Prosus

©REUTERS

Bij Prosus kwam er nog geen einde aan de lijdensweg. De holding leed al een jaar onder de problemen van de Chinese internetsector. De Oekraïne-oorlog zorgde voor een bijkomende tik, waardoor het aandeel tot onder de introductiekoers van september 2019 (58,7 EUR) dook.  

©REUTERS

Ondanks de geleidelijke diversificatie blijft het Chinese Tencent de waarde van Prosus domineren. De Chinese reguleringen zorgen voor een duidelijke groeivertraging. In het vierde kwartaal steeg de omzet met slechts 8%. In de erg rendabele videogames (een kwart van de omzet) werd de groei belemmerd door de beperkingen op het gebruik door jongeren en vooral door het nu al 8 maanden durende embargo op de lancering van nieuwe games. Niettemin heeft Tencent vertrouwen dat er weldra weer nieuwe games goedgekeurd worden, waardoor er in de 2de jaarhelft betere cijfers verwacht worden. Intussen ziet de groep vooral groei in de internationale games.  

De overheidspolitiek kan nog een negatieve impact hebben indien Tencent gedwongen wordt om WeChat Pay onder te brengen in een financiële holding die gereguleerd zou worden zoals de traditionele banken. Hierdoor zou het product minder aantrekkelijk worden. 

Toch lijkt het pessimisme rond Tencent overdreven. Ondanks de tragere groei wordt dit jaar wellicht opnieuw een
recordomzet geboekt (mogelijk meer dan 100 mrd. USD, een verdubbeling tegenover 2018). De marges kunnen nog wat dalen omwille van investeringen. Tencent kan echter nog heel wat doen om WeChat, dat nu maandelijks al 1,27 miljard gebruikers heeft, te monetiseren. Ook cloud en fintech (momenteel samen goed voor circa 1/3de van de omzet) hebben nog een aanzienlijk groeipotentieel en in de komende jaren ziet Tencent ook kansen in de metaverse.  

Er ontstaat bovendien wat optimisme in de Chinese internetsector nadat de overheid signaleerde dat er geen grote reguleringen meer te verwachten zijn.  

Hoewel de Russische participaties slechts beperkt wegen in de intrinsieke waarde, zorgde de Oekraïne-oorlog toch voor een opdoffer. Het 27%-belang in VK (voordien Mail.ru) werd volledig afgeschreven. De groep blijft voorlopig in Rusland wel actief met de zoekertjessite Avito, die vorig jaar winstgevend was en voor de oorlog op zowat 6 mrd. USD gewaardeerd werd. 

Prosus leed recent ook onder de scherpe koersval bij Delivery Hero. Hoewel de gewone maaltijdbezorging dit jaar break-even zal draaien zal de investering in ‘q-commerce’ (levering van goederen binnen het uur na de bestelling) voor verlies zorgen. Door het pessimisme in de sector kan ook de waarde van de niet- beursgenoteerde maaltijdbezorgers (o.a. iFood in Latijns-Amerika en Swiggy in India) neerwaarts herzien worden. 

Prosus en Naspers namen de voorbije 2 jaar enkele pogingen om de onderwaardering te verkleinen, maar dat had telkens slechts een kortstondig effect. In de huidige markt is de juiste intrinsieke waarde moeilijk te berekenen omwille van de onduidelijkheid over de niet-beursgenoteerde participaties, maar die mag toch nog rond de 100 EUR p.a. geschat worden. Een onderwaardering is gerechtvaardigd, omdat de intrinsieke waarde vooral afhankelijk is van slechts 1 aandeel (Tencent) en omdat China een risico inhoudt. 

 

 

Advies :  H+3

De huidige onderwaardering van meer dan 50% lijkt overdreven, zeker op een moment dat de Chinese aandelen wellicht het ergste achter de rug hebben. Bovendien heeft Prosus een financieel gezondere structuur dan andere vergelijkbare holdings zoals Softbank. Na de zware koersdaling van het afgelopen jaar mag voorzichtig (bij)gekocht worden.