Bouwstenen voor chipbakkers

©REUTERS

De groeivertraging in de halfgeleidersector zette de afgelopen maanden ook de beurskoersen van de Nederlandse toeleveranciers onder druk. Wat nu? 

ASML is het succesverhaal van de eeuw. De Nederlandse groep groeide uit tot de monopolist van machines die via een lithografieproces fijne lijntjes trekken op siliciumwafers. ASML gebruikt hiervoor extreem violetlicht. Hoe meer lijntjes waarop transistoren worden aangebracht, hoe krachtiger de chips. ASML moet zorgen dat de kwaliteit voldoende hoog blijft. De Nederlanders zitten verveeld met een geopolitieke stunt waarbij de VS de verkoop van high-techmachines aan China verbiedt. De Chinese halfgeleiderindustrie is een belangrijke groeimotor, maar voorlopig is er bij klanten TSMC en Samsung Electronics nog voldoende vraag. Bovendien worden in Europa en de VS nieuwe chipfabrieken gebouwd om aan de vraag naar chips te voldoen. Hoewel de inflatie, componententekorten en recessiezorgen tijdelijk op de marges wegen, kon de groep in het tweede kwartaal een omzetklim van 35% voorleggen. De groep verlaagde wel het omzetgroeidoel van 20% naar 10% voor dit jaar, maar dat werd al deels ingecalculeerd. Door componententekorten plaatst ASML de machines al bij de klant, maar kan men nog geen eindfactuur sturen. Samen met het erg mooie orderboek (8,5 mld. EUR orders in één kwartaal) zal de groeivertraging in 2023 snel ingehaald worden.

©asml

ASML kan van zijn nieuwste EUV-machines er maar 55 per jaar produceren. Met een gewicht van 180 ton en een kostprijs van 160 mln. USD is het logisch dat de productie op zijn limieten botst. Tegen 2025 moet het productieritme oplopen tot 90 stuks en hierdoor zal men in november wellicht de langetermijndoelen verder verhogen.  

ASML blijft inzake waardering erg duur, maar de unieke marktpositie en de stevige groei op lange termijn rechtvaardigen dit deels. Sinds onze adviesverhoging is de koers opnieuw wat opgelopen. We blijven koper, maar plaats limieten zowat 10% onder de huidige koers.

©AFP

 ASM International komt iets vroeger in het productieproces van chips piepen. Het ontwikkelt machines die een laagje leggen op de siliciumwafers, waarna het lithografieproces kan starten. Het grote verschil met ASML is dat ASMI concurrenten heeft. De groep is met 55% wel marktleider in de ALD-machinemarkt, belangrijk om steeds kleinere chips te produceren. De afzetmarkt zal de komende jaren verdubbelen en dat vertaalde zich in een onverwacht hoog orderboek per eind juni. De groep kreeg voor 943 mln. EUR orders op één kwartaal, waardoor met het huidige orderboek de potentiële omzet voor 2023-24 al oploopt tot 2,9 mld. EUR. Een doel dat ASMI pas voor 2025 had gesteld. 

Na de halfjaarcijfers startte ASMI een herstelbeweging. Voorlopig laten we het advies op houden. 

©REUTERS

Besi komt helemaal achteraan het productieproces, met de verpakking van de chips. Het bedrijf heeft een mooie technologische marktpositie, maar wel in een hoogconcurrentiële markt en dat maakt het bedrijf cyclischer. Momenteel zijn de nieuwe machines en types van Besi tijdelijk minder in trek. Ondanks een bevredigend tweede kwartaal daalden de orders met een stevige 24% op jaarbasis. 2022 zal dus een minder goed jaar worden, wellicht een gevolg van de malaise bij klant Intel. Niettemin moeten de investeringen in de nieuwe machines in de loop van 2023 aantrekken (nieuwe fabrieken).

Door de hoogconcurrentiële markt krijgt Besi een volatieler karakter (-30% sinds begin dit jaar). Timing is hier belangrijk. Mocht het aandeel nog eens terugvallen richting 40 à 45 EUR, verhogen we ons advies opnieuw naar (bij)kopen.