Centrale bankiers wereldwijd in actie

©Bloomberg

De Amerikaanse en Britse centrale bank deden min of meer wat van hen verwacht werd, maar de verhoging in Australië was ietwat verrassend. Een overzicht van de gevolgen voor de munten en marktrentes.

©Bloomberg

Zoals verwacht

De Amerikaanse centrale bank verhoogde de basisrente met 50 basispunten naar een vork van 0,75 à 1%. Een renteverhoging met 50 basispunten was al geleden van 2000. Gouverneur Powell stelde een gelijkaardige verhoging in het vooruitzicht voor juni en juli. Powell drukte wel de speculatie van sommigen op een verhoging met 75 basispunten de kop in. Vanaf juni wordt ook gestart met de afbouw van de balans. Vorige week steeg de Amerikaanse langetermijnrente naar 3% en na het rentebesluit bleef de rente stabiel omdat sommigen nog gevreesd hadden voor een agressievere ingreep van de Fed. Omwille van het toenemende renteverschil met de eurozone reageerde de dollar licht positief op het rentebesluit. Toch zouden we de posities na de sterke stijging wat afbouwen.

De Noorse centrale bank hield de rente onveranderd op 0,75%. In maart had de Norges Bank nog de rente verhoogd. De Norges Bank bevestigde wel in juni voor de vierde keer de rente te zullen optrekken naar 1% en waarschuwde er ook voor dat indien nodig snellere renteverhogingen mogelijk zijn om de inflatie onder controle te krijgen.

Groter dan verwacht

Ook de Reserve Bank of Australia (RBA) greep in, maar hier had de markt op een kleinere verhoging (15 bp.) gerekend. De RBA trok de basisrente op met 25 basispunten tot 0,35%. Ze wil niet langer wachten op eventueel bewijs dat de inflatie doorsijpelt naar de lonen. Verwacht wordt dat de basisrente in juli en augustus naar 0,85% zal gaan.  De AUD steeg op het nieuws. De tienjarige rente steeg aanvankelijk, maar viel daarna wat terug. Posities in AUD zouden we naarmate de munt verder stijgt wat afbouwen.

Kleiner dan verwacht

De Bank of England hield het bij een verhoging met 25 basispunten tot 1%, het hoogste niveau sinds 2009. Zes leden stemden voor een verhoging met 25 basispunten, 3 leden waren voorstander van een verhoging met 50 basispunten. Merkwaardig dat de rente niet meer wordt opgetrokken, aangezien de BOE verwacht dat de inflatie in oktober wel eens boven 10% zou kunnen uitkomen, vooral dankzij een forse toename van de energieprijzen. De lonen zouden dit jaar met 5,75% stijgen, aanzienlijk hoger dan de voorspelling in februari. De BOE waarschuwde evenwel voor een mogelijke krimp van de economie, wat neerkomt op stagflatie. Voor 2023 gaat men immers uit van een daling van het bruto binnenlands product met 0,25%. In het laatste kwartaal van dit jaar zou er zelfs al een krimp met 1% kunnen zijn. Hieruit blijkt dat centrale bankiers met een dilemma zitten tussen enerzijds de inflatie beteugelen en anderzijds een recessie proberen te vermijden. Het Britse pond zakte dan ook op het rentebesluit, maar de langetermijnrente steeg uiteindelijk toch nog.

Andere centrale bankiers in het kort

De IJslandse centrale bank trok de rente met liefst 100 basispunten op tot 3,75% nadat de inflatieverwachtingen voor het derde kwartaal werden verhoogd naar meer dan 8%. Het was de grootste renteverhoging sinds 2008. De Tsjechische centrale bank trok de rente meer dan verwacht op, met 75 basispunten tot 5,75%

Ook in de emerging markets zijn er renteverhogingen. De Reserve Bank of India verhoogde tegen de verwachtingen in de zogenaamde ‘repurchase rate’ van 4% naar 4,4%. De Braziliaanse centrale bank verhoogde de rente met 100 bp. tot 12,75%.