Dossier vastgoed: de GVV's

©Filip Ysenbaert

Wat aanzien werd als 'veilige' belegging werd door de snelle stijging van de rente dit jaar afgestraft. De belangrijke vastgoedindex EPRA daalde dit jaar met 36%. Als slotbeschouwing over de evolutie bij het Belgische vastgoed gingen we dieper in op de verschillende vastgoedsegmenten bij de GVV’s. Bij ‘De Belegger’ vallen de GVV’s allen onder de pijler ‘dividendwaarden’, gewoon al omdat een GVV wettelijk verplicht is om minstens 80% van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. 

Overzicht

► In DB 43 kwam zorgvastgoed aan bod.

De koersdaling van de spelers in dit segment is stilaan overdreven. Onze favoriet is Cofinimmo (H+ 2,  ), zeker als deze groep zijn kantoorportefeuille in de komende maanden van de hand zou doen. De andere spelers geven ofwel een te laag rendement, ofwel vrezen we voor een kapitaalverhoging (CPI). 

► In DB 47 kwam winkelvastgoed aan bod.

In het winkelvastgoed kiezen we voor de gezonde balansen. De rendementen zijn sowieso een stukje hoger dan in de andere segmenten. Onze keuze viel op Wereldhave Belgium (H+ 2,  )

► In DB 50 hadden we het over logistiek vastgoed en residentieel vastgoed

In logistiek vastgoed kwam Montea (H+ 2,  ) als favoriet uit de bus.

In residentieel vastgoed schuiven we Home Invest (H+ 2,  ) naar voor als kooptip.

Conclusie

Welk GVV-aandeel verdient nu het meest om in uw portefeuille te huizen? Veel hangt af van de potentiële portefeuillegroei, de duurzaamheid én grootte van het dividend, alsook de balans. Binnen het zorgvastgoedsegment verkiezen we Cofinimmo, en hopen we stiekem dat deze gemengde GVV zijn kantoorportefeuille, die verzelfstandigd werd, verkoopt. Wereldhave Belgium krijgt dan weer onze voorkeur in het winkelsegment, vooral omwille van de gezonde balans en de toch wel grote onderwaardering tegenover de intrinsieke waarde. Binnen het residentiële segment, waarvoor we voorlopig voorzichtig blijven, zouden we kiezen voor Home Invest Belgium.

Onze kooptip binnen het GVV-segment (hoewel we geen duidelijk ‘K’-advies geven) gaat naar Montea. De groep groeit gestaag, de schuldgraad daalde richting 39% door de recente kapitaalverhoging in november, het aandeel noteert onder de intrinsieke waarde en gezien de lage pay-outratio van ca. 80% lijkt het dividend ons duurzaam.             

In deze PDF kan u alles nog eens rustig nalezen.