analyse

Beleggen in China: ontdek de kansen via deze 5 westerse bedrijven

©Bloomberg Creative

Citi presenteert een lijst met westerse bedrijven die als interessante China-plays worden omschreven. Wat is uw oordeel hierover?  

Advertentie

Citi onderzocht als alternatief voor de kortetermijnrally van Chinese aandelen naar westerse waarden met een grote omzetblootstelling aan de tweede grootste economie van de wereld. Citi richtte zich vooral op Wall Street en kwam dan uit bij evidente namen zoals o.a. ASML, Broadcom en NVIDIA. Deze zijn al flink gestegen. Dan is het moeilijk om die als begunstigde van de Chinese stimulusmaatregelen te bestempelen. Als alternatief op de studie van Citi screenden we de Benelux-aandelen op hun China-blootstelling (of eerder Azië indien niet gekend). 

In de halfgeleidersector komen we uit bij namen als ASML, ASMI, Besi en Melexis. Vooral Melexis is momenteel interessant. De productie van auto’s in het Westen staat onder druk, maar in China blijven de fabrieken draaien. Bovendien stuwen niches zoals robots, medische apparatuur,... de groei van Melexis. Elders in de Belgische technologiewereld zagen we het belang van de regio voor EVS toen de Olympische Spelen in China plaatsvonden. Sindsdien is Azië minder belangrijk en kijkt men eerder richting Noord-Amerika voor verdere groei. Bij Barco schoof co-CEO Beauduin lange tijd China naar voor als het gidsland. De groep bouwde er nieuwe fabrieken en onderzoekscentra. De projectormarkt (digitale cinema), controlekamers, musea en medische apparatuur zijn de belangrijkste afzetmarkten. Een betere conjunctuur is welkom, al is men meer afhankelijk van de investeringsdrift van de lokale overheden (laatcyclisch).

In het voedingssegment is China voor Corbion ‘s werelds grootste afzetmarkt voor PLA of biogebaseerde, afbreekbare plastics. Diens producten worden er vooral gebruikt in de voedingsmarkt (o.a noedelschaaltjes). Ook DSM-Firmenich groeide tot 2023 sterk in China. De daling van de vitamineprijzen zorgde in de loop van dit jaar voor lagere groeicijfers. Babyvoeding blijft wel een interessante afzetmarkt. Unilever bouwde eveneens een sterke aanwezigheid uit in de regio, vooral in ijscrème en bodycareproducten. China is zijn derde grootste afzetmarkt.

©Bloomberg

Bierbrouwers richten zich al langer op Azië voor hun groei. Het bierverbruik in China ligt per capita nog altijd een derde lager versus Europa. De wereldwijde expansie van AB InBev maakt dat Latijns-Amerika meer gewicht heeft gekregen, maar China blijft wel belangrijk. Hier focust men op premiumbieren (Hoegaarden, Stella Artois...). Heineken heeft een aanzienlijke aanwezigheid in Azië, vooral in Vietnam, Indonesië en China.  Sinds 2023 staat de verkoop er onder druk wegens de povere economische omstandigheden. Een economisch herstel kan dus zeker helpen.

In de industriële wereld vierde Philips vorig jaar zijn honderdjarig bestaan in China. Het land is echter maar goed meer voor 7,8% van de omzet. Voor Agfa is China een belangrijke afzetmarkt voor de takken radiologie en print (film). Een markt die fors onder druk staat door de digitalisatie. Andere groeiregio’s tonen snellere groeicijfers. Bij Bekaert  worden voor China geen aparte cijfers meer gegeven, maar het land blijft erg belangrijk. Op dit moment is er van de povere economie weinig merkbaar in de resultaten.

©REUTERS

De leverancier van industriële componenten Kendrion koos specifiek voor de bouw van Chinese fabrieken om de groei in het land te ondersteunen. De vruchten hiervan worden na 2024 geplukt. Het bedrijf nam onlangs afscheid van de activiteiten in de autosector. Als specialist in bodemonderzoeken bouwde Fugro met de focus op activiteiten in offshore-energie en infrastructuurprojecten in China een gerenommeerde présence op. De marges in de regio stonden dit jaar wat onder druk.In de chemie is Solvay een belangrijke toeleverancier van tussenproducten, o.a. voor de productie van zonnepanelen, waarin China wereldleider is. Dit terwijl zusterbedrijf Syensqo er focust op de elektronica, auto- en luchtvaartsector. Verf- en coatingproducent Akzo Nobel is sterk aanwezig in Azië. China groeide nog met ruim 10% in het eerste halfjaar door o.a. coatings. De volumes in (decoratieve) verf daalden wel door de zwakke bouwcyclus. 

Voor wie wil profiteren van de expansiemaatregelen van de Chinese overheid kan bij een aantal bedrijven van bij ons terecht. In Brussel verkiezen we Bekaert, Barco en Melexis. Mocht Syensqo wat terugvallen, mag hierin ook een positie genomen worden. In Amsterdam valt onze keuze op Heineken en DSM-Firmenich. Bredere portefeuilles mogen Akzo Nobel en Kendrion oppikken.

Advertentie