uw portefeuille in het oog. Is dat door de forse stijging te veel opgelopen, neem dan een deel van de winst van tafel.