PostNL

©Peter Hilz

Nadat sectorgenoot bpost enkele dagen terug de outlook voor 2022 neerwaarts moest bijstellen, geeft het Nederlandse postbedrijf deze morgen op haar beurt een forse winstwaarschuwing. PostNL rekent immers over geheel 2022 op een bedrijfsresultaat van 170 à 210 mln. EUR, terwijl er eerder werd uitgegan van een winst van 210 à 240 mln. EUR. De prognose inzake vrije cashflow werd wel bevestigd. 

Die neerwaartse bijstelling van de jaarprognoses komt er ingevolge eerstekwartaalresultaten die een pak slechter waren dan verwacht. Dit was vooral het gevolg van slechte resultaten binnen de pakjesafdeling. Over de eerste drie maanden was er een daling van de volumes met 20% (de analistenconsensus bedroeg -12,7%). 

Advies :  H+2

Net als bpost pakte PostNL uit met zwakke eerstekwartaalresultaten. De uiteindelijke jaarcijfers zullen echter vooral afhangen van het vierde kwartaal dat voor postbedrijven traditioneel de beste rapporteringsperiode is. We laten het advies onveranderd op H+ (beperk wel de posities). Benieuwd naar de reactie van miljardair Kretinsky die de voorbije maanden een belang heeft opgebouwd van ruim 25%. Overnamegeruchten kunnen na een verdere terugval altijd opduiken.