Het dividendenseizoen komt eraan. Bedrijven belonen hun aandeelhouders dan met een stuk(je) van hun winst. De winsten van een bedrijf kunnen soms heel wispelturig zijn, maar hun dividenden proberen ze doorgaans standvastiger te houden. Dat maakt van zogenaamde dividendaandelen, bedrijven die een bovengemiddeld hoog en een ook houdbaar dividend kunnen uitkeren, basiswaarden voor elke portefeuille. En: een belangrijke bron van terugkerende inkomsten. We geven aan waarop u moet letten bij de selectie van die rendementsaandelen en... we selecteerden ook 2 maal 7 dividendtoppers die meer dan 7% (!) cash rendement uitbetalen.
Waarom dividendaandelen?
Een kip voor de eieren, een aandeel voor zijn dividend… en een koe voor de melk. Ook dat liet John Burr Williams, een van de grondleggers van de fundamentele analyse, optekenen. En voor dividendinkomsten moet je dus aandelen hebben. Bedrijven keren doorgaans een deel van hun winst uit als vergoeding aan hun aandeelhouders. De rest wordt in het bedrijf geherinvesteerd, ten behoeve van toekomstige groei. De uitgekeerde winst noemt men het dividend. Voor aandelenbeleggers zijn dat, net als intresten van obligaties, een bron van inkomsten. Vóór de bankencrisis lag het gemiddelde dividendrendement van aandelen steevast lager dan de intrest op 10 jaarsleningen. De redenering was dat het dividend gemiddeld genomen elk jaar stijgt, terwijl de rente voor 10 jaar vastligt. Momenteel liggen beide echter in elkaars buurt, terwijl evengoed nog steeds mag verwacht worden dat het gemiddelde dividend binnen 10 jaar aanzienlijk gestegen zal zijn. Zeker voor mensen die een ‘vast’ inkomen uit hun beleggingen willen, bijvoorbeeld als aanvulling op een pensioen, zijn dividenden zeer welgekomen. Zie het als een uitkering die door de geleidelijke stijging zelfs ‘geïndexeerd’ wordt. Voor beleggers die minder belang hechten aan dat voordeel als vast inkomen: het rendement overstijgt ook opnieuw de (gedaalde) inflatie. De koopkracht van uw opgebouwde kapitaal kan dus minstens behouden blijven, met als bonus een mogelijke waardestijging voor de aandelen. Hou er wel rekening mee dat dividenden doorgaans 1 keer per jaar, in de periode april-mei, worden uitgekeerd. Niet gespreid over het jaar dus, al zijn er ook bedrijven met een interim-dividend, een soort voorschot.
En waarom nu?
We zagen zelden zoveel aandelen met hoge dividendrendementen, vooral op Euronext Brussel. Dat is het gevolg van een combinatie van gestegen dividenden enerzijds en relatief lage aandelenkoersen anderzijds. Voor aandelen die minstens hun dividend kunnen handhaven, kijken we dus bovenop de rijkelijke ‘wachtvergoeding’ ook naar een aantrekkelijk herstelpotentieel. We zijn in een beursfase aanbeland dat dividendwaarden inzake totale verwachte return kunnen concurreren met de fameuze groeiwaarden, die het de voorbije jaren uitzonderlijk goed deden. Die laatsten zijn nu wegens hun relatief hogere waarderingen net kwetsbaar voor winstnemingen. Blijft het koersherstel van de flinke dividendbetalers alsnog uit, dan blijft de verwachte return voldoende aantrekkelijk, zeker als de dividenden geherinvesteerd worden. Het effect daarvan, op lange termijn, ziet u op de grafiek. De Duitse DAX-index is immers een van de weinige indexen die de waardestijging inclusief dividenden weerspiegelt. De index rijgt de recordkoersen aan elkaar. Exclusief dividenden zou de index nog steeds in de buurt van het jaar 2000 bengelen! U merkt het gigantische verschil, met dank aan de dividenden...
Opgelet: hoog versus houdbaar!
Alleen naar de allerhoogste dividendrendementen kijken, is niet goed. Er is trouwens vaak ook een reden waarom dat rendement zo ‘verdacht’ hoog is. Omdat het niet houdbaar is en omdat investeerders dus verwachten dat de uitkeringen in de toekomst zullen dalen. De aandeelhouders van bpost bijvoorbeeld weten waarover we spreken. Die van Proximus mogen zich aan een halvering van het dividend verwachten. Hou daarmee rekening om het rendement te berekenen. Dé hamvraag is dus de houdbaarheid. Zoek liever aandelen met een wat ‘gematigder’ rendement, maar waarbij de kans op stijgende dividenden groot is.
Enkele vuistregels voor de checklist bij die zoektocht.
- Check de pay-outratio.
Het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd. Is het laag, dan is er ruimte om het dividend te handhaven of te verhogen, zelfs na een minder goed jaar. Wordt al een (heel) groot deel van de winst uitgekeerd, dan is het risico op een verlaging bij een winstdaling groot. - Check de vrije cashflow.
Dat is de kasstroom die overblijft na investeringen en die dus gebruikt kan worden om bijvoorbeeld schulden af te bouwen of de aandeelhouder te belonen. Dekt de vrije cashflow ruimschoots het dividend, en wordt dat ook in de komende jaren verwacht, dan zal het dividend vlot gehandhaafd of verhoogd kunnen worden. - Check de balans.
Bij hoge schulden kan een bedrijf al snel in nauwe schoentjes geraken, en al zeker als die tegen een hogere rente geherfinancierd moeten worden. Het risico op een daling van het dividend is dan een pak groter. - Check de historiek.
Van het bedrijf en het dividendbeleid. Bedrijven die een lange traditie hebben van stijgende dividenden, en dat in hun beleid aangeven na te streven, hebben duidelijk een streepje voor.
Wij deden de check voor u. 2 maal 7 dividendtoppers die meer dan 7% rendement bieden.
1) Hoog en mogelijk duurzaam dividend
Ageas 7,7%
BNP Paribas 7%
ING Groep 7%
KBC Ancora 7,3%
NN Group 7,4%
Orange 7,2%
Proximus 7,1%
2) Hoog, maar onzeker dividend
Volkswagen 7,3%
RTL Group 8,9%
Solvay 8,2%
Engie 9%
Cofinimmo 10%
Roularta 9,7%
Altria 9,5%
Met deze dividend-ETF's gebeurt het werk voor u U hoeft niet per se zelf te selecteren.
Gespreid beleggen in ETF’s die zich op dividendwaarden richten, kan ook. Daarbij dient u rekening te houden met het fiscale aspect. Keert de ETF zelf dividend uit, dan maakt het niet uit of die al dan niet in België geregistreerd is. U betaalt dan de gebruikelijke beurstaks van 0,12%. Kies bij kapitaliserende trackers enkel voor trackers die niet in België geregistreerd zijn. Zo vermijdt u een verhoogde beurstaks van 1,32% bij aan- en verkoop.
- SPDR S&P Aristocrats (ISIN: IE00B979GK47) volgt Amerikaanse aandelen met al minstens 20 opeenvolgende jaren een stijgend dividend. Het is een uitkerende tracker, met een beurstaks van 0,12%.
- SPDR Euro Dividend Arisocrats trackt 40 Europese aandelen die minstens 10 opeenvolgende jaren een onveranderd/stijgend dividend uitkeren (IE00B5M1WJ87). Grootste posities: Generali, Bouygues, Allianz.
- iShares Euro Dividend (IE00B0M62S72) volgt de Euro Stoxx Select Dividend-index en is een uitkerende tracker. Grootste posities: NN Group, Crédit Agricole, Endesa.
- iShares UK Dividend (IE00B0M63060) is een uitkerende tracker op Britse waarden.
- Vanguard FTSE all world High dividend is kapitaliserend (IE00BK5BR626), maar geregistreerd.
- iShares Euro Stoxx Select Dividend 30 is een van weinige kapitaliserende trackers die niet geregistreerd is (DE00012QP380).