Veolia: inflatiebestendige fusiegroep

©BLOOMBERG NEWS

Na een twee jaar durende overnamesoap is de fusie met Suez eindelijk een feit. Veolia betaalde uiteindelijk een stevige premie van bijna 100% tegenover de ‘onaangeroerde’ koers van Suez. Bijna alle regelgevende hordes zijn genomen. Enkel de Britse toezichthouder CMA ligt nog dwars, waardoor Veolia voorstelt om de Britse afvaldivisie van Suez te verkopen. Ondertussen is de integratie van de twee Franse nutsgiganten al volop aan de gang. Estelle Brachlianoff nam op 1 juli de fakkel over van CEO Frérot, die wel aanblijft als voorzitter.

Schaalvoordelen komen goed van pas in de gefragmenteerde sector, waar steeds meer concurrentie is van (Chinese) nieuwkomers. De groep heeft een wereldwijd marktaandeel van zowat 5%. De combinatie van expertise en afzetmarkten levert synergievoordelen op. Naast een banklening en een obligatie-uitgifte werd de deal gefinancierd met een kapitaalverhoging en de opbrengst van de verplichte activaverkopen. De groep wil hiermee de
schuldratio onder de 3 brengen. Eind 2022 zou die al in de buurt van 3 uitkomen. De verplichte activaverkopen zijn niet per se een nadeel. Vaak gaat het om niet-strategische activa waarvoor een mooie prijs kan worden verkregen. In private equity krijgen nutsactiviteiten tegenwoordig een hogere multiple toegekend. 

Voor de bedrijfscashflow mikt men op een groei van 4 à 6%. Het dividend moet in lijn met de winst evolueren. Momenteel biedt het aandeel een degelijk brutorendement van 4,1%. Het dividend werd op 6 jaar met 37% opgetrokken. Veolia is als milieugroep uniek geplaatst om in te spelen op relevante thema’s rond duurzaamheid en waterbeheer. Deze thema’s worden in de toekomst alleen maar belangrijker, ook in de ogen van investeerders. Strengere regulering kan een opportuniteit zijn. Daarnaast is de groep relatief inflatiebestendig. Veel langetermijncontracten zijn immers geïndexeerd en bieden een hoge graad van voorspelbaarheid. De recyclage-afdeling kon profiteren van hogere materialenprijzen. De energiedivisie profiteerde van hogere energieprijzen. Inzake waterbeheer kan de huidige droogte voor lagere volumes zorgen. Bij het beheer van (gevaarlijk) afval en diensten aan bedrijven is er wel een cyclische component. 

Advies :  H+2

Aan 16 keer de winst is het aandeel zeker niet duur gezien het langetermijnpotentieel van de sector. De schuldgraad is in tijden van stijgende rentes wel een aandachtspunt. De fusie levert synergievoordelen op, al zijn onverwachte integratiekosten niet uit te sluiten. Het aandeel corrigeerde zowat 30%, waardoor we het advies optrekken naar stevig te behouden/eerste positie.