Citrix Systems

©Citrix Systems

De pandemie zorgde voor stevige groei, omdat grote bedrijven hun servergegevens virtualiseerden en hun personeel op afstand werkte. De software van Citrix zorgt ervoor dat thuiswerkers over dezelfde toepassingen/softwareprogramma’s kunnen beschikken als op kantoor. Die groei kon het bedrijf echter niet volhouden en het management faalde om klanten met kortetermijncontracten om te zetten in een langetermijnrelatie. Dit jaar daalt de organische groei en vallen de resultaten tegen. Vooral het recurrente abonnementsmodel slaat niet aan, omdat de partners en herverkopers van de technologie van Citrix niet staan te springen om dit uit handen te geven. Na de verlaging van de groeidoelen voor de cloud-abonnementsformule deze zomer zette het aandeel een vrije val in. Voor het cloudmodel zit Citrix op jaarbasis aan 1 mrd. USD potentiële omzet (31,3% van totaal) en rekent men voortaan op een groei van 10% in 2021. 

©Citrix Systems

Recent stapten activisten zoals Elliott Management in. Elliott bouwde een 10%-belang op en eist een ‘strategische’ doorlichting. Elliott zat in 2015 al eens in Citrix, wat leidde tot de verkoop van de webinaractiviteiten aan een interessante prijs. De instap van activisten kostte begin oktober de kop van de CEO. Ondertussen werd een CEO-ad interim aangesteld die ervaring heeft met de uitverkoop van bedrijven en divisies. Het is niet voor niks dat de groep zich in september al even in de etalage plaatste. Eerste wapenfeit van de nieuwe bazen is alvast een grondige herstructurering met een kostprijs van 130 à 240 mln. USD. Tegelijk zet het management de middelen voortaan in op de verkoop van het bestaande productgamma en laat het dynamischer klanten overschakelen op het cloudmodel via aantrekkelijke commissies voor de partners. Dat betekent tegelijk dat er minder geld besteed zal worden aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en dat mogelijk de marges op korte termijn onder druk zullen staan.  

In het derde en vierde kwartaal zullen deze maatregelen nog niet voor beterschap zorgen, maar het management denkt dat in de loop van 2022 de situatie zal uitklaren. De focus ligt op meer recurrente omzet aan hogere marges. Bovendien is er nog de samenwerking met Microsoft voor het Azure-platform en moeten de synergieën van Wrike, de grootste overname van Citrix in jaren, eindelijk naar boven komen. In 2022 zal een investeerdersdag plaatsvinden met nieuwe langetermijndoelen. 

4x4
DB 4x4-toets: duurzame groeier
 • Vooruitzichten
  wachten op investeerdersdag in 2022 voor de langetermijndoelen
 • Balans
  minder goed door overname Wrike (2021), maar nog gezond
 • Waardering
  vrij goedkoop als softwarebedrijf: 16,8 keer de verwachte winst
 • Koerstriggers
  overnamekandidaat, afstoting activa, Elliott Management zit in het kapitaal

 

 

Advies :  K3

Citrix kunnen we als een van de potentiële overnamekandidaten op Wall Street naar voor schuiven, zeker met de huidige CEO. De opleving van de pandemie zorgt bovendien voor een extra vraagimpuls. We verhogen het advies tot koopwaardig.