Politieke stokken in de wielen

©Anne Vandenbulcke

Na de relatief goede prestatie in 2020 zijn de emerging markets dit jaar underperformers. 

Geen ideaal klimaat

Traditioneel profiteren emerging markets het meest van een economisch opleving. Veel van deze landen zijn immers olie- en grondstoffenproducenten. De jongste jaren nam het belang van de technologiesector echter sterk toe. In 2020 steeg de MSCI Emerging Markets vooral dankzij de sterke prestatie van zwaargewichten zoals Taiwan Semiconductor, Samsung Electronics en Tencent. De stijging in deze sector viel de jongste maanden echter stil. 

Bovendien evolueerden vele Chinese aandelen, die samen zowat 40% van de index vertegenwoordigen, vrij zwak. De markt vreesde onder meer een verstrakking van de monetaire politiek. 

Ook de stijging van de USD was een negatieve factor. Met een sterke USD stroomt er meestal minder kapitaal naar emerging markets en bovendien nemen de dollarschulden toe. Als gevolg van de coronacrisis liepen in enkele landen de tekorten op de begroting en de lopende rekening hoog op. Hierdoor werden vooral India, Zuid-Afrika en Turkije kwetsbaar. De Turkse beurs en de lira hebben het ook moeilijk met de bemoeienissen van president Erdogan met de politiek van de centrale bank. 

Tot slot verlopen, behalve in China, de vaccinaties in vele emerging markets allesbehalve vlot. Door het opduiken van een nieuwe coronavariant werden vooral in de ASEAN-landen weer strenge maatregelen doorgevoerd, die het economische herstel kunnen belemmeren.   

Toppers van de eerste jaarhelft

Samen met China was Vietnam in 2020 een van de enige landen waar nog economische groei werd gerealiseerd. Dat vergrootte de interesse voor de beurs van Vietnam. Als exportland profiteert Vietnam van de wereldwijde economische opleving. In het eerste halfjaar steeg de export met 28,4% (de import met 36%).  

Na de sterke stijging zouden we in Vietnam niet meer kopen. 

Bij de sterkste stijgers zitten ook enkele olieproducerende landen, zoals Saoedi-Arabië, Rusland en Mexico. De olieprijs zal wellicht nog enige tijd stevig blijven. De OPEC verwacht dat de vraag naar olie in China dit jaar zal groeien met 8,4% en in India zelfs met 11,1%.

Rusland bevalen we begin dit jaar aan als belegging voor de korte termijn. We verlagen het advies voor  iShares MSCI Russia naar ‘houden’.  De trage vaccinaties en de  spanningen met de VS zorgen voor wat onzekerheid. 

Uitblinkers bij de aandelen

Embraer (H-3) kende in het eerste halfjaar een spectaculair herstel dankzij het enthousiasme over de toekomst van de eVTOLs, een soort van vliegende taxi’s die echter pas ten vroegste in 2026 op de markt komen. 

Himax (H+3) profiteerde van de grote vraag naar halfgeleiders. Het aandeel is nog vrij goedkoop, maar de resultaten kunnen wel wisselvallig zijn. 

Verder zagen we bij de sterkste stijgers vooral cyclische aandelen (Tata, Vedanta, Cemex...).   

China pakt internetgiganten aan

De zwakke evolutie van China was voor een groot deel te wijten aan de terugval bij de Chinese internetaandelen. De overheid is de sector streng aan het reguleren, officieel om monopolieposities tegen te gaan en de privacy te beschermen. Vooral aanbieders van onderwijs kregen klappen nadat de overheid een reeks beperkingen (o.a. op de tarieven) oplegde. New Oriental Education is financieel voldoende sterk om te overleven, maar door de zwakkere groei is de traditioneel hoge waardering van het aandeel niet meer gerechtvaardigd.

Het vertrouwen in Chinese aandelen kreeg recent een nieuwe deuk toen de overheid, enkele dagen na de beursintroductie van Didi, deze app plots verbood. Intussen blijft er ook onzekerheid over de noteringen van Chinese aandelen in New York. Biden maakte Trump’s verbod op de handel in de telecomaandelen niet ongedaan, en breidde ze die zelfs nog wat uit (met minder bekende namen). 

Blijf voorzichtig met aandelen van Chinese staatsbedrijven en overweeg na het sterke herstel van bijvoorbeeld PetroChina zelfs om winst te nemen. Voor de grote internetbedrijven verwachten we niet dat de overheidsmaatregelen het groeipotentieel te zwaar aantasten. Hier kan de terugval een koopopportuniteit bieden. 

Ruk naar links in Latijns-AMerika

 Latijns-Amerika presteert meestal goed bij een hoge vraag naar grondstoffen, maar het enthousiasme wordt getemperd door de politieke toestand. Chili is de grootste koperproducent (bijna de helft van de Chileense export), maar de beurs profiteerde niet van de torenhoge koperprijs. Het sinds mei door ‘links’ gedomineerde parlement werkt aan een herziening van de nu nog marktvriendelijke grondwet en bovendien wordt het private pensioensysteem ondermijnd. De Chileense beurs dreigt hierdoor niet langer het toonbeeld van stabiliteit in Latijns-Amerika te kunnen blijven. Bovendien ligt een communistische presidentskandidaat op kop in de peilingen voor de verkiezingen van november.

In Peru, ook een belangrijke koperproducent, zorgde de verkiezingsoverwinning van de uiterst linkse Pedro Castillo alvast voor een verkoopgolf. De nieuwe president probeert de markten te sussen door o.a. beloftes om niet te nationaliseren en niet te raken aan de autonomie van de centrale bank. Ook in het momenteel erg onrustige Colombia groeit de kans op een overwinning van de linkse oppositie bij de verkiezingen van mei 2022. 

Brazilië evolueerde opmerkelijk positief, onder meer dankzij het grondstoffenzwaargewicht Vale. De hogere rente ondersteunde de bankaandelen. Terwijl in de buurlanden Credicorp en Bancolombia fors daalden, ging Itau Unibanco in het eerste halfjaar 40% hoger. Toch is er ook hier heel wat politieke onzekerheid. Bolsonaro maakte zich bij beleggers al onpopulair door de inmenging bij Petrobras. Een nieuw corruptieschandaal doet zijn populariteit naar een dieptepunt zakken, zodat de kans op een terugkeer van de (gematigd) linkse Lula bij de verkiezingen van oktober 2022 toeneemt. 

Chili en Peru zijn al dermate gedaald dat de kans op positieve verrassingen toeneemt. In Chili zal het BBP dit jaar overigens met meer dan 10% groeien. Intussen verwachten we dat Brazilië nog blijft profiteren van de economische groei. 

koopselectie

Baidu

De Chinese zoekrobot is gevoelig teruggevallen in het spoor van de andere internetaandelen. Het bedrijf biedt echter een mooi potentieel dankzij de unieke positie in artificiële intelligentie (vele overheidscontracten) en in zelfrijdende wagens.   

Prosus 

Prosus leed onder de terugval van Tencent, maar de koopargumenten blijven overeind: het groeipotentieel in China, de expansie in internetbedrijven wereldwijd, de grote onderwaardering van de holding, de (verwachte) inkoop van eigen aandelen, en de mogelijke verhoging van het gewicht in de beursindexen dankzij een hogere free float na de aandelenruil met Naspers. 

Enel Americas

Deze Latijns-Amerikaanse nutsgroep is goedkoop en heeft vooral in Brazilie een sterk groeipotentieel. 

Arcos Dorados

Ook deze Latijns-Amerikaanse franchisenemer van McDonald’s mikt vooral op expansie in Brazilië. Dit jaar wordt er een mooi winstherstel verwacht. 

iShares MSCI Latin America 

Ondanks de turbulente politiek en sociale situatie vinden we een gediversifieerde belegging in het grondstoffenrijke Latijns-Amerika toch aantrekkelijk. De belangrijkste landen, Brazilië en Mexico, kennen een BBP-groei van meer dan 5% en de munten staan sterker dankzij de hogere rentes.