De kwartaalcijfers van luxegigant LVMH haalden dinsdag de hele sector onderuit. LVMH werd zelfs van de troon gestoten als waardevolste bedrijf in de sector én als waardevolste Franse bedrijf. Titels die het moest afstaan aan rivaal Hermès. Analist Simon Renty volgt de luxesector, geeft zijn blik op de zaak en vertelt wat u nu best doet als belegger in luxeaandelen.
Teleurstelling in de breedte
LVMH rapporteert traditioneel vroeg op het resultatenseizoen en is als gediversifieerde luxegroep sowieso een barometer voor de gezondheid van de hele sector. De update over het eerste kwartaal viel op een koude steen bij beleggers. De belangrijkste parameters doken zelfs onder de conservatieve analistenramingen. De markt ging uit van een lichte omzetstijging, maar het werd een daling van 2%.
‘Mode en Lederwaren’ is het belangrijkste segment van de groep en boerde 4% achteruit, flink onder de verwachtingen. Ook het drankensegment (-8%) deed het slechter dan verwacht, al weegt de divisie iets minder zwaar in het geheel. Na enkele sterke jaren heeft champagne nog steeds last van een normalisatie. Daarnaast doet cognac (onder andere Hennessy) het niet goed. Cognac werd getrakteerd op zware Chinese importtarieven, waarvan ook Pernod Ricard last heeft. Het is maar een voorproefje voor wat een mondiale handelsoorlog kan betekenen. Ook de Amerikaanse consument slurpt minder cognac. Enkel ‘Horloges en Juwelen’ ging er licht op vooruit (+1%). ‘Parfums & Cosmetica’ en het retailsegment trappelden ter plaatse.
We moeten ermee rekening houden dat de Chinezen in de toekomst iets minder happig worden op westerse merken
Amerikaanse schijnbeweging
De Aziatische markt verslechterde verder. China ligt al even in de lappenmand en een herstel lijkt nog niet in zicht. De Chinese consument heeft last van macro-zorgen en geeft minder vlot geld uit. Dat is deels een cyclisch gegeven, maar toch moeten we ermee rekening houden dat de Chinezen in de toekomst iets minder happig worden op westerse merken. Daarnaast had Japan last van een sterke vergelijkingsbasis. Een zwakke yen lokte een jaar eerder Chinese kopers naar het land van de rijzende zon, maar die trend is gekeerd. De Japanse yen verloor sinds 2019 zo’n kwart van zijn waarde tegenover de Chinese renminbi, maar werd dit jaar alweer bijna een tiende duurder. Luxe is in Japan nog steeds goedkoper dan in China, maar de kloof is te klein om koopjesjagers te lokken.
Op het niveau van de regio’s zat de grootste teleurstelling echter in de VS, een markt die een contractie kende. Een kwartaal eerder was de regio nog een lichtpunt. De Amerikaanse opleving bleek een schijnbeweging die eerder te maken had met uitzonderlijke meevallers. Het momentum in de retailomgeving (Sephora) keerde weer om. De Europese markt zorgde dit keer voor een positieve noot.
Tarievenstrop
Winstcijfers werden er niet gegeven en ook concrete prognoses kregen we zoals gewoonlijk niet. Het management toonde zich wel strijdvaardig te midden de onzekere economische context. Voorlopig lijkt men (slechts) getroffen te worden door Amerikaanse importheffingen van 10%. Het hogere tarief van 20% verdween voorlopig voor 90 dagen in de koelkast, een knieval die President Trump deed als gevolg van de vuurrode Amerikaanse obligatiemarkten.
LVMH produceert voor een stuk lokaal voor de Amerikaanse markt. Voor Louis Vuitton gaat het om een derde van de Amerikaanse verkopen. LVMH geeft aan dat het voor Louis Vuitton en juwelenmerk Tiffany’s meer productie naar het land kan verschuiven, maar een radicale omwenteling staat niet op het programma.
Een andere oplossing die geen taboe is, is de tarieven gedeeltelijk doorrekenen in de prijzen. LVMH heeft afgelopen jaren wel de prijzen al gestaag opgetrokken, al overdreef het daarin minder dan sommige concurrenten. Daarnaast denkt men er ook aan om selectief te knippen in de marketinguitgaven. Tot slot heeft LVMH de ruimte om de impact deels op te vangen in de marges, maar dat is uiteraard niet wat een investeerder wil horen.
Na een kleine krimp in 2024 zou het best kunnen dat men ook voor 2025 geen groei mag verwachten. Als we hier een lichte margecontractie bijtellen is het niet ondenkbaar dat de winst per aandeel van LVMH dit jaar een enkelcijferige daling zou kennen.
Lessen voor de sector
LVMH slaagde niet voor zijn test en naast LVMH kregen ook andere luxewaarden klappen. Na de ontnuchterende cijfers van LVMH begint het bij investeerders te dagen dat de luxesector mogelijk opnieuw een vlak jaar staat te wachten.
Het zwakke drankensegment haalde specialisten als Pernod Ricard en Diageo onderuit. De zwakke prestatie van parfums en cosmetica moet namen als l’Oréal zorgen baren. Juwelen- en accessoiremakers als Richemont lijken niet al te veel te moeten wanhopen, al spelen de oplopende prijzen voor edelmetalen natuurlijk wel parten.
De dure euro vormt (bovenop de tarieven) een tegenwind voor Europese exporteurs. De Europese markt lijkt relatief goed te boeren, maar hier moeten we opletten hoe ver het herstel van toerisme reikt. De winter duurde vrij lang, wat zomerse merken stokken in de wielen kan steken. Winterse kledij als die van Moncler kreeg hier daar allicht een boost van.
Wie écht rijk is, heeft natuurlijk geen last van economische onzekerheid. Dat speelt producenten van ‘superluxe’ zoals Hermès in de kaart
Superluxe heeft momentum
Over het algemeen is het opvallend dat de welgestelde luxekoper vlotter geld blijft uitgeven dan de ‘aspirationele klant’. Wie écht rijk is, heeft natuurlijk geen last van economische onzekerheid. Dat speelt producenten van ‘superluxe’ zoals Hermès in de kaart. We kunnen de vraag stellen of ook hier een afkoelingsfase op zal volgen. De waarderingen zijn immers niet laag. Hermès stak LVMH voorbij in marktwaarde, terwijl LVMH drie keer zoveel winst en ruim 5 keer zoveel omzet maakt. Hermès heeft het momentum iets meer mee, met een spectaculaire groei in het slotkwartaal. In het eerste kwartaal bleek de omzet wel flink te zijn afgekoeld. Ondanks de correctie zijn we niet gehaast om LVMH (H 1) op te pikken. Hermès (H+ 2) is nog steeds stevig te behouden, maar we verhogen de risicograad.
Langs de andere kant zouden zwaar afgestrafte namen kunnen verrassen. Bij Kering (dat volgende week woensdag met cijfers komt) zou er vanaf de tweede jaarhelft beterschap moeten gloren. De groep sukkelde de afgelopen jaren met de merkenstrategie voor Gucci en Bottega Veneta en torst een zware balans. Maar ook de waardering kwam flink naar beneden. Het aandeel noteert aan 7 keer de gemiddelde winst van de periode 2019-2023. Enkel voor value-jagers dus. We verhogen we advies een trapje, maar ook de risicograad. Kering is goed voor een eerste positie (H+3).
Lees ook nog de laatste nieuwsupdate rond LVMH en bekijk de video die de collega's van De Tijd maakten met analist Simon Renty en journaliste Ellen Vermorgen, over het mindere momentum in luxesector.