Deutsche Telekom

©REUTERS

De geruchten die al lang de ronde deden, worden nu realiteit. Deutsche Telekom verkoopt zijn Nederlandse activiteiten voor ongeveer 5,1 mrd. euro, wat neerkomt op 8,7 keer de aangepaste EBITDA van de dochteronderneming, die over de 12 maanden tot eind juni 2,0 mrd. EUR aan inkomsten genereerde. De kopers zijn de investeringsfondsen Apax Partners LLP (VK) en Warburg Pincus LLC (VS). Deutsche Telekom bezat 75% van T-Mobile Netherlands en zal ongeveer 3,8 miljard EUR ontvangen na afronding van de verkoop.

Tegelijkertijd kondigde Deutsche Telekom aan dat het 225 miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven aan Softbank tegen 20 EUR per aandeel in ruil voor ongeveer 45 miljoen aandelen T-Mobile US (tegen 118 USD p.a). Softbank wordt zo de op een na grootste particuliere aandeelhouder van DT met 4,5% van het kapitaal. Deutsche Telekom versterkt het belang in haar Amerikaanse dochter, die sinds de overname voor mooi resultaten zorgt. Met het geld van de verkoop van T-Mobile Netherlands zal DT nog eens 20 miljoen aandelen kopen van Softbank, waardoor het totale belang van Deutsche Telekom in T-Mobile US op 48,4% komt.

Advies :  H+2

Deutsche Telekom heeft een goede deal gemaakt door zijn Nederlandse dochteronderneming te verkopen en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar belang in de succesvolle Amerikaanse dochteronderneming te verhogen. Toegegeven, Deutsche Telekom is een van de duurste Europese telecombedrijven, maar de waardering blijft aanvaardbaar. Het aandeel is op zijn minst te behouden.