Overnamebiedingen op Wall Street

©EPA

Het is momenteel rustig op het overnamefront. Er zijn evenwel overnameprooien te vinden die fors onder hun biedprijs noteren. Een verhoogde bezorgdheid over de marktpositie van grote bedrijven zorgt ervoor dat deals trager worden voltooid. Sommige investeerders proberen in te spelen op het verschil (spread) tussen de beurskoers en de biedprijs. Deze strategie wordt ‘merger arbitrage’ genoemd en is niet zonder risico. 

Risico’s

De ‘spread’ bedraagt vaak 5 à 10%, al kan die sterk variëren. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is er regulering. De toezichthouder kan een deal blokkeren als die de concurrentie in een bepaalde sector belemmert. Overheden durven deals te torpederen als die de nationale veiligheid bedreigen of als essentiële bedrijven in buitenlandse handen vallen. Een ander risico is dat de overnemer van gedachten verandert en wegloopt. Gewoonlijk moet die in zo’n geval een stevige boete betalen, al zijn er uitzonderingen. Als er dingen gebeuren die de waarde van de prooi flink ondermijnen, heeft de overnemer soms het recht om zich terug te trekken. Ook het doelwit kan onder de deal uit proberen te komen. Als het management niet akkoord gaat met de deal, beschikt het over verschillende wapens om zich te verweren. Er kan een ‘gifpil’ geïnstalleerd worden om de aandeelhouders te verwateren. Soms probeert men ‘kroonjuwelen’ te verkopen waarop de overnemer aasde. Een andere strategie is het zoeken van een alternatieve overnemer (witte ridder). Als de biedprijs (deels) in aandelen wordt betaald, zal de koers van het doelwit mee bewegen met die van de overnemer. Er is ook een tijdswaarde. Hoe langer het overnameproces lijkt te zullen duren, hoe hoger de spread. Hierbij is naast het grotere risico de opportuniteitskost van belang. In tijden van hogere rentes wordt de spread hoger, omdat er meer alternatieve beleggingen zijn. Tot slot is ook de kans op een hoger bod van belang. Hierdoor noteren prooien soms zelfs boven de biedprijs.

Twitter (H- 3)[[urn:issue:330002172]]

Zelden een saai moment met Elon Musk. Begin april werd bekend dat de Tesla-CEO een belang van 9,2% nam in Twitter. Eerst ging het om een passief belang, daarna lanceerde hij een vijandig overnamebod aan 54,2 USD p.a. cash. Twitter dreigde met een gifpil, die bestaande aandeelhouders de kans zou geven om aandelen te kopen aan een korting. Eind april ging Twitter toch akkoord, maar niet veel later wou Musk zich terugtrekken, wijzend op misleidende informatie over het aantal gebruikers. Er ontstond een juridisch gevecht, dat midden oktober zou worden beslecht in de rechtbank. Twee weken geleden gaf Musk aan de deal toch te laten doorgaan. 

De rechter geeft de partijen tot 28 oktober om de deal te sluiten. De kans op afspringen is wel flink geslonken. U mag ingaan op het bod. Als de koers tot dichtbij de biedprijs beweegt, mag u eventueel al verkopen op de beurs. 

Activision Blizzard [[urn:issue:350113856]](H+ 3 ▲)

Activision Blizzard noteert stevig onder de biedprijs (95 USD in cash) die het begin dit jaar met Microsoft overeenkwam. De deal ligt dan ook onder vuur, omdat de fusiegroep te veel macht op de consolemarkt zou krijgen. Het populaire spel ‘Call of Duty’ zou kunnen verdwijnen van Sony’s Play-Station. Hiermee kan Microsoft zijn eigen console Xbox versterken. De Amerikaanse toezichthouder FTC zou eind november een beslissing kunnen vellen. De Europese Commissie voert een diepgaand onderzoek, maar zou al op 8 november een voorlopige beslissing nemen. De Britse CMA neemt zijn tijd, met een deadline van 1 maart. Microsoft wil de deal nog steeds in het eerste halfjaar van 2023 rond krijgen. 

Het geduld wordt op de proef gesteld, maar de kans op een goedkeuring is groot. Wel bestaat het risico dat Microsoft een lagere prijs probeert te bedingen, aangezien de waarderingen van technologiewaarden dit jaar fors terugliepen. De spread van 32% is pittig, waardoor een eerste positie gerechtvaardigd is.