De internationale troeven van NortonLifeLock

©DB350115540

Recente hacks bij tal van Belgische bedrijven maakten nog maar eens duidelijk dat geen enkele particulier of bedrijf veilig is voor cyberaanvallen. De groeiende trend van identiteits- en financiële fraudeurs treft vooral particuliere gebruikers van pc’s en smartphones. Met Norton heeft de gelijknamige groep een belangrijke cyberbeveiligingstool in handen dat al 30 jaar op de markt is, en jaarlijks de klant kan overtuigen om de licentie of het abonnement te hernieuwen. De groep heeft 23,5 miljoen rechtstreekse klanten waaraan het gemiddeld 8,9 USD per maand verdient. Het is al het tiende kwartaal op rij dat de groep nieuwe klanten kon binnenhalen. Met een trouw publiek (>85% hernieuwt ieder jaar) is dat een garantie op toekomstige cashflows.

©REUTERS

Dat geld wordt vooral gebruikt om te internationaliseren (via overnames, o.a. het Duitse Avira). Vandaag komt nagenoeg de helft van de abonnees buiten de VS. De overname van het Britse Avast, een aanbieder van gratis anti-virusdiensten, kan dit onontgonnen potentieel buiten de VS nog verhogen. De Britse regelgever ligt echter dwars, waardoor de overname ten vroegste in het najaar zal plaatsvinden, of niet. 

©DB350115540

Door de grote blootstelling aan munten buiten de dollarzones wordt het huidige boekjaar een overgangsjaar. Bij constante wisselkoersen steeg de omzet met 8%  in het slotkwartaal. In het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar zal de groei verder vertragen en tussen 5 à 7% uitkomen. Vorig boekjaar groeide NLOK nog met 10%. De bedrijfsmarge steeg wel van 49,7% tot een indrukwekkende 52,7%. Dat zorgde voor een flinke winstgroei van 22% tot 1,75 USD p.a., beter dan verwacht. Er werd bijna 1 mld. USD vrije cashflow gegenereerd, zodat de balans (nettoschuld/EBITDA van 1,5) vrij gezond is. 

Met een enkelcijferige omzetgroei is NLOK op weg om in maart 2024 een jaarwinst van 2 USD p.a. te realiseren. In het lopende boekjaar zal winstgroei moeilijk zijn wegens de impact van de sterke dollar en het stopzetten van het inkoopprogramma van eigen aandelen. Concrete vooruitzichten zijn er niet: het bedrijf wil eerst wachten op het definitieve fiat voor de overname van Avast. Dit Brits bedrijf komt wel tegen een relatief hoge waardering (8,6 à 9,2 mrd. USD), maar zal deels met nieuwe aandelen gefinancierd worden.

Advies :  K3

NortonLifeLock blijft een cashflowgenerator met een flinke dosis groeipotentieel door marktconsolidatie. De internationalisering is een belangrijke troef. Door de stevige balans gecombineerd met de relatief lage waardering van 13,5 keer de verwachte jaarwinst mag het aandeel gekocht worden.