Enkele jaren geleden vielen investeerders nog als een blok voor datingaandelen, tegenwoordig krijgen ze de bons. Is het tijd voor een herontdekking?
Valentijn staat voor de deur en naar jaarlijkse traditie verschijnen er dan verhalen in de media over de steile opmars van het aantal singles. Die singles zochten afgelopen decennium massaal hun toevlucht tot online datingapps. Tegenwoordig vinden meer mensen online een partner dan offline! Tijdens de coronacrisis (toen een lief vinden op café al helemaal onmogelijk werd) bereikte de populariteit van datingapps een hoogtepunt. Maar de jongste tijd lijkt de liefde bekoeld en krijgen de aandelen in dit universum rake klappen. We leggen uit hoe dit komt.
Datingapps: designed to be deleted
De meeste datingapps werken met een ‘freemium’-model: ze zijn gratis te gebruiken, maar je kan betalen voor extra voordelen. Die dienen gewoonlijk om jouw kans op een connectie te vergroten. De voordelen zijn te verkrijgen via abonnementen of eenmalige aankopen. Het is een erg rendabele business, met hoge marges. En dit ondanks de zware commissies die de applicatiewinkels (Apple’s App Store en Google’s Play Store) opstrijken. De commissies zijn al jaren voer voor regelgevende discussies. Een verlaging ervan zou een flinke opsteker zijn. Tegenwoordig experimenteren veel spelers ook met advertenties, een quasi onontgonnen markt. Online dating is een bijzondere business: in principe biedt men een dienst aan die belooft zichzelf onnodig te maken. Wie een (vaste) partner vindt, heeft immers geen datingapp meer nodig. Het motto van de snelgroeiende app Hinge is zelfs ‘designed to be deleted’. In die optiek is klantretentie lastig. Gebruikers hebben vaak een haat-liefdeverhouding met de apps, die ze regelmatig verwijderen en herinstalleren. Dat maakt ook de inkomsten ietwat cyclisch. Momenteel zien we duidelijk een afkoeling na de pandemische boost. Om de klantretentie te verbeteren zetten sommige apps in op niet-datingfuncties, rond vriendschap, netwerken of talen leren.
Boer zoekt app
Ondanks de appelflauwte in de markt zien we tegenwoordig ook de opmars van nichespelers. Die zetten in op bepaalde community's. Zo zijn er apps voor moslims, mensen van Afrikaanse origine, landbouwers, conservatieven, open relaties, ouders, etc. Niche-apps doen het goed omdat ze een sterke kennis van hun community's hebben en hun specifieke noden kennen. Ze trekken klanten met sterke voorkeuren aan die zich overweldigd voelen op mainstream apps. Dat doet twijfels rijzen of de barrières voor toetreders niet te laag zijn. Apps kunnen snel viraal gaan en even snel weer verdwijnen.
Toch hebben de grote spelers enkele voordelen. Sterke merken als Tinder vereisen nauwelijks marketinguitgaven. Daarnaast is het beschikken over een grote poule gebruikers een voordeel, zeker in dunner bevolkte gebieden. Dat zorgt voor netwerkeffecten. Bovendien zorgt een extra gebruiker nauwelijks voor extra kosten, wat schaalvoordelen oplevert. Tot slot zijn de vereisten rond veiligheid, stabiliteit en ondersteuning wel toegenomen, die kleinere spelers moeilijker kunnen bieden. Zo kende Feeld, een app voor alternatieve relatievormen, een flinke uitstroom nadat een update van de app compleet de mist inging. De koek is groot genoeg voor verschillende spelers, aangezien gebruikers vaak meerdere datingapps combineren. Digitalisering, een groeiende groep singles en geografische uitbreiding zijn belangrijke groeimotoren. De apps zijn nog steeds niet duur, waardoor een betere monetisatie eveneens een hefboom kan zijn.
Match Group: koopwaardig
Match Group is de wereldleider in online dating. Zowat de helft van de inkomsten komen van pionier Tinder. Die vond de zogenaamde ‘swipe-app’ uit, een systeem waarbij je profielen van andere gebruikers met een duimveeg kan goed- of afkeuren. Tinder werd door honderden apps gekopieerd, maar is nog steeds de onbetwiste marktleider, met zo’n 75 miljoen gebruikers. Hiervan zijn er een kleine 10 miljoen betalend (zie grafiek). De voorbije 2 jaar kende de app wel een lichte krimp. Match Group heeft ook de snelgroeiende app Hinge in de stal. Die is meer gericht op serieuze relaties en snelt in verschillende markten grootste concurrent Bumble voorbij. Daarnaast bezit het bedrijf nog tientallen niche-apps, de ene al succesvoller dan de andere. Het aandeel kende jarenlang een sterke stijging, maar viel afgelopen jaren weer terug. Dat lokte koopjesjagers. Onder meer activisten Elliott Management en Starboard Value kwamen in het kapitaal om aan de boom te schudden. Ze eisen besparingen, een terugkeer naar groei en als het vertrouwen niet terugkeert… een overnemer.
Met Zillow-oprichter Spencer Rascoff werd recent (alweer) een nieuwe CEO aangesteld. In 2024 lukte een omzetgroei van 3%, ondanks de dure dollar, een daling van het aantal betalende gebruikers en dankzij een hogere omzet per betaler. De schuldratio (2,3) kwam wat naar beneden en lijkt beheersbaar, zeker omdat er een hoge cashgeneratie is. Match Group keert 100% van de vrije kasstroom uit, via dividend (25%) en aandeleninkopen (75%). In 2025 denkt men nog steeds aan een lichte omzetdaling. Er zou een vrije kasstroom van 1 mld. USD zijn. Niet slecht voor een bedrijf dat op de beurs nog geen 9 mld. USD waard is!
Match Group vervelde van een groei- naar een waarde-aandeel. Het noteert aan een k/w van 16, een ratio die de komende jaren nog zal dalen. Er is immers winstgroei en er worden eigen aandelen opgepeuzeld. Het dividendrendement bedraagt 2,2%. Door de groei van de markt en het ijzersterke merk geloven we dat ook de groei van Tinder weer zal aantrekken. Als een van de kleinere namen in de S&P 500-index is een (tijdelijke) uitsluiting een risico. Het momentum kan nog even tegenzitten, maar Match Group is alvast koopwaardig.
De belangrijkste niche-app is ongetwijfeld Grindr , hoewel het met ruim 13 miljoen gebruikers (waarvan ruim 1 miljoen betalend) nauwelijks nog een niche te noemen is. Grindr richt zich vooral op gay mannen en eerder op casual ontmoetingen. Aangezien de gebruikers tussen hun avontuurtjes door gewoon op de app blijven, zijn de resultaten minder cyclisch. Grindr heeft een stevige voet tussen de deur in de gay-community en geniet van een verminderend stigma. Het kent al jaren een mooie gebruikers- en omzetgroei en krikte de marges gevoelig op. Grindr kwam eind 2022 via een lege beursschelp (SPAC) naar de beurs en dat was een instant succes. De SPAC (die zoals dat gaat aan 10 USD naar de beurs was gekomen) was al opgeveerd richting de fusie met Grindr, maar daarna volgde een duizelingwekkende beursdag. Grindr schoot vanaf de openingskoers op enkele uren ruim 300% hoger. De volgende dagen stuikte de aandelenprijs in elkaar. Wie op de eerste dag kocht verbrandde zijn vingers, maar na de bodem begin 2023 volgde een mooie stijging. De jongste tijd geeft Grindr de rest het nakijken met een prima koersprestatie en een hogere waardering (k/w=40).
Bumble: koopwaardig
Bumble kwam in 2021 onder een ideaal gesternte naar de beurs. De onderliggende cijfers waren goed en bovendien was er een sterke beleggersappetijt voor groeiaandelen. De referentieprijs van 43 USD per stuk was al fors, maar op de eerste handelsdag schoot het aandeel nog eens een verdieping hoger. Daarna hebben investeerders niet veel plezier meer beleefd aan het aandeel. Er volgde een lange ‘derating’ (lagere waardering) en ook de vooruitzichten werden getemperd. Naast apps Badoo, Fruitz en Official komt eigenlijk bijna alle omzet van vlaggenschip-app Bumble. Die kent nog steeds een lichte gebruikersgroei, al sputtert de omzet wat. Bumble werd voorgesteld als een ‘vrouwvriendelijke Tinder’. Het kopieerde veel van diens functies, maar voerde belangrijke verbeteringen door. Op 18 februari komt de groep met cijfers voor 2024, waarin de omzet wellicht ter plaatse trappelde. Netto verwachten we een verlies, te wijten aan eenmalige elementen. Oprichter Whitney Wolfe Herd keerde recent terug als CEO, een goed teken.
Bumble ondervindt momenteel concurrentie van Hinge, maar blijft een interessant merk. Het is onduidelijk of Bumble een lagere of hogere waardering dan Match Group verdient. Enerzijds is het meer een ‘specialist’ (minder holdingkorting). Anderzijds is Bumble de ‘eeuwige tweede’ na Tinder, en heeft het lagere marges. Aan 10 keer de verwachte winst van 2025 oogt ook Bumble interessant. We volgen het aandeel niet op in ons universum, maar toch vinden we het aandeel eveneens koopwaardig.