Autodesk

©microsoft

Autodesk is als softwareleverancier aanwezig in een aantal mooie segmenten van de industrie, maar het blijft opletten voor het cyclische karakter van de bouw- en architectuurmarkten met een van de bekendste softwaresuites:  ‘computer aided design’ of AutoCAD-software. AutoCAD en de bouw- en architektuurmarkten zijn goed voor 74% van de omzet.  Andere markten die Autodesk bedient zijn design & ontwikkeling (3D-Printing, prototypes) en ook de media & ontspanningsector (virtuele realiteit,; nieuwe films, series).  Net zoals bij Adobe is er een hoge kost als je als klant wil wisselen van leverancier of product. 97% van de omzet beschouwd Autodesk hierdoor als recurrent. Hierdoor blijft het marktaandeel van de groep relatief stabiel en creëerde het management een meer stabiele groeier versus de vorige economische recessie. Het Franse Dassault is de belangrijkste concurrent voor Autodesk. 

Enkele jaren geleden startte het management met succes een verbreding van het aanbod en de overschakeling van een licentiemodel op een abonnementenmodel.  De jongste kwartaalresultaten waren erg goed. De omzet (1,17 mrd. USD), zit opnieuw flink in de lift. De orders (1,13 mrd. USD) evolueren goed, maar lagen over het jongste kwartaal licht onder de marktconsensus. De groep zou in staat moeten zijn om dit boekjaar (einde in januari 2023) een omzetgroei tussen de 13 en 15% te realiseren en dit bij een courante winst tussen de 6,43 en 6,66 USD p.a. (5,07 USD p.a. in het vorige boekjaar). De nieuwe vooruitzichten betekende wel een lichte vertraging versus de vorige vooruitblik. Volgend boekjaar zou de winst echter al dichter bij de 8 USD p.a. moeten liggen.

Advies :  H+2

De peperdure waardering (> 50 keer de verwachte winst) daalde de afgelopen weken meer af naar meer aardse niveau’s en dit onder andere door een lichte verzwakking in de vooruitzichten. De koers staat ondertussen ook al 30% lager versus eind vorig jaar. De diversificatie loont en hierdoor is een afbouwenadvies niet langer nodig. Risicobewuste beleggers met een voorkeur voor tech mogen zelfs voortaan kopen op koerszwakte (rond de 185 USD).