Spotify in de clinch met rivaal Apple

©Shutterstock

Terwijl veel klassieke namen de correctie van 2022 al verteerden, bleven veel groeiwaarden liggen. We gingen op zoek naar Amerikaanse technologiespelers die stevige klappen kregen op de beurs en op zoek zijn naar een bodem. Spotify is zo’n naam. De Zweedse streaminggigant kwam in 2018 naar de beurs. Het aandeel veerde tijdens de pandemie op, maar staat ondertussen weer een flink eind onder zijn IPO-prijs.Nochtans kende Spotify een knappe groei. De audiostreamer is wereldleider in zijn sector en de nummer 2 in de VS, na Apple Music. Het bedrijf krasselt echter met de rendabiliteit. Voor het vierde kwartaal voorspelt men een omzetgroei van 19% op jaarbasis. Het aantal maandelijkse gebruikers zou groeien richting 479 miljoen, waarvan 202 miljoen betalende. Spotify biedt immers ook een gratis alternatief met reclame aan. Operationeel zou er nog wel een verlies zijn. De streamer heeft last van oplopende (personeels-)kosten en investeert in content zoals podcasts en audioboeken. Daarnaast kent de advertentiemarkt een zwakte. Spotify is echter al een tijdje verlieslatend. We verwachten pas in 2024 winst. Het bedrijf is volop in investeringsmodus, terwijl het veel variabele kosten heeft. De rechtenhouders van muziek houden een belangrijk deel van de omzet af. Hoe meer schaal Spotify heeft, hoe beter de deal die het met platenbedrijven kan afsluiten. Het hoopt tegen 2030 de omzet te vertienvoudigen en 1 miljard gebruikers te verleiden. Andere content dan muziek kan voor een betere onderhandelingspositie zorgen.

Tegelijkertijd wil het de hoge commissies die appwinkels aanrekenen aanpakken. Apple’s App Store neemt 30% af van de abonneegelden. Spotify vecht samen met een hele rist mediabedrijven deze praktijk aan bij de Europese Commissie. Tot slot kan Spotify de omzet per gebruiker optrekken door het abonnement duurder te maken. Concurrent Apple Music gaf hierbij het goede voorbeeld. Hier heeft Spotify ruimte toe, want audiostreamers zijn erg trouw. Bovendien is op veel markten de prijs ondanks de inflatie al jaren dezelfde.

Advies :  K3

Spotify moet op termijn de winstgevendheid kunnen bereiken. Het is de wereldleider in een sterk groeiende sector. De balans is gezond met een comfortabele nettokaspositie. Het aandeel verloor flink terrein en lijkt wat uit te bodemen. Een terugkeer naar het niveau van begin april zou al een koerswinst van ruim 50% betekenen. Het aandeel is koopwaardig, maar let op het hoge risicoprofiel.