Air Liquide

©Bloomberg

Air Liquide is flink in waarde gedaald. Een instapkans? En hoe zit het inzake dividend bij deze Franse specialist in industriële gassen?  

De aandeelhouders van Air Liquide kregen op 18 mei een brutodividend van 2,90 EUR per aandeel uitgekeerd. Er zijn ook op regelmatige basis bonusaandelen te verkrijgen. Op 8 juni gaf de groep per 10 aandelen in bezit 1 bonusaandeel. Aandeelhouders die geregistreerd zijn en tegelijk hun aandelen al langer dan twee jaar bijhouden, worden zelfs nog iets extra beloond. Na 2 volle jaren wordt het dividend met 10% verhoogd en ook het aantal bonusaandelen dat wordt uitgekeerd stijgt met 10%.

Hoe kan je aandeelhouder worden?

►U kan gewoon aandelen kopen bij uw bank of broker. U heeft dan recht op de dividenden en af en toe een bonusaandeel. 

►Air Liquide biedt ook aan om via het bedrijf zelf een effectenrekening te openen en aandelen te kopen. Het bedrijf is hier een unicum in de CAC40. Grote voordeel is dat u automatisch bent geregistreerd als aandeelhouder en u slechts een transactiekost van 0,1% exclusief BTW betaalt. U kan dus erg voordelig aandelen kopen voor de lange termijn. Nadeel is dat u aan de Belgische fiscus moet aangeven dat u beschikt over een ‘buitenlandse’ effectenrekening. En dat u niet zomaar snel uw aandelen kan verkopen.

►U kan ook uw aandelen bij uw bestaande effectenrekening laten converteren van aandelen aan toonder in ‘administered registered’ aandelen. Hier meer details.

Advies :  H+2

Sinds de oprichting in 1913 keerde Air Liquide altijd al een dividend uit. De afgelopen tien jaar keerde de groep gemiddeld zowat de helft van de winst uit. Het bedrijf is ondanks de recente koersdaling nog steeds stevig gewaardeerd (22 keer de verwachte winst voor dit jaar), maar er zijn weinig bedrijven die zo gemakkelijk hogere kosten kunnen doorrekenen en structureel groeien (o.a. met waterstof) in de huidige energietransitie. Een eerste positie is verantwoord.