Akamai

Afgelopen zomer kende Akamai - net als een concurrent overigens - tegenslag. Technische pannes (geen cyberaanval, maar wel door extra software-updates om de beveiliging te versterken) troffen de klanten. Dat is uiteraard geen goede reclame voor een essentiële dienstverlening van ‘snel’ internet. Akamai beschikt over het grootste ‘CDN-netwerk’ (zie grijze kader). De manke dienstverlening bezorgde ook het aandeel een oplawaai.

Bovendien zijn beleggers bevreesd dat de e-commercesector, een belangrijke klant, van zijn roze wolk zal afdalen. De sector profiteerde sterk van de online verkoop tijdens de diverse lockdowns, maar van zodra de mensen opnieuw ’fysiek’ de winkels mochten bezoeken werd de vergelijkingsbasis met 2020 lastig. Meteen een van de redenen waarom The Hut (e-commerce, een participatie van Sofina) slecht presteerde op de beurs en de beursdroom van Coolblue aan diggelen werd geslagen. Hoewel Akamai 17 van de top-20 e-tailers als goede klant mag rekenen, is de bijdrage van e-commerce beperkt tot 13% van de omzet. Gaming en videostreaming zijn goed voor nanoeg de helft en deze sectoren ondervinden nauwelijks hinder.

CND-netwerk

Akamai is een beheerder van het grootste CDN-netwerk ter wereld. Servers die overal ter wereld dezelfde content van sites van klanten ‘sneller’ bij de eindgebruiker brengen. Voegt daar nog diensten aan toe zoals cyberbeveiliging.

 

We mogen dus deze ‘Elia’ van het internet niet afschrijven. In het tweede kwartaal groeiden de cyberbeveiligingdiensten met liefst 25% tot 325 mln. USD. Akamai behaalt op kwartaalbasis al meer omzet dan gevestigde cyberbeveiligers als Zxcaler en Crowdstrike, maar is inzake waardering een pak goedkoper. De cyberbeveiligingstak van Akamai zal de komende jaren een groeitempo halen van meer dan 20%. Bovendien is Akamai goed geplaatst om te profiteren van de opkomst van 5G en het internet van de dingen. Het is een van de weinige bedrijven dat met zijn technologie gebruikers van 5G snelle internettoegang en streamingdiensten kan garanderen.

Dat het tweede kwartaal een groei toonde van amper 7%, rijmt niet met het groeiprofiel van Akamai. Reden is de CDN-tak, met 528 mln. USD nog altijd de grootste activiteit: diens omzet blijft slechts stabiel door de sterke vergelijkingsbasis met 2020. Niettemin is het platform essentieel om te groeien in andere domeinen en om  aan bestaande klanten meer nieuwe producten te verkopen. Ook voor heel 2021 voorziet de marktconsensus een lage groei van 7,7% bij een deftige bedrijfsmarge van 30 à 31%. In 2022 zou de groei terug dichter bij 10% aanleunen.

Advies update :  H+

Akamai had nog maar net opnieuw de status van duurzame groeier verworven en pakt nu terug uit met vrij wispelturige kwartaalresultaten en verwachtingen. Er is nog wel altijd de grote belofte rond cyberbeveiliging, maar de lagere winstvooruitzichten maken dat de waardering opnieuw flink is toegenomen. We adviseren om het aandeel minstens te behouden.