Aanbod secundaire obligaties vaak beperkt

©AFP

De voorbije maanden schoven we met de regelmaat van de klok secundaire obligaties naar voren. Obligaties werden de voorbije maanden een stuk interessanter omdat de meesten ver beneden pari waren weggezakt, wat hen vooral fiscaal interessant maakt. We krijgen evenwel meldingen van abonnees dat ze de voorgestelde obligaties niet bij hun broker of bank kunnen terugvinden en dus niet kunnen kopen. Nochtans gaat het over obligaties met kleine coupures (1.000 EUR of 2.000 USD), die normaal voor het retailpubliek bestemd zijn. Hoe komt het dan dat deze toch niet te verkrijgen zijn? We zochten het voor u uit.

Aanbod verschilt

Vooreerst beslist elke bank/broker zelf welke instrumenten verhandeld kunnen worden op hun platform. Dat geldt niet alleen voor obligaties, maar ook bijvoorbeeld voor ETF’s/trackers. Er zijn banken en brokers die maar weinig obligaties in hun online aanbod hebben. 

Bij Keytrade Bank is het online aanbod heel beperkt. Recent werd de online toegang van obligaties op de Luxemburgse markt ‘on hold’ gezet, omdat de volumes die ze er op draaien eerder laag zijn. Keytrade laat ons wel weten dat offline (telefoon) bijna alle obligaties kunnen verhandeld worden. Orders via de telefoon zijn evenwel een stuk duurder: een makelaarsloon van 0,5% in plaats van 0,2%. In beide gevallen wel met eenzelfde minimumkost van 29,95 EUR. Er kan in dat geval wel niet met limietkoersen gewerkt worden, wat toch een nadeel is. U aanvaardt dan - of niet - de voorgestelde koers. 

Bij Saxo Bank kan u al een hele tijd geen obligaties meer kopen, omdat ze onder ‘complexe producten’ worden gecatalogeerd. Niet dat gewone obligaties complex zijn, maar wel converteerbare en andere exotischere obligaties, zodat de handel in alle obligaties al maanden niet meer mogelijk is. Momenteel kun je via het platform van Saxo enkel bestaande posities in obligaties verkopen. Dit zou normaal gezien opnieuw eind dit jaar mogelijk zijn. Onder de noemer ‘MIFID II’ zullen de antwoorden van een vragenlijst bepalen of een bepaald product al dan niet geschikt voor u is. Het is dan wel jammer dat beleggers tussentijds geen gebruik kunnen maken van de forse koersdalingen om niet- complexe obligaties op te pikken. 

Het online aanbod bij Bolero, Belfius en BNP Paribas Fortis is al een stuk groter. Een steekproef leert dat de meeste obligaties bij Bolero te koop zijn, zie ook het voorbeeld in de gele kader hiernaast. Maar ook dan zijn niet alle obligaties van een bepaalde debiteur te koop. Dat laatste geldt ook voor Belfius en BNPPF. Op de website van Oblis (van beursmakelaar Goldwasser Exchange) is er eveneens een groot aanbod aan obligaties. Bij Deutsche Bank vindt u ook op hun website een selectie van bedrijfsobligaties. 

Investeringsideeën

In deze rubriek proberen we zoveel mogelijk investeringsideeën naar voor te schuiven. Jammer genoeg zijn deze obligaties op de secundaire markt niet altijd bij elke bank of broker te koop. Kijk wel altijd na bij uw bank of broker of die niet een andere vergelijkbare obligatie van dezelfde debiteur in de aanbieding heeft. Hou er ook rekening mee dat de vermelde koersen indicatief zijn. De spread tussen bied- en laatkoers zal groter zijn naarmate de liquiditeit van een obligatie lager is. Werk daarom best ook voor obligaties altijd met limietkoersen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.