Dossier / Duurzaam beleggen

©De Belegger

De aandacht voor duurzaamheid in het algemeen neemt toe. En daar bedoelen we niet mee dat producten een lange levensduur hebben, maar dat mens en maatschappij in het algemeen en bedrijven in het bijzonder meer rekening houden met de medemens, milieu en maatschappij. Ethiek wordt daarbij hoog in het vaandel gedragen. Een morele groepsdruk die hoe langer hoe meer tot resultaten leidt.

Het is een gegeven dat er iets beweegt. China bouwt momenteel aan haar eerste groene stad: Liuzhou Forest City. Glasgow en Edinburgh strijden met elkaar om de eerste CO²-neutrale stad van het VK te worden (naar verwachting tegen 2045 weliswaar). Concreet gaat het dan over het massaal installeren van elektrische laadpalen (met elektriciteit van offshore windmolenparken), het gebruik van elektrische bussen, energiezuinigere gebouwen, meer recyclage,…

In Finland is er een bedrijf dat kledij maakt van bomen, vlot te recycleren dus en te herbruiken, waarvoor men de term ‘circulaire economie’ heeft bedacht. Voor bedrijven kan de wijziging van hoe mensen naar maatschappij en wereld kijken kansen opleveren. Steeds meer mensen zijn overigens bereid om meer geld neer te tellen voor duurzame producten. Technologie zal logischerwijze een belangrijke rol spelen in het duurzaam maken van planeet en wereldhandel. Voor de opwekking van elektriciteit wordt bijvoorbeeld naar alternatieven gekeken zoals opwekking via de golven van de zee of de getijden.

De Belegger Visie

Een bijzonder boeiende periode van evolutie dient zich aan. Het is een wetmatigheid dat het bedrijfsleven zich naar die richting wendt waar geld te verdienen valt. Het gedrag van u als consument is dus bepalend, al zal dat uiteraard altijd een wisselwerking tussen beiden zijn. Belangrijk is dat het geen tijdelijke hype betreft, maar een trend die nog jaren zal meegaan. En die dus ook belangrijk is voor u als spaarder/belegger. Ook u kan impact hebben en er zelfs mogelijk van profiteren. Al dient u ook bij duurzaam beleggen op de valkuilen te letten.

U kan ons dossier over duurzaam beleggen hier lezen.