Akamai overnamekandidaat?

Gooit het management van Akamai de handdoek in de ring, is de vraag die Wall Street bezighoudt. In juli gonsde het van geruchten dat een private equityspeler financiële steun zocht om een bod te lanceren op de dienstverlener aan de internet- en mediasector. Met een premie zou men al snel 115 tot 130 USD p.a. moeten ophoesten. Een bedrag van pakweg 21 mld. USD gefinancierd met schulden ligt evenwel niet snel te rapen op het huidige risico-averse Wall Street.  

Al jaren doen het management en de oprichters inspanningen om het aandeel naar hogere regionen te sturen. Een mager kwartaal of een waarschuwing van een sectorgenoot of klant deed die inspanning vaak teniet. Momenteel zijn het vooral de sterke dollar (47% van de omzet buiten de VS) en de decompressie na de internettrafiekboom van de pandemie die op de groei van het bedrijf wegen. In het jongste kwartaal was er nog een groei van 6%, maar in de traditionele internetdiensten aan o.a. e-commerce, gaming en media/streaming was er zelfs een omzetdaling van 11%.

Gelukkig investeerde de groep enkele jaren geleden in producten voor cyberbeveiliging en recent in ‘compute’ (app’s en cloud). De cyberbeveiliging groeide met een sterke 21% als we de sterke dollar buiten beschouwing laten. Veel nieuwe klanten sluiten zich aan op het ‘Zero Trust Security’-platform en dat zorgt voor recurrente inkomsten. Bij compute - wel nog de kleinste divisie - steeg de omzet zelfs met een indrukwekkende 78%. Door de hoge kosten voor de interconnectie tussen de publieke cloudplatformen (Microsoft, Amazon.com) en de leveranciers van de content aan de gebruiker kiezen nu steeds meer klanten om rechtstreeks een deel van de cloudruimte bij Akamai te huren (Linode). Die dienst is nog klein en vooral in testfase, maar kan tot een nieuwe groeitak uitgroeien. Akamai waarschuwde dat de investeringen in cyberbeveiliging en cloud de bedrijfsmarge op korte termijn wel opnieuw onder 30% zal duwen. In het tweede kwartaal lag deze marge al lager dan verwacht op 29%.

Op termijn dus een groot groeipotentieel, maar aanvankelijk met lagere marges. Tegelijk wordt Akamai nog altijd beoordeeld op de traditionele activiteiten, die in het afgelopen kwartaal met 46% voor het eerst minder dan de helft van de groepsomzet uitmaakten.

Advies :  H+2

Bij Akamai - de Elia van de internetsector omwille van de tragere groei in een hippe omgeving - werd de margedip door de markt slecht verteerd. Met cyberbeveiliging en compute staan twee divisies aan de vooravond van mogelijk forse groei, maar nu zitten we nog in de investeringsfase, nog minstens tot in de tweede helft van 2023. Intussen gleed het aandeel al af naar aantrekkelijkere niveaus, wat een eerste positie verantwoordt.