lezersvragen

Lezersvragen : wanneer neem ik winst op aandelen?

©Bloomberg

Ik ben een ‘buy and hold’-belegger en verkoop relatief weinig, behalve wanneer ik op een echt stevige winst sta. Meestal koop ik ook een aandeel gestaffeld aan. Er is ook het beursgezegde “cut your losses” en daar heb ik het zelf wat moeilijker mee. Ik hou nog te veel vast aan een aandeel en als het dan in de kelder zit, vind ik het te laat om te verkopen. Dat drukt het rendement van mijn portefeuille. Bestaat er een richtlijn wanneer men van een aandeel afscheid moet nemen om eventueel later terug te kopen? 

Advertentie

Afscheid nemen van een aandeel is erg moeilijk. Als het goed draait, moet je geen afscheid nemen (tenzij het gewicht te hoog oploopt, dan mag je herbalanceren). Denk maar aan Microsoft of Apple: als je die aandelen na een koerswinst van pakweg 10% zou verkocht hebben, zou je nooit meer opnieuw durven instappen hebben.

Er zijn toch een aantal regels/factoren waarmee u rekening kan houden.

Het sentiment keert

Dikwijls hebben beleggers het niet zo snel in de gaten, maar bij sommige duurzame groeiers en beurslievelingen kan het sentiment of de omgevingsvoorwaarden plots wijzigen. We denken dan in de eerste plaats aan de hogere rente die zich tegen de vastgoedbedrijven heeft gekeerd. Deze aandelen noteren momenteel bijna allemaal met een flinke korting, terwijl in de hoogdagen nog zotte premies versus de intrinsieke waarde werden betaald. Of denk maar aan beurslievelingen zoals Sofina, Colruyt en Barco (net voor Covid). Een winstwaarschuwing komt zelden alleen, waardoor het sentiment gradueel wijzigt. Een verkoopbeslissing nemen als de koers al pakweg 10 à 20% onder de top noteert is niet gemakkelijk, maar vaak loont het ook dan nog de moeite om (eventueel deels) uit te stappen. Vermijd in dergelijke gevallen om ‘te vroeg’ opnieuw in te stappen. En pas op voor het spreekwoordelijke ‘vallende mes’.

Wat bij cyclische aandelen?

Bij cyclische aandelen is het simpel. Als deze bedrijven beschikken over een stevige balans, koop je ze best tegen een dure waardering en opmerkelijk genoeg een lage koers. Verkoop wanneer je een behoorlijke winst hebt met cyclische aandelen, want het kan/zal keren. Vandaar dat we vorig jaar afscheid namen van ArcelorMittal. Oppassen indien er zich schuldenproblemen opstapelen. Het kan - zeker bij cyclische waarden-  snel fataal worden. 

Met welk doel koop je een aandeel?

Een aandeel zoals Gimv wordt gekocht voor een spreiding van de portefeuille richting private equity en voor het dividend. Niet zozeer voor de koersstijging. Als je dan een koersuitschuiver te zien krijgt - omdat bijvoorbeeld een belangrijke aandeelhouder wil uitstappen (de Vlaamse overheid), dan moet je niet halsoverkop verkopen.   

Stap tijdig uit hypes

Als het koersverloop van een aandeel een parabolisch verloopt kent, dan neemt u best afscheid nog voor de hype dreigt leeg te lopen, ook al loop je dan het risico tientallen procenten te mislopen. Hypes worden nu eenmaal gekenmerkt door uitschieters die niet te voorspellen zijn. Wees echter niet te gretig, en bouw een veiligheidsmarge in. Bij de producent van elektrische wagens Tesla werd de kentering neerwaarts vorig jaar ingezet. Het bedrijf wordt geroemd om zijn hoge marges, die echter stilaan worden geslachtofferd om de verkoop verder te laten stijgen. Men gaat voortaan ‘reclame’ maken en dat kost handenvol geld.   

Er zijn er uiteraard nog meer situaties waarin u aandelen zou moeten verkopen (o.a. technische analyse met een trendverandering, ...). Maar het start bij de aankoop: koop enkel kwaliteitsaandelen zodat het aantal missers sowieso beperkt blijft.

Advertentie