analyse

Latijns-Amerikaanse beurzen aantrekkelijk door lage waarderingen

©EPA

MSCI Latin America wordt gedomineerd door Braziliaanse (meer dan de helft van de portefeuille) en Mexicaanse aandelen. Beide beurzen presteren dit jaar slecht. Nochtans evolueert de economie in beide landen in de tegenovergestelde richting.

► Brazilië

©AFP

Brazilië is met een daling van zo’n 20% (uitgedrukt in USD) een van de slechtste beurzen van dit jaar. Begin dit jaar heerste er nog optimisme dat renteverlagingen voor een herstel zouden zorgen. De droogte in Brazilië, de hoge overheidsuitgaven en een sterker dan verwachte economische groei (wellicht 3% dit jaar) hielden de inflatie verrassend hoog. In september steeg die tot 4,42%, vlakbij de maximaal ‘toegestane’ 4,5%. Terwijl in bijna de hele wereld de rente verlaagd wordt, trok Brazilië de rente met 0,25% op tot 10,75%. Algemeen wordt verwacht dat er nog een verhoging volgt. De bank reageert daarmee ook op het te hoge begrotingstekort (bijna 10% van het BBP). Onder de regering van Lula (tot 2026) zal het tekort wellicht niet veel dalen, maar dankzij het door centrumrechts gedomineerde parlement zijn er niet meteen verdere ontsporingen te verwachten.

Dat de toestand niet bijzonder verontrustend is, wordt aangetoond door Moody’s, dat de kredietwaardigheid van Brazilië recent verhoogde tot één niveau onder het kwaliteitsniveau (investment grade).

► Mexico

©EPA

In Mexico is de toestand totaal verschillend. Hier daalde de inflatie in september voor de 20ste opeenvolgende maand, tot 3,9%. De centrale bank verlaagde de rente in drie stappen tot 10,5%. Niettemin moet de centrale bank voorzichtig zijn omwille van de dalende Mexicaanse peso. Die lijdt onder de zwakke economische groei (ca. 1,5% dit jaar). Ook de vrees voor een verkiezingsoverwinning van Trump op 5 november houdt de munt onder druk. Toen Trump in november 2016 werd verkozen, dook de Mexicaanse peso meteen 10% lager. Ook nu zorgt de harde retoriek van Trump over handel en immigratie voor nervositeit. Zowat 80% van de Mexicaanse export gaat naar de VS.

► Andere markten

De andere Zuid-Amerikaanse beurzen hebben slechts kleine gewichten in de Latijns-Amerika trackers. Argentinië kan wel belangrijker worden indien het voor 2025 verwachte sterke economische herstel werkelijkheid wordt. Chili, Colombia en Peru kunnen belangrijker worden dankzij een geplande fusie van de 3 beurzen, die in het tweede kwartaal van 2025 voorzien is.

► Conclusie

Voor Brazilië, Peru en Chili ligt dat percentage tussen 10 en 15%. De Zuid-Amerikaanse landen zijn dan ook minder kwetsbaar voor eventuele handelsbeperkingen. Zeker Chili staat sterk dankzij zijn aanzienlijke koper- en lithiumvoorraden. Brazilië zou bij een escalerend handelsconflict tussen de VS en China kunnen profiteren van een hogere export naar China.

De Latijns-Amerikaanse beurzen zijn goedkoop. De gemiddelde k/w van Brazilië bedraagt 8,5, die voor Mexico en Chili 11,8. Dat is deels te verklaren door het lage gewicht van technologieaandelen. Buiten de spectaculair groeiende digitale bank Nu Holdings wordt MSCI Latin America vooral bepaald door olie-, grondstoffen- en bankaandelen, die traditioneel een lage k/w hebben. Ook de hoge dividenden wijzen echter op een lage beurswaardering. Vale heeft weliswaar geen vaste dividendpolitiek, maar niettemin geven de uitkeringen van de voorbije 12 maanden een brutorendement van 16,8%. Bij Petrobras was dat 13,5%. 

Advies :  H+3

Ondanks het risico voor volatiliteit indien Trump in de VS zou winnen, mag er een positie worden genomen in  MSCI Latin America. De huidige strenge politiek van de centrale banken zal in de komende jaren vruchten afwerpen. 

content.ads.title