Belgische telecomsector in verdomhoekje

©Bloomberg

Wat is er aan de hand met onze Belgische telecomaandelen op de beurs? De koersdalingen de afgelopen maanden zijn onbegrijpelijk voor deze goedehuisvaderaandelen. Nochtans doen de Europese telco’s het wel relatief goed dit jaar... Staat de sector in Brussel klaar voor een inhaalbeweging?

De Belegger

Als we ons uitsluitend baseren op de koersdalingen van de Belgische versus de Europese telecomaandelen, dan is er inderdaad een mooi herstelpotentieel. De intrede van een vierde speler op de Belgische telecommarkt doet de vrees echter ontstaan dat er - net zoals in Frankrijk - een prijsoorlog op til is om klanten te winnen. Zo’n vaart zal het echter niet lopen. De 5G-licenties werden geveild, maar er moeten nog een pak investeringen gedaan worden vooraleer 5G voor iedereen beschikbaar wordt en door de nieuwe speler aantrekkelijke bundels aangeboden kunnen worden.

► Het enige Belgische bedrijf dat stand hield is Orange Belgium (H 2, ), maar dit is vooral te danken aan de mogelijke heropening van een overnamebod. Het Franse moederbedrijf kreeg vorig jaar met zijn bod aan 22 EUR per aandeel al een heel pakket aandelen binnen. Als gevolg van dit bod bezit Orange bijna 77% van het kapitaal van de Belgische dochteronderneming. Een nieuw (hoger) bod om de resterende aandeelhouders tevreden te stellen is niet uitgesloten, maar die kans is ook niet heel erg groot.Ondertussen keert Orange Belgium wel geen dividenden meer uit. Orange Belgium is te behouden.

©Photo News

 Telenet (H+ 2, ) publiceerde gemengde resultaten over de eerste jaarhelft. Hoewel het bedrijf optimistischer is voor de tweede jaarhelft, zijn de vooruitzichten niet opwindend. Het bedrijf genereerde de jongste tijd veel cash dankzij de verkoop van de telecommasten, maar dat geld zal vooral gebruikt worden om te investeren in de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk. Door het hoge investeringsritme en de relatief zwakke balans verlaagde de onderneming de dividendverwachting van 2,75 EUR tot slechts 1 EUR bruto per aandeel per jaar. Dat betekent aan de huidige koersen nog altijd meer dan 6,5% brutorendement, maar voor ‘grote’ beleggers was de verlaging een katalysator om afscheid van hun aandelen te nemen. Het akkoord met Fluvius is intussen wel rond, zodat Telenet over het ‘hele’ netwerk in Vlaanderen kan beschikken. Na de scherpe koersdaling kan opnieuw een speculatief element de kop opsteken, met name een mogelijk overnamebod door meerderheidsaandeelhouder Liberty Global. Telenet is stevig te behouden.

©BELGA

Proximus (H 2, ) heeft een relatief goed tweede kwartaal achter de rug, met beter dan verwachte cijfers. De jaardoelstellingen blijven grotendeels gehandhaafd of worden zelfs verhoogd. De onderneming is nog steeds van plan om een dividend van 1,2 EUR p.a. uit te keren over 2022 (een rendement van meer dan 9% aan de huidige beurskoers!). De groei zal evenwel gematigd blijven, zeker in een context van aanhoudende inflatie. Bovendien moet Proximus massaal investeren, met name in glasvezel en 5G. Het bedrijf rekende op een meevaller door goudklompje TeleSign naar de beurs te brengen, maar dat voornemen ging door ongunstige marktomstandigheden de ijskast in.Samengevat: het dividend is zeer aantrekkelijk, maar op korte termijn is er geen echte koerskatalysator. Het aandeel is alleszins wel te behouden. 

■ Gespreid in de sector

De kapitaliserende ‘fysieke’ telecomtracker SPDR MSCI Europe Telecommunications (ISIN: IE00BKWQ0N82; ticker STT, ) blijft een aantrekkelijke manier om gespreid te beleggen in de sector. Eén van de voordelen is dat het dividend op een fiscaalvriendelijkere manier wordt herbelegd. De ‘top-5’, goed voor quasi de helft  van de portefeuille, bestaat uit: Deutsche Telekom (17,9%), Vodafone (11,4%), Telefonica (6,8%), Cellnex Telecom (6,7%) en Orange (5,9%). Via deze tracker koopt u dus vooral de grotere spelers die buiten België actief zijn. De jaarlijkse kosten (total expense ratio) bedragen slechts 0,18%.