Microsoft, ‘cloudkampioen'

©EPA

Terwijl andere technologiewaarden klappen kregen, lijkt de malaise bij Microsoft best mee te vallen. Toch merken we op dat het aandeel ten opzichte van de top schijnbaar geruisloos ruim een kwart van zijn waarde kwijtspeelde. Een koopkans?

Uit de cijfers van het afgelopen kwartaal leren we dat de activiteiten nog steeds aan een mooi ritme groeien. Bij constante wisselkoersen was er 16% omzetgroei. Door de dure dollar bleef hier gerapporteerd slechts 11% van over. De productiviteitstools bleven fors groeien, onder meer dankzij Office 365 en premiumdiensten. Dit was deels te danken aan prijsverhogingen. De evolutie richting thuiswerken doet de vraag naar samenwerkingstoepassingen zoals Teams toenemen. Ook professioneel netwerkplatform LinkedIn bleef mooi groeien. Hier verwachten we wel een vertraging, door een afkoeling van de advertentie- en arbeidsmarkt. De verkoop van besturingssysteem Windows ging achteruit, te wijten aan een flink verzwakkende PC-markt. Die trend zou zich tijdens het lopende kwartaal doorzetten. Ook voor gaming (dat matig presteerde) verwacht het management een daling.

De cloud-afdeling, met platform Azure, was nog steeds een belangrijke motor voor de groei. Beleggers schrokken wel van de conservatieve  prognoses die het management hierover gaf. Op zich is het niet onlogisch dat een segment dat al zo groot is aan een normaler ritme begint te groeien. Klanten zouden door de grillige macro-omgeving  meer op hun cloud-uitgaven letten. Cloud-activiteiten zijn cyclischer dan klassieke IT-activiteiten. Klanten betalen voor een variabel gebruik van de diensten, in plaats van een vaste kost. Zo viel tijdens de pandemie het gebruik in getroffen sectoren zoals toerisme kortstondig stil. De gestegen energie- en andere kosten voor datacenters wegen momenteel op de marges. Op langere termijn lijkt Microsoft wel een winnaar in de cloud. Concurrent Amazon Web Services was een pionier in dit segment en kende een snelle groei bij vooral jonge (technologie-)bedrijven. De toekomstige groei zal vooral van grotere spelers, overheden en sterk gereguleerde sectoren komen. Die zullen slechts een deel van hun operaties naar de cloud verhuizen. Microsoft blinkt uit met een hybride aanbod, omdat het al bij veel van deze klanten actief is. Bovendien kan het veel meer software-toepassingen aanbieden, zoals cybersecurity.

Het bedrijf zou de aanwervingen verminderen, maar zegt wel in investeringsmodus te blijven. Bij constante wisselkoersen moet er in het boekjaar eindigend eind juni nog steeds een dubbelcijferige groei van de omzet en de operationele winst zijn. Microsoft heeft grootse plannen rond gaming en de metaverse. Met Xbox staat het sterk op de consolemarkt en met HoloLens zet het in op virtuele en aangevulde realiteit (VR/AR). Het wil ook steeds meer content ontwikkelen. Hierin kadert de mega-overname van game-ontwikkelaar Activision Blizzard voor 69 mld. USD. Toezichthouders in de VS, het VK en de EU liggen echter dwars. Ze vrezen dat de groep een te sterke grip op de consolemarkt zou krijgen. Met de fusie zou het de derde grootste game-ontwikkelaar ter wereld worden, na Tencent en Sony. 

Advies :  H1

Microsoft is een unieke speler met heel diverse inkomstenbronnen. Het heeft een ijzersterke marktpositie in segmenten die flink groeien, met de digitalisering als drijvende kracht. Een uitdagende macro-omgeving kan op korte termijn op de groei wegen. De balans is gezond met een nettokaspositie. We zien het aandeel als een mooie langetermijninvestering, maar het aandeel is nog steeds niet goedkoop. Te behouden.