varia

Europese defensie-uitgaven stijgen fors: welke bedrijven profiteren het meest?

©AFP

Europese defensie-aandelen veren op. De Europese defensiebedrijven krijgen een stevige boost, want met het geopolitieke toneel op de achtergrond begrijpt Europa dat het zich moet herbewapenen. Kun je daar als belegger op inspelen? En hoe dan? Een grondige analyse en duidelijk advies hieronder.

Advertentie

Nu vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne er lijken aan te komen zou men denken dat het geen goed nieuws is voor defensie-aandelen. Het tegendeel is waar. De defensie-aandelen maakten opnieuw een sprong. De urgentie voor Europa om zelf veel meer te investeren in defensie is hoog. De tijd dat het steeds kon rekenen op de VS lijkt voorbij. Zo zal Europa, als er een akkoord over een staakt-het-vuren komt, troepen moeten sturen naar Oekraïne voor de lange termijn om ervoor te zorgen dat de vrede bewaard blijft. Nu zit Europa (inclusief het VK) gezamenlijk nog net onder de 2% van het bruto binnenlands product (bbp) met 435 miljard euro aan defensie-uitgaven in 2024. Dat betekent ook dat veel landen, waaronder België, nog niet aan die norm zitten. In Europa beseft men dat 3 à 3,5% van het bbp een minimum is. Een stijging naar 3,25% zou 270 miljard extra investeringen in defensie met zich meebrengen. De VS wil dat Europa zelfs naar 5% gaat. Denemarken bijvoorbeeld gaat alvast de inspanningen stevig opschroeven en komt straks met een plan om binnen de twee jaar van 2,4% naar 3% te gaan.

©AFP

Hoewel Amerikaanse bedrijven ook een graantje zullen meepikken van de toenemende investeringen in defensie in Europa is er ook minder goed nieuws voor hen. Zo wil de regering Trump, onder impuls van Elon Musk, bezuinigingen doorvoeren in het overheidsapparaat. Bedrijven uit de luchtvaart- en defensie-industrie, die sterk afhankelijk zijn van overheidscontracten, dreigen hieronder te lijden. In 2023 ging het om gemiddeld 45% van de omzet. Ze zullen het nog niet onmiddellijk voelen, maar wel op termijn. Trump opperde zelfs met de Chinese president Xi en Russisch president Poetin te praten over een halvering van de defensiebudgetten.

Ondertussen werkt de Europese Unie aan een financieringsplan voor de defensie-investeringen en de heropbouw van Oekraïne, waarbij wellicht op Europees niveau obligaties worden uitgegeven. De Europese ministers van Financiën kwamen alvast overeen dat de extra defensie-uitgaven niet zullen meetellen voor de Europese schulden en begrotingsregels.

Ommekeer bij Europese defensiebedrijven

Het is dus duidelijk dat Europese defensiebedrijven de grootste winnaars zullen zijn van deze omwenteling. Voor de Russische invasie in Oekraïne werd defensie bijna als ‘uninvestable’ gezien en lieten beleggers deze aandelen links liggen, wat zich uitte in zeer lage waarderingen. Sinds het einde van de Koude Oorlog werd er bij iedere besparingsronde gesneden in de defensiebudgetten waardoor Europese defensie-aandelen geen groei zagen. Nu is er echter sprake van een echte ommekeer. Een sterk leger en innovatieve defensiebedrijven werden plots terug cruciaal om onze democratieën te beschermen. Volgens een studie van McKinsey hebben Europese NAVO-landen sinds het einde van de Koude Oorlog meer dan 1.300 mld. EUR te weinig geïnvesteerd in defensie ten opzichte van de NAVO-norm van 2%, die intussen zelfs niet meer volstaat. De orderboeken van bedrijven als Rheinmetall, Leonardo, BAE Systems, Saab, Thales... zwellen in sneltempo aan, een groei die nog jaren zal aanhouden.

©AFP

Hoe investeren in de defensiesector via trackers?

Voor wie gespreid in de sector wil beleggen zijn er 2 trackers. Er is Future of Defence (IE000OJ5TQP4), een kapitaliserende tracker die niet geregistreerd is in België en waarop u dus slechts 0,12% beurstaks betaalt. Deze ETF heeft als toepasselijke ticker NATO. De ETF bestaat uit 60 posities, waarbij de top-10 posities 48% vertegenwoordigen. De grootste posities zijn Palantir, Rheinmetall, Safran SA, BAE Systems en Crowdstrike Holdings. Daarnaast is er ook VanEck Defense (IE000YYE6WK5), een eveneens kapitaliserende en niet-geregistreerde tracker. Bij deze tracker die uit 28 participaties bestaat, is de concentratie van de portefeuille groter en vertegenwoordigt de top-10 67%, met als grootste posities Palantir, Thales, Leonardo, BAH en Leidos. Beide ETF’s zijn voor ongeveer 60% in Amerikaanse aandelen belegd en hebben Palantir als grootste positie. De trackers beleggen dus niet enkel in klassieke wapenfabrikanten, maar ook in cybersecurity en data (intelligence), wat steeds belangrijkere onderdelen zijn van moderne defensiestrategieën. Omwille van de betere spreiding en lagere beheerkosten verkiezen we Future of Defence.

Welke Europese bedrijven zijn interessant?

Aangezien de trackers voor een groot deel uit Amerikaanse namen bestaan vinden we het interessanter voor individuele Europese namen te kiezen. Een deel van de hogere budgetten zal wel naar de defensiespelers uit de VS vloeien, maar Europese bedrijven zullen de grootste hefboom op de resultaten zien.

Rheinmetall

©wikipedia

Het Duitse Rheinmetall blijft de grootste winnaar van de recente ontwikkelingen. Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben Europese landen de focus gelegd op mobiele interventietroepen, en de landmacht verwaarloosd. Nu de dreiging zich toch nog steeds op het Europees continent lijkt te bevinden, blijkt de nood aan een goed uitgebouwde landmacht plots weer groot. Laat dit nu net de expertise van Rheinmetall zijn, dat pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen produceert (onder meer de beruchte Leopard-tanks). Het is ook de grootste Europese producent van munitie (tegen 2027 moeten jaarlijks 1,1 miljoen 155 mm granaten van de band rollen), staat sterk in luchtverdediging (Skynex-systemen) en innoveert met geconnecteerde wapensystemen en elektronische oorlogsvoering. Daarnaast is Rheinmetall ook betrokken bij het F-35 productieprogramma van Lockheed Martin en produceert het sinds kort HIMARS raketten in Duitsland. Het gaat hierbij niet alleen om de eenmalige verkoop van materiaal, maar het levert ook langdurige onderhouds- en updateprogramma’s op met mooie marges. Mede hierdoor ziet het bedrijf de operationele marge in 2027 stijgen naar 18% ten opzichte van 15,6 in 2024, wat reeds een stuk beter is dan de concurrentie.

Tijdens de investeerdersdag in november werd een omzetverdubbeling tegen 2027 naar 20 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Het orderboek, dat eind september 52 miljard euro bedroeg, is volgens ons intussen aangegroeid tot 70 miljard. Door de recente ontwikkelingen liet de CEO al weten dat dit nog hoger zal uitvallen. Intussen blijft de schuldratio beperkt met een nettoschuld/EBITDA van amper 0,6 ondanks recente overnames (Expal, Loc systems) en uitbreidingen van de productiefaciliteiten.

U kan onze analyse van begin december hier nog eens nalezen. Sinds ons opbouwen-advies steeg het aandeel reeds met 47%. Gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen en ongeziene mentaliteitsshift binnen Europa, dat niet meer onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kan schuilen, hebben we onze verwachtingen verder opgetrokken. Rheinmetall blijft de sterkste groeier met de hoogste marges. Op het eerste zicht oogt het aandeel na de koersopstoot zeer duur, maar volgens onze schattingen daalt de EV/EBITDA tegen 2027 snel naar minder dan 10 bij een koers/winstverhouding van 16. Ook na 2027 zal de groei zich nog kunnen doorzetten. We blijven bij een opbouwen-advies, en wie de aandelen nog niet heeft mag een eerste positie nemen om deze bij eventuele koerszwakte op te bouwen.

Thales

©BELGAIMAGE

Thales is een toeleverancier aan de commerciële luchtvaart en defensie en is ook actief in cybertechnologie. Thales haalt momenteel al 53% van de omzet uit defensie en 18% uit cybersecurity & digital. In de defensietak is het orderboek al gevuld voor vier jaar omzet. Tijdens de investeerdersdag midden november stelde het bedrijf een organische omzetgroei voorop van gemiddeld 5 à 7% per jaar tussen 2024 en 2028. Gelet op de verwachte sterke toename van de investeringen in defensie moet dit makkelijk gehaald of overtroffen worden. De waardering van Thales is best oké aan circa 12 keer de EV/EBITDA van dit jaar. Het aandeel is volledig hersteld van de berichten over omkoping bij een Aziatische wapendeal. Toch mag nog altijd een eerste positie genomen worden omwille van de visibiliteit voor de komende jaren.

BAE Systems

©Photo News

Het Britse BAE Systems is de grootste Europese defensiespeler met een verwachte omzet van bijna 34 miljard euro in 2024. Het bedrijf produceert (of is betrokken bij de productie van) gevechtsvliegtuigen (Eurofighter Typhoon), pantservoertuigen (Bradley, Mk6), duikboten en schepen, radarsystemen, raketten, artillerie en elektronische oorlogsvoering. Het bedrijf behaalde in 2023 42% van de omzet in de VS, gevolgd door het VK met 26%. Het VK heeft alvast besloten de defensie-uitgaven te verhogen naar 2,5% van het BBP, wat gunstig moet zijn voor BAE. Europa was in 2023 goed voor slechts 14% van de omzet, al zal dit intussen reeds opgelopen zijn. In februari nam BAE Ball Aerospace, actief in de snel groeiende ruimtevaart, over voor 4,4 mld. Dit verhoogde de schuldratio wel naar 1,5, maar dit is nog steeds zeer beheersbaar. Het orderboek bedroeg bij de laatste update in november 83 miljard GBP. Het bedrijf voorspelt een vrije kasstroom van 1,5 mld. in 2024, en een operationele winstgroei van 12 à 14%. Het dividendrendement bedraagt 2,5%, en stijgt al 20 jaar gemiddeld met 5% per jaar, gecombineerd met een aandeleninkoopprogramma van 1,5 miljard GBP. Ook hier daalt de EV/EBITDA onder de 10 tegen 2027 bij een koers/winst van 14,5. U mag nog steeds een eerste positie nemen.

Advertentie