Siemens

©REUTERS

Het conglomeraat rondde de aankoop van Brightly Software af. Siemens betaalt 1,875 mld. USD voor het bedrijf actief in software voor de automatisering van gebouwen. Hiermee versterkt de groep de softwaredivisie die het meeste aandacht krijgt onder het huidige management. De groep zal 1,575 mld. USD direct betalen aan private equityfonds Clearlake Capital en de rest (300 mln. USD) via earnouts in de toekomst. Clearlake nam de participatie in juni 2019 en kon sindsdien de recurrente inkomsten verdubbelen en de EBITDA-marge sterk verhogen. 

Tegelijk gaat Volkswagen een minderheidsbelang in 'Electrify America'  verkopen aan Siemens. Beide bedrijven investeren 450 mln. USD in de uitbouw van het verdere netwerk. Electrify America is enkel in de VS actief met een netwerk van oplaadpunten. Tegen 2026 wil de groep zijn netwerk van stations ruim verdubbelen tot 1.800 eenheden. Koken kost echter geld. De huidige waardering van Electrify America wordt na de instap van Siemens (10%) geraamd op 2,45 mrd. USD. Volkswagen zou 90% van de aandelen aanhouden.

Advies :  K1

De toenemende trend richting software en hernieuwbare energie meet Siemens in toenemende mate een groeiprofiel met hogere marges aan. We juichen een dergelijke overname toe. U mag Siemens kopen.