Telecomsector: al kommer en kwel?

Terwijl drie ervan een vergelijkbare omzet draaien (zie tabel), behaalt Deutsche Telekom inzake omzet meer dan het dubbele van zijn sectorgenoten. En dat wordt weerspiegeld in de marktkapitalisatie, waar het verschil nog groter is.

In 2020 werd de Europese telecomsector zwaar getroffen door de Covid-19-pandemie. Door hogere kosten en lagere opbrengsten (o.a. minder roamingopbrengsten door het beperkte aantal reizen naar het buitenland), was het voor de telecombedrijven vrijwel onmogelijk om goed te presteren. Hun aandelenkoersen namen dan ook een ferme duik. De meesten noteren nog steeds ver onder hun pre-pandemieniveau. De STOXX Europe 600 Telecommunications-index (zie blauwe kader) zorgde vorig jaar overigens voor een van de slechtste sectorprestaties. Reden te meer om weer aandacht te schenken aan deze sector, die nochtans als defensief bestempeld wordt. Laten we onze ‘DB 4X4’-toets schijnen op de vier grootste telecomoperatoren in de  Stoxx-index: Deutsche Telekom , het Franse Orange , het Britse Vodafone en het Spaanse Telefonica .

Grootte en markt

Stoxx Europe 600 Telecommunications

De Stoxx Europe 600 Telecommunications-index omvat 20 telecomoperatoren, maar ook fabrikanten van netwerkapparatuur (o.a. Ericsson, Nokia) en zelfs mastbedrijven (Cellnex Telecom). Zwaargewicht Deutsche Telekom woog eind april 17,2% in de index. Ook Vodafone (14,0%), Orange (7,0%) en Telefonica (6,7%) behoren tot de top-10. De ETF Lyxor Stoxx Europe 600 Telecommunications UCITS (Parijs, 35,56 EUR, LU1834988609, kapitalisatie) is een synthetische tracker (jaarlijkse kostenpercentage van 0,30%). De tracker biedt een mooie diversificatie, zeker omdat de relatief lage waarderingen een sectorverhaal betreffen. U heeft via deze tracker meteen wat blootstelling aan fabrikanten van apparatuur (o.a. 5G) en mastenbedrijven (stukje groeipotentieel).

In Europa kent men gezien de versnipperde markt een hevige concurrentie. De prijzenoorlog die er woedt, drukt de omzet en de marges. Om dit probleem op te lossen, focusten deze bedrijven op regio’s buiten het Europese continent. Zo haalt Deutsche Telekom al het grootste deel van zijn omzet in de Verenigde Staten (60,6% van de omzet in 2020), na de fusie van zijn Amerikaanse dochter T-Mobile US met Sprint in 2020. Hoewel de overgrote meerderheid van de inkomsten voor Orange en Vodafone uit Europa komt, draagt het Afrikaanse continent (+ Midden-Oosten) mooi bij voor Orange en Vodafone (vooral Zuid-Afrika). En voor Telefonica is Latijns-Amerika nog steeds goed voor meer dan een derde van de groepsomzet.

Vooruitzichten

Inzake groei kan men niet echt stellen dat deze bedrijven optimistisch zijn over de nabije toekomst. Orange mikt op een stabiele tot licht dalende EBITDAal (bedrijfscashflow na ‘leases’) in 2021. Telefonica rekent op een ‘stabilisatie van de omzet en de bedrijfscashflow’. Bij Vodafone klinkt het al iets beter: de groep mikt op een EBITDAal van 15 à 15,4 mrd. EUR (14,4 vorig boekjaar). Deutsche Telekom is het meest optimistisch. De groep verhoogde zijn prognoses na het eerste kwartaal en mikt op een EBITDAal van ruim 37 mrd. EUR in 2021. Het rekent vervolgens op een jaarlijkse groei van 3 à 5% van de EBITDAal tot in 2024. Dit is o.a. te danken aan het Amerikaanse dochterbedrijf, dat uitstekende groeicijfers laat optekenen. Dankzij kostenbesparingen zouden de winsten wel op zijn minst stabiel moeten blijven, alsook de royale dividenden.

Balans

De balanssituatie van telecombedrijven is verre van onberispelijk (zie tabel). Deze verbeteren blijft een uitdaging gezien de vele lopende en toekomstige investeringen (o.a. voor 5G en glasvezelnetwerk). 

Deutsche Telekom zette zich met de Amerikaanse fusie zwaar in de schulden. De nettoschuld steeg van 77,4 mrd. EUR eind maart 2020 tot 129,5 mrd. EUR een jaar later. Het heeft ook de hoogste ratio nettoschuld/EBITDA. 

Vodafone zag zijn nettoschuld ook sterk stijgen na een belangrijke overname (de Europese activiteiten van Liberty Global in 2019). De recente IPO van een deel van zijn telecommasten zorgde voor enig soelaas, maar eind maart was de schuldratio nog steeds hoog. Ook Telefonica verkocht telecommas-ten (voor 7,7 mrd. EUR). Diens nettoschuld daalde van 38,2 mrd. EUR eind maart 2020 tot 35,8 mrd. EUR. De Spaanse groep mikt op een verdere schuldafbouw van 9 mrd. EUR in 2021, wat wenselijk is. 

Het is Orange dat kan bogen op de gezondste balans. De Franse groep heeft als doel om de ratio ​nettoschuld/EBITDA  onder de 2 te houden (1,83 eind 2020). 

Dankzij de mooie en voorspelbare kasstromen die in de sector gegenereerd worden, handhaven we vooralsnog onze risicorating ‘2’, behalve dan voor Telefonica (3). Voor de Spaanse groep wordt de risicograad wellicht herzien als de schulden dalen zoals aangekondigd.

Koerstriggers

Het economische herstel en een heropening van de landsgrenzen (meer roaminginkomsten), zal de sector in staat stellen om inkomsten te herwinnen. Orange klonk vrij conservatief inzake prognoses, ondanks een eerste kwartaal gekenmerkt door lichte groei. We sluiten een opwaartse bijstelling van de prognoses niet uit bij de halfjaarresultaten.

Zoals vele andere telco’s bracht Vodafone een deel van zijn telecommasten (Vantage Towers) naar de beurs, terwijl Telefonica er een aantal verkocht. Beiden bezitten er nog en kunnen ook deze verzilveren. Ook Orange bezit via dochterbedrijf TOTEM 25.500 masten, die 7,1 mrd. EUR waard zouden zijn op basis van de waarderingsratio’s van Vantage Towers. Deutsche Telekom gaf eind mei mee dat het zo’n 58.000 masten bezit  (die het bedrijf waardeert op minstens 12,8 mrd. EUR).

Door activa te verkopen, kan men aan schuldafbouw doen. Telefonica wil behalve in Spanje in de toekomst enkel focussen op Brazilië. De rest van de Spaanstalige en volatielere Latijns-Amerikaanse activiteiten zouden verkocht worden. Orange zou een deel van zijn Afrika-tak naar de beurs kunnen brengen, wat Vodafone al gedeeltelijk deed.

Mits transnationale fusies/overnames kan men de versnipperde Europese markt consolideren. De kosten zouden dalen dankzij synergieën. Op korte termijn zou zich dat wel vertalen in hogere schulden. Bovendien stellen overheden zich terughoudend op, omdat ze niet graag de gegevens van hun burgers in buitenlandse handen terecht zien komen.  

Waardering

De meeste telecomoperatoren zagen hun aandelenkoersen dalen, wat tevens voor lagere waarderingen zorgde. Sinds begin 2021 en zeker vanaf maart, zien we echter enig (koers)herstel. Deutsche Telekom koerst al boven pre-pandemische niveaus, de overige drie niet. Deutsche Telekom en Vodafone zijn het duurst inzake  EV/EBITDA en k/w, maar deze ratio’s zijn verre van buitensporig. Orange en Telefonica zijn vrij goedkoop, ondanks de koersstijgingen van de afgelopen weken.

 

Conclusie

Orange is het goedkoopste telecomaandeel. Gezien de stabiele vooruitzichten, de koerskatalysatoren en de gezondste balans geniet Orange in de sector onze voorkeur. Niet te versmaden: het aantrekkelijke dividend van minstens 0,70 EUR p.a., of 6,7% bruto. We trekken het advies op tot ‘koopwaardig’. Het aandeel moet immers in staat zijn om opnieuw met de pre-pandemische niveaus aan te knopen, een aardig herstelpotentieel dus. 

Deutsche Telekom is inzake vooruitzichten het meest interessant. U moet er de hoge schuldenlast wel bijnemen. Op koerszwakte goed voor een positie. Vodafone, dat na de recente jaarcijfers corrigeerde, werd opnieuw aantrekkelijker. Het aandeel is  minstens  te behouden en bij een verdere correctie richting 120 pence zelfs koopwaardig. Telefonica is zeker niet duur en ook het dividend (dat verlaagd werd) blijft aantrekkelijk (7,9% bruto). Maar gezien de eerder zwakke vooruitzichten en de nog steeds hoge schulden blijven we voorzichtig. In afwachting van beterschap is Telefonica gewoon te behouden.

 

Advies update :  H+

De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen van het bedrijf, maar de markt rekende op iets meer. Ook de aangepaste EBITDAal-prognoses zijn niet uitzonderlijk. De voorbije weken is de waardering wat gedaald, zodat DT minstens te behouden blijft.