Beleggen in Latijns-Amerika

©RV DOCDe Latijns-Amerikaanse beurzen ontsnappen dit jaar aan de wereldwijde beursmalaise. Vooral Brazilië, dat  goed is voor meer dan de helft van de Latijns-Amerikaanse marktkapitalisatie, presteert opmerkelijk goed.  

Beleggen in Latijns-Amerika

Lula’s comeback

In Brazilië zijn alle ogen gericht op de presidentsverkiezingen van 2 oktober (met wellicht een 2de ronde op 30 oktober). In de opiniepeilingen heeft oud-president Lula een stevige voorsprong op Bolsonaro, maar de markt is vrij gerust dat er geen zware ruk naar links komt. 

Niettemin wordt de uitslag erg belangrijk voor Petrobras, de oliereus waarvan de staat iets meer dan 50% bezit. Indien de huidige privatiseringsplannen worden verdergezet, dan kan het goedkope aandeel gemakkelijk verdubbelen.  Indien de overheid daarentegen de controle verstrakt en het bedrijf gebruikt om de begrotingsproblemen op te lossen,  dan kan de onderwaardering van het aandeel nog toenemen. 

Petrobras was er de jongste jaren weer helemaal bovenop gekomen na de moeilijke jaren onder de vorige president Rousseff. De schulden werden fors afgebouwd en het bedrijf was dit jaar in staat om al 3 kwartaaldividenden van in totaal 3,15 USD p.a. uit te keren (een bruto rendement van 23,5%!). Met de enorme ‘pre-zout oliereserves’ heeft Petrobras veel groeipotentieel. 

Grondstoffen met toekomst

De wereldwijde omschakeling naar hernieuwbare energie en elektrische wagens zal de vraag naar grondstoffen fors doen toenemen en daarbij zal de Latijns-Amerikaanse mijnsector van essentieel belang zijn. Met de huidige productie zullen er vanaf 2026 à 2027 tekorten ontstaan voor nikkel en koper. Chili en Peru zijn de grootste koperproducenten. Ook de vraag naar lithium zal fors toenemen. Chili, Bolivia en Peru bezitten samen meer dan de helft van de lithiumvoorraad in de wereld. 

IJzerertsproducent Vale, het grootste aandeel van Latijns-Amerika, plant tegen 2030 een verdubbeling van de nikkelproductie en een verdrievoudiging van de koperproductie. IJzererts blijft intussen wel meer cyclisch, maar ook hier is Vale optimistisch dankzij een verwachte herneming van de Chinese vraag. Vale is een goedkoop aandeel (k/w 3,6) dat bovendien ondersteund wordt door de inkoop van eigen aandelen.

Het Chileense SQM is de grootste lithiumproducent ter wereld. Lithium is dit jaar al goed voor zowat 3/4de van de omzet (de rest zijn vooral meststoffen). 

Rente en banken

Ondersteund door de renteverhogingen zijn de marges van de Zuid-Amerikaanse banken hersteld. De Braziliaanse banken zagen bovendien in de 1ste jaarhelft een spectaculaire groei van de leningen. Itau Unibanco verwacht dat de kredietportefeuille dit jaar met 15,5 à 17,5% zal groeien (tegen een aanvankelijk verwachte 9 à 12%). De grote banken investeren in hun digitale kanalen om zich te wapenen tegen de concurrentie van de fintechsector. 

Defensieve Mexicanen

De Mexicaanse zwaargewichten zijn meer defensieve aandelen. America Movil is wat duurder dan regionale sec­torgenoten, maar dat is deels te verklaren door de leiderspositie in Latijns-Amerika en de groeivooruitzichten dankzij de uitrol van 5G en het vezelnetwerk. 

Walmex slaagt er in de huidige periode van inflatie in om dankzij zijn lage prijzen marktaandeel te winnen.