Weinig visie bij Atos

©REUTERS

Op de investeerdersdag van Atos biechtte de groep opnieuw slecht nieuws op. De bedrijfsmarge zal dit jaar op basis van de huidige ramingen aan de onderkant van de verwachtingsvork uitkomen. Dat betekent een marge van slechts 3% of licht hoger. Als klap op de vuurpijl stapt de nieuwe CEO - pas sinds midden januari op post - op. Diens afwijkende visie met die van de Raad van Bestuur werd al meermaals in de pers breed uitgesmeerd. Ook de verkoop van activa zit in het slop. Aanvankelijk was het de bedoeling om circa 20% van de omzet in de etalage te plaatsen. Beleggers speculeerden op de interesse van private equity in hippe divisies zoals cloud, cyberbeveiliging, ... Maar een concreet bod bleef uit en met de stijgende rente nam de appetijt wellicht verder af. De Raad van Bestuur dokterde een alternatief voorstel uit, maar geeft weinig blijk van consistentie. Het onderzoekt om tegen eind 2023 de groep in twee te splitsen, in twee beursgenoteerde bedrijven met een eigen bestuur. 

Big data, cyberbeveiliging en de applicatiedivisie moeten het nieuwe groeibedrijf worden. Er wordt verwacht dat de markt van de cloud en cyberbeveiliging met jaarlijks 8 en 10% zal groeien. Dit nieuwe bedrijf zal omgedoopt worden tot Evidian en via een spin-off eind 2023 gescheiden worden van Atos. Evidian zal aanvankelijk circa 7% per jaar groeien en tegen 2026 de marge opkrikken tot 12% (7,8% nu). Evidian zal - cruciaal in de sector - zich aantrekkelijk maken om techneuten aan trekken als werknemer. 

Atos zelf blijft focussen op het beheer van infrastructuur, goed voor 52% van de huidige groepsomzet. Een krimpende markt (1% daling per jaar), maar wel eentje met stevige cashflows (voor herstructureringslasten). Daarnaast zullen er nog herstructureringen volgen die 1,1 mld. EUR kosten. Pas in 2025 zal de marge (>5%) weer in positief territorium vertoeven.Het nieuwe project kost 1,4 mld. EUR, nagenoeg de huidige marktkapitalisatie. Om alles te financieren wordt een belang van 30% in Evidian aangehouden (en later verkocht). Het resterende belang van 2,5% in Worldline (de groep boven Bancontact) ging vorige week de deur uit voor 220 mln. EUR. Andere activa-verkopen moeten 700 mln. EUR opleveren.  

©REUTERS

Advies :  H3

De sleutel tot succes bij een ICT-bedrijf ligt bij de tevredenheid van de werknemers. Als zelfs de CEO na een korte periode het hazenpad kiest, is dat geen goed nieuws voor het aandeel. Het splitsingsvoorstel moet nog onderzocht worden. De markt gelooft er niet echt in en bovendien impliceert dit zware herstructureringen. Slechts te behouden.