Lyxor MSCI Korea

©Photo News

De dooi in de relaties tussen Noord- en Zuid-Korea zorgde in Seoul slechts tijdelijk voor een beursopleving. Het valt nog af te wachten of er een duurzame vrede zal komen, maar de afgenomen spanning kan alvast de risicopremie verlagen. Deels door het oorlogsgevaar hielden veel buitenlandse beleggers hun posities in Seoul relatief beperkt, waardoor de beurswaarderingen relatief laag bleven. Een eenmaking van de twee Korea’s zien we niet snel gebeuren. Maar indien de economische banden wat aangehaald worden, dan zullen Zuid-Koreaanse bedrijven daar sterk van profiteren.

Er zijn nog redenen om in Seoul een heropwaardering te verwachten. De overheid wil meer buitenlandse beleggers aantrekken, onder meer door de grote bedrijven te stimuleren hogere dividenden uit te keren. Ondanks hun stevige winstgroei (vorig jaar gemiddeld met 49%) en de riante kasposities keren de multinationals relatief weinig dividenden uit (de pay-outratio zakte vorig jaar nog licht tot 33,8%).

Intussen profiteren de bedrijven van een aantrekkende economische groei. In het eerste kwartaal klom het BBP met 2,8%, het hoogste cijfer in 8 jaar. De recente versteviging van de USD tegenover de won is positief voor de export.

©Photo News

► Grootste gewichten MSCI korea-tracker

Samsung domineert de index

Een investering in Seoul is op de eerste plaats een belegging in Samsung Electronics, dat bijna een derde van de index vertegenwoordigt. Ondanks managementproblemen in het afgelopen jaar (corruptieschandaal) is Samsung een relatief veilige belegging dankzij de gediversifieerde activiteiten, de sterke kaspositie en de lage beurswaardering. Het bedrijf nam maatregelen om het aandeel aantrekkelijker te maken, onder meer door een splitsing in 50 (in Seoul) en door de inkoop van eigen aandelen.

Samsung en SK Hynix (een dochter van telecomgroep SK Telecom) profiteerden het afgelopen jaar van de stijgende DRAM-geheugenchipprijzen, maar door een toenemende capaciteit in China zijn deze wellicht over hun hoogtepunt heen. SK Hynix, dat aan grote technologiebedrijven zoals Apple levert, houdt met de lage waardering al rekening met een groeivertraging. Ook concurrenten zoals Micron Technology noteren aan amper 4,6 keer de verwachte winst.

Voor staalproducent Posco is de Chinese markt belangrijk. Door de strengere milieureglementering en een betere vraag-aanbodverhouding is de marktsituatie gevoelig verbeterd. Na een recordkwartaal zijn de vooruitzichten goed, ook voor de dochters, zoals de handelsmaatschappij Posco Daewoo.

Hyundai kende een zwak eerste kwartaal, maar dankzij de lancering van een nieuw model in de VS en een stevige vraag in de groeilanden zijn de vooruitzichten goed. Het bedrijf wil ook eigen aandelen inkopen.

Van de grote Kospi-aandelen hebben enkel biotechbedrijf Celltrion en internetgroep NAVER een relatief hogere k/w. NAVER kende een groeivertraging (omzet ‘slechts’ +21% in het eerste kwartaal), maar de vooruitzichten zijn goed dankzij de investeringen in A.I. en cloud. Ook NAVER’s Japanse internetdochter LINE biedt goede perspectieven, onder meer dankzij de snelle groei in fintech.