Musk neemt Twitter over

©IMAGEGLOBE

Het is hem dan toch gelukt! Tesla-CEO Elon Musk overtuigde de raad van bestuur van Twitter voor zijn overnamebod, waarna hij het bedrijf van de beurs zal halen. De biedprijs bedraagt 54,2 USD per aandeel. Een premie van 38% ten opzichte van de slotkoers op 1 april, vlak voor Musk zijn minderheidsbelang van ruim 9% bekendmaakte. Het is een premie van 54% ten opzichte van de koers in maart, toen hij  voor het eerst aandelen Twitter begon te kopen. De prijs is wel nog steeds 33% onder de recordkoers van ruim een jaar geleden. Qua waardering komt het overeen met bijna 7 keer de verwachte omzet. Het bedrijf sukkelt met de winstgevendheid, wat de grootste werf van Musk zal worden. Hij lijkt echter vooral te focussen op het vrijwaren van de vrijemeningsuiting, het uitsluiten van valse accounts en andere productwijzigingen. De eerstekwartaalcijfers van Twitter vielen tegen, te wijten aan een zwakke advertentiemarkt.

Kwartaalcijfers Twitter

In het eerste kwartaal steeg de omzet met 16%, minder dan verwacht en het zwakste ritme in 6 kwartalen. Net als bij andere socialemediabedrijven die al met resultaten kwamen, wordt gewezen op de zwakke advertentiemarkt. Te midden alle onzekerheden houden adverteerders de vinger op de knip. De kosten namen met 35% toe, wat leidde tot een operationeel verlies. Het aantal monetiseerbare dagelijks actieve gebruikers steeg met 16% naar 229 miljoen. In de VS (+6,4%) was de groei wat trager. Aan het huidige ritme lijken de middellangetermijndoelen niet haalbaar, die het management dan ook laat varen. 


Met de beursexit boven het hoofd zijn de cijfers echter minder relevant. De transactie zou tegen eind dit jaar rond moeten zijn, al moeten de aandeelhouders en regelgevers nog wel hun fiat geven. Grote institutionele partijen spraken zich nog niet uit of ze akkoord zullen gaan. Als Musk wegloopt van de overname moet hij 1 mrd. USD betalen, een relatief laag bedrag. We geven de deal echter een goede kans op slagen. De overnameprijs is niet bepaald gul, maar ook niet onredelijk.  

Advies :  H3

De cijfers zijn vrij zwak, maar minder relevant, nu er een beursexit voor de deur staat. De deal heeft een goede kans op slagen, als de aandeelhouders akkoord gaan en Musks financiering niet in gevaar komt. Voorlopig te behouden.