Air Liquide: gas geven!

©REUTERS

De hogere gasprijzen vertalen zich voorlopig in betere cijfers voor Air Liquide. 1,8 mld. EUR aan bijkomende energiekosten in het eerste halfjaar  werden grotendeels doorgerekend aan de eindklant. Gevolg: een flinke omzetgroei van 31% en ook voor de courante nettowinst bleef er nog een klim van 25,1% over. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 7,7% en de marge exclusief de impact van de energiekosten klom van 18 naar 18,5%. Het grote gevaar is dat Air Liquide onvoldoende wordt beleverd. De Europese amoniak- en stikstoffabrieken liggen momenteel stil wegens onrendabel (hoge gasprijzen). Dergelijke fabrieken leveren veel bijproducten die elders in de chemische industrie en ook bij o.a. brouwers worden gebruikt. De grootste risico is dat Air Liquide als afnemer hierdoor zijn eigen klanten niet meer kan beleveren (met mogelijk strafclausules).

Eigen aan de cultuur van het huis blijft de troef om klanten via lange termijncontracten te beleveren. Op dit moment blijven de volumes overeind ondanks de vrees voor een nakende recessie. Mochten de klanten beslissen alsnog hun eigen productie te verlagen door de economische malaise, dan zitten er sterke clausules in de contracten van Air Liquide. Dat betkent een mininumafname, of bij gebrek hieraan een voorafbepaalde vergoeding. Zelfs in het geval van een economische depressie of een ‘force majeur’ (overmacht) moet de klant nog steeds een maandelijkse vaste vergoeding betalen. Air Liquide kon dit afdwingen omdat het installaties heeft in de nabijheid van de klant. 

Volgens het management is Air Liquide redelijk goed gewapend tegen economisch onweer. Een recessie zou leiden tot een omzetverlies van amper 1 à 2%. Air Liquide is overigens niet overdreven veel in Duitsland actief (sectorgenoot Linde wel), en de blootstelling aan problematische bedrijven zoals het Duitse Uniper en het Russische Gazprom is beperkt. 

Bovendien bereidt Air Liquide zich volop voor op het tijdperk van de decarbonisatie. De groep kon al diverse contracten afsluiten voor het opvangen van CO₂ en bouwt eigen waterstofelektrolysefabrieken voor groene waterstof. Eind september vernemen we op de investeerdersdag hier alles over. Naast de energietransitie is de aanwezigheid in het groeiende segment van de elektronicamarkt (chipproductie) en ziekenhuizen (zuurstof, ...) een bijkomende troef.   

Advies :  H+2

Air Liquide is volgens het management nauwelijks cyclisch. De gemiddeld hogere waardering is niettemin eigen aan deze goed geleide groep. Na de koersdaling van 20% sinds begin dit jaar is er terug ruimte voor een eerste positie.