Amgen

©Via Bloomberg News

Op lange termijn presteert Amgen, het grootste biotechbedrijf ter wereld, in lijn met de Nasdaq-biotechindex. De voorbije tien jaar deed Amgen het zelfs minder goed dan de index. Waarom dan toch in Amgen investeren en niet in een tracker op de biotechindex? Het verschil zit hem in de dividenden. Een dividendaristocraat (meer dan 25 jaar ononderbrokend divdendstijging) is Amgen nog niet. Men ging pas in 2011 met een dividend van start. Sindsdien is dat dividend elk jaar gegroeid, van 1,12 USD p.a. op jaarbasis naar 7,04 USD p.a. (over boekjaar 2021). En ook de komende jaren zal het dividend naar verwachting verder toenemen. Amgen genereert immers een vrije kasstroom van 9 à 10 mrd. USD en voor het huidige dividend is slechts zowat 4 mrd. nodig. De voorbije jaren kocht het biotechbedrijf ook massaal eigen aandelen in, zodat de nettoschuldpositie aandikte. Vorig jaar en ook dit jaar zal het bedrag aan dividenden en de inkoop van eigen aandelen lager liggen dan de vrije cashflow. In theorie zouden de schulden dus opnieuw kunnen dalen, ware het niet dat Amgen ook geregeld kleinere overnames doet: in juli Tenebio (900 mln. USD) en in maart Five Prime Therapeutics (1,9 mrd. USD. De laatste grote overname dateert van 2019, toen psoriasisproduct Otezla van Celgene werd overgenomen voor 13,4 mrd. USD. 

©Via Bloomberg News

Sterk groeien doet Amgen niet echt meer.  Oudere producten zoals Aranesp, Neulasta en Enbrel zijn op de terugweg. Prijsdruk kunnen hier niet langer gecompenseerd worden door stijgende volumes. Onder meer Repatha (cholesterol), Prolia (osteoporose) en Evenity (osteoporose) hebben de fakkel overgenomen. Vorig en ook dit jaar had Amgen te lijden onder de pandemie. Minder doktersbezoeken en minder labotesten zorgden voor de opstart van minder nieuwe behandelingen. We zitten op dat vlak nog altijd beneden het pre-Covidniveau, al is er beterschap. Naar de toekomst toe rekent Amgen op nieuwe producten. In de VS werd LUMAKRAS (longkanker) recent goedgekeurd en tezepelumab (astma) kreeg al een voorkeursbehandeling. Het dossier werd in mei bij de FDA ingediend. Amgen sluit ook geregeld nieuwe deals om de productpijplijn op te vullen.

Advies :  H2

De beurskoers van Amgen beweegt al meer dan een jaar zijwaarts. De jongste weken stond het aandeel zelfs onder druk. Toch is het biotechbedrijf een onvervalste cashflowgenerator. Met een rendement voor de vrije kasstroom van meer dan 7% zit Amgen erg goed. Mocht het aandeel verder dalen richting 200 USD, dan trekken we ons advies op naar ‘eerste positie’. Dan loopt het dividend-rendement op naar minstens 3,5%.