We overlopen de prestaties van de verschillende sectoren op de Europese aandelenmarkten in 2024. Hebben de achterblijvers een inhaalbeweging tegoed? We geven enkele sectortrackers mee ter inspiratie.
Financials
Banken (en verzekeraars) waren de absolute sterkhouders in Europa vorig jaar. Veel investeerders liepen een trauma op tijdens de bankencrisis van 2008 en de sector is daarna nooit echt terug in de gratie gekomen. Voor die crisis noteerden de betrokken aandelen met een soort ‘defensieve premie’, daarna lang aan bradeerprijzen. Een herwaardering was dus niet onlogisch. Ook de onderliggende prestaties waren vorig jaar goed. Een zware recessie bleef uit, waardoor er weinig wanbetalingen waren en voorzieningen konden teruggenomen worden. Ondertussen bleef de rentemarge gezond. Na jaren van erg vlakke rentes had de rente-opstoot van 2022 voor verlichting gezorgd. Al zien we een geleidelijke rentedaling dit jaar, toch hoeft dit niet meteen negatief te zijn (de financieringskosten dalen vaak sneller dan de rente-inkomsten). De waarderingen in de sector zijn nog steeds laag, de balansen relatief gezond en de dividenden hoog.
Amundi Euro Stoxx Banks: LU1829219390
Telecom
Telecom deed het vrij goed. De lage waarderingen gaven ruimte tot een heropwaardering. Prijsverhogingen in combinatie met kostenbesparingen zorgden voor meevallende marges. Netwerkbedrijven Nokia en Ericsson deden het erg goed. Het Europese telecomlandschap is al jaren gefragmenteerd, maar de jongste tijd lijkt er toch weer ruimte voor consolidatie te zijn. Ook de toezichthouders lijken hiertoe iets meer bereid. In België zien we het omgekeerde gebeuren, met de intrede van vierde speler Digi. Het hoeft dus niet te verbazen dat de Belgische telecomwaarden niet deelnamen aan het feest. De dividenden blijven hoog. Investeren via een ETF kan, maar let op voor de erg zware weging van Deutsche Telecom, dat wel al jaren heel sterk presteert.
Amundi Stoxx Europe 600 Telecom: LU1834988609
Technologie
De matige prestatie van Europese technologie is opvallend, gezien deze sector (opnieuw) uitblonk in de VS. Voor een stuk is dit net te wijten aan de Amerikaanse dominantie in verschillende domeinen. Toch waren er ook Europese toppers die konden profiteren van het snelgroeiende cloud/AI-universum, zoals softwarebedrijf SAP. Halfgeleiderwaarden lieten uiteenlopende prestaties zien. Subsegmenten als smartphonechips en vooral automobiel bleven achter. Toeleveraars als ASML en ASMI hadden last van exportbeperkingen richting China en overcapaciteit bij sommige klanten. Let bij sectortrackers in technologie op voor de heterogeniteit ervan en gehypete trends. We verkiezen individuele namen.
iShares MSCI Europe Information Technology Sector: IE00BMW42413
Consumentengoederen
Het beeld bij consumentengoederen was gemengd. Over het algemeen kon men de prijzen niet optrekken zoals de voorgaande jaren. Consumenten ervaren inflatiestress en houden de vinger op de knip. Dit leverde hier en daar ook winnaars op: relatief goedkope producten en diensten waren in trek. Binnen het luxesegment bleef ‘superluxe’ (Hermes) het goed doen, de rest bleef achter. De zwakke Chinese markt heeft hier eveneens mee te maken. Bij voeding en drank zijn er twijfels over het groeipotentieel van ongezonde producten, mede door het succes van afslankmiddelen. Bij voeding en drank zijn de waarderingen vrij laag. Recent was er bijkomende koersdruk nadat de hoogste gezondheidsadviseur in de VS een kankerwaarschuwing wil op alcohol. Bij luxewaarden kwamen de waarderingen eindelijk in ‘normaal’ terrein, nadat ze lang duur waren. Consumentengoederen zijn toe aan een comeback.
iShares MSCI Europe Consumer Staples Sector: IE00BMW42074 (noodzakelijke goederen)
iShares MSCI Europe Consumer Discretionary Sector: IE00BMW42298 (niet-noodzakelijke goederen)
Gezondheidszorg
Gezondheidszorg leverde een grijze prestatie af, al waren de Belgen (UCB/Tubize en argenx) hier wel de sterkhouders. De sector kent al jaren vrij lage waarderingen. In de nasleep van covid werden veel zorgbedrijven met bijkomende kosten geconfronteerd, terwijl sommige farmabedrijven hadden geïnvesteerd in covid-toepassingen (zoals vaccins) die een terugval kenden. Daarnaast sluimert er al jaren de onzekerheid rond regulering en terugbetaling, door de stijgende maatschappelijke kosten (vergrijzing). Tot slot zorgt de wetenschappelijke doorbraak rond afslankmiddelen voor disruptie. De disruptors zelf (Novo Nordisk) voelden dan weer toenemende concurrentie. De lage waarderingen bieden kansen, maar wees selectief in de sector. Vooral weinig mature farma/biotechwaarden hebben vaak een binair karakter.
iShares MSCI Europe Health Care Sector: IE00BMW42181
Vastgoed
Vastgoedaandelen waren een achterblijver en al zeker in België. Ze surften jarenlang op een langetermijntrend van steeds lagere rentes, een trend die sinds 2022 gebroken is. Financieringskosten stegen, terwijl in verschillende segmenten de stijgingen van de verhuurprijzen stokten, waardoor minder meerwaarden konden worden geboekt. Ontwikkelaars krijgen projecten minder gemakkelijk verkocht. Vooral kantoren en commercieel vastgoed presteerden minder, maar ook binnen het residentieel vastgoed was er een vertraging. Zelfs bij logistiek vastgoed is er na enkele topjaren her en der sprake van overcapaciteit. Bij de vastgoedinvesteerders lijkt de tijd rijp voor een herstelbeweging, die kan geholpen worden door een daling van het renteniveau. De dividendrendementen ogen aantrekkelijk. Dankzij de uitgebreide keuze, de vaak forse kortingen tegenover de intrinsieke waarde en de eenmalige dividendbelasting kan u voor individuele namen op Euronext Brussel kiezen.
Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate: LU0489337690
BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone: LU0950381748
Energie
Energiewaarden deden het niet al te best. De dalende olie- en gasprijzen wogen op leveranciers van fossiele brandstoffen. Die waren jarenlang goedkoop en kenden een herontdekking na de Russische inval in Oekraïne begin 2022. De jongste tijd ontstaat er toch weer wat onzekerheid over de duurzaamheid van dit segment. De recent opnieuw aantrekkende energieprijzen kunnen voor verlichting zorgen. Hernieuwbare energie vormde in 2022 het spiegelbeeld en werd afgestraft. Het segment was hoog gewaardeerd door de interesse in duurzaamheid en de trend/hype rond ESG-beleggen. Veel aandelen kregen toen een klap en konden hier nog niet van herstellen. Door de gestegen rentes werden veel projecten minder rendabel. Daarnaast bestaat er het gevaar van ‘commoditisatie’, wat we eerder al zagen bij zonne-energie.
iShares MSCI Europe Energy Sector: IE00BMW42637
Grondstoffen en materialen
Grondstoffenbedrijven zijn van nature cyclisch. Net als olie en gas veerden veel grondstoffenprijzen op in 2022, om daarna terug te vallen. De sputterende wereldeconomie en vooral de zwakke Chinese vraag drukten de prijzen van veel grondstoffen, zoals metalen. Sommige metalen, zoals koper, moeten op termijn kunnen profiteren van de energie-omslag (elektrificatie). Timing is cruciaal, maar op kortere termijn zijn de prijzen moeilijk te voorspellen. Enkel voor beleggers die wat risico aandurven.
Amundi Stoxx Europe 600 Basic Resources: LU1834983550
Auto
Europese auto-aandelen lagen in de onderste schuif. Vooral de Duitse autobouwers vormden lange tijd de ruggengraad van de Europese export. Maar ze misten de afspraak met de elektrificatie en kunnen moeilijk concurreren tegen goedkopere specialisten. Tegenwoordig is Europa steeds meer importeur van wagens uit de VS (Tesla) en China. Verschillende constructeurs maakten recent pijnlijke plannen bekend om fabrieken te sluiten en personeel af te laten vloeien. Ook de algemene vraag blijft matig, door de zwakte in China en het uitstel van aankopen: consumenten wachten tot modellen goedkoper en beter worden. Het risico bestaat dat het voor de Europese autobouwers eerst nog even slechter zal worden vooraleer de hemel weer opklaart. De waarderingen zijn wel al flink naar beneden gekomen.
Invesco STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts: IE00B5NLX835