Enel Americas

©AFP

Latijns-Amerika is traditioneel een regio met een relatief hoog ‘landenrisico’. Dat risico kan enigszins beperkt worden door te kiezen voor aandelen die in de regio geografisch meer gediversifieerd zijn, zoals hamburgerketen Arcos Dorados, e-commercegroep MercadoLibre en nutsgroep Enel Americas. Zoals de meeste internationale nutsaandelen heeft Enel Americas nog niet veel geprofiteerd van het goede beursklimaat. 

©AFP

De resultaten van Enel Americas worden traditioneel sterk beïnvloed door wisselkoersschommelingen, niet in het minst omdat de groep de cijfers in USD rapporteert, maar de inkomsten in lokale munt realiseert. De recente koersdaling kan deels verklaard worden door negatieve politieke en sociale ontwikkelingen. In Peru (waar de groep 15% van de EBITDA realiseert) dook de sol omlaag nadat de marxist Pedro Castillo de presidentsverkiezingen won. In Colombia (37% van de EBITDA) brachten gewelddadige antiregeringsprotesten de peso onder druk. S&P verlaagde de kredietrating van het land naar ‘junkstatus’ en ook de rating van Enel Americas werd hierdoor, ondanks de sterke balans, verlaagd naar BBB- (met stabiele outlook). Het grootste deel van de EBITDA (42%) boekt de groep echter in Brazilië. De real was het afgelopen jaar gevoelig gedaald, maar is in het huidige kwartaal opmerkelijk hersteld tegenover de USD.

De koersdaling van Enel Americas had ook te maken met verkopen door de Chileense pensioenfondsen, die 6,4% van het kapitaal controleren. Om de gevolgen van de Covidcrisis te verzachten, liet de Chileense overheid pensioenspaarders al driemaal toe om tot 10% van hun pensioengeld op te vragen. Er is nu een wetsvoorstel om deze limieten volledig op te heffen, iets wat de befaamde stabiliteit van de Chileense beurs in gevaar zou brengen. Hoewel Enel Americas geen activa heeft in Chili (Enel Chile heeft een aparte beursnotering), is het wel een van de belangrijkste indexaandelen.

De verkoopdruk door pensioenfondsen zal niet tot een eindeloze daling leiden. Het aandeel is immers goedkoop geworden. Voorlopig lijdt de groep in de elektriciteitsproductie nog onder de lockdowns, vooral in Brazilië en Colombia, maar in de tweede jaarhelft is er een sterk herstel te verwachten. De distributietak is wel stabiel gebleven en zal verder profiteren van tariefverhogingen en van een algemene opleving van de post-corona economie. Vooral in Brazilië heeft de groep nog groeipotentieel. 

Een ander koopargument voor Enel Americas is diens profilering in ESG. In april fuseerde de groep met Enel Green Power Americas (EGPA). Hierdoor wordt de capaciteit met 3,7 GW hernieuwbare energie verhoogd tot een totale capaciteit van 15 GW, waarvan bijna drie vierde uit hernieuwbare energie zal bestaan. EGPA heeft nog tal van projecten in de pijplijn die voor extra groei zullen zorgen en bovendien wordt Enel Americas dankzij de fusie ook actief in Centraal-Amerika. Enel Americas produceerde al het grootste deel van de energie dankzij waterkrachtcentrales, maar door de inbreng van EGPA winnen nu ook zonne- en vooral windenergie snel aan belang. EGPA startte vorige week overigens in Brazilië het grootste Latijns-Amerikaanse windpark (met 230 windturbines). De groep heeft 620 mln. USD in dit project geïnvesteerd.

 

Advies :  K3

Sinds de top van april is het aandeel weer teruggevallen tot dichtbij de bodems van 2020. Heel wat slecht nieuws zit in de koers verwerkt. De lage waardering, de sterke balans en de verwachte verhoging van het gewicht in ‘ESG-trackers’ rechtvaardigen een aankoop.