Société Générale

©REUTERS

Samenvatting van het eerste halfjaar: met een onderliggende winst van 2,40 EUR p.a. veel beter dan verwacht, dankzij groei in alle takken terwijl de kosten goed onder controle bleven.

©REUTERS

Société Générale is op diverse domeinen actief: niet alleen inzake activiteiten zelf (met o.a. sterk presterende online broker/bank Boursorama) maar ook geografisch. Zo droegen Rusland en Afrika best veel bij tot de winst, maar de schaalgrootte is er allesbehalve optimaal. Dit nadeel kan een voordeel worden als opnieuw gedacht wordt aan overnames, die snel grote synergieën kunnen opleveren. Geen grote overnames of nieuwe regio’s, liet het management in de analistenmeeting weten. Wel kleinere of partnerships die snel tot de rendabiliteit bijdragen en ook de organische groei stimuleren. Merk op dat met bovenvermelde regio’s SocGen bovengemiddeld blootgesteld is aan geopolitieke risico’s, maar anderzijds ook groeimotoren in huis heeft. Desinvesteringen om tot meer focus te komen, worden ook niet geschuwd: ETF-specialist Lyxor werd verkocht aan Amundi en zal in het vierde kwartaal geld in het bakje brengen. In 2017 werd autoleasedochter ALD Automotive naar de beurs gebracht. SocGen blijft daar voorlopig hoofdaandeelhouder (een kleine 80%), maar regelmatig duiken geruchten op over een fusie van ALD met een evenknie. Om maar te illustreren dat SocGen ook wel value in huis heeft. Diverse financiële aandelenposities ook, zodat de groep van het positieve beursklimaat profiteert.

In de Europese bankenstresstest scoorde Société Générale minder goed dan gemiddeld. Dat neemt niet weg dat de groep over het eerste halfjaar een dividend van  1,2 EUR p.a. zal betalen, nu de Europese Centrale Bank vanaf september de belemmeringen inzake opheft. Dat hoeft niet allemaal cash te zijn: tot een vijfde van het voorziene dividend wordt mogelijk aangewend voor de inkoop van eigen aandelen. Het dividend over 2020 (ongeveer 470 mln. EUR) zal in het derde kwartaal volledig in de vorm van inkopen aan de aandeelhouders teruggegeven worden. Een goede keuze, te meer het aandeel aan minder dan de helft van de boekwaarde noteert. Momenteel wordt nog een pay-out van 50% van de onderliggende winst gehanteerd. Een cijfer dat mogelijk wordt opgetrokken bij de publicatie van de jaarcijfers.  

 

Advies :  K3

De beste resultaten in vijf jaar, maar het aandeel zelf bengelt nog fors onder de topkoersen in dezelfde periode. Zelfs de tastbare boekwaarde bedraagt ruimschoots het dubbele van de beurskoers. Vorige dinsdagochtend verhoogden we al ons advies van ‘eerste positie’ naar ‘koopwaardig’. Blijven financieel-economische schokken uit, dan valt een verdere rerating te verwachten. De waarderingen zijn immers te laag versus de niettemin onveranderd hogere risico’s die de sector eigen zijn. Het hervatten van dividenduitkeringen moet het vertrouwen herwinnen, terwijl de inkoop van eigen aandelen bijkomende waarde creëert.