Tessenderlo

©SISKA VANDECASTEELE

De beurskoers van de producent van chemische producten is al een tijdje aan het slabakken. De markt ziet niet veel heil in bedrijven die aankondigen om het minstens even goed te doen als in 2020. De EBITDA van Tessenderlo zou dit jaar niet ver uit de buurt liggen van de 314,6 mln. EUR van vorig jaar. In 2021 zitten de hogere grondstoffenkosten tegen en moet de groep opboksen tegen allerlei kostenverhogingen en logistieke problemen. Een belangrijk deel van de aanvoer van kaliumchloride voor de productie van ‘vloeibare’ kunstmest bij Kerley kwam uit Wit-Rusland. Door de Europese boycot moet Tessenderlo alles uit de kan halen om de productie veilig te stellen. De hogere prijzen voor zwavel en kalium, nodig voor de meststoffenproductie, helpen ook niet. En de ruimschootse verdubbeling van o.a. kosten voor vervoer en elektriciteit (Tessenderlo is wel gedeeltelijk ingedekt) dragen bij tot een hoger kostenplaatje. In het najaar werd bij Tessenderlo specifiek aandacht geschonken aan het doorrekenen van de hogere kosten aan de klanten. Wellicht kan het hiervan de vruchten plukken in 2022. 

©SISKA VANDECASTEELE

Door de hoge cashflows de jongste twee jaar werden de schulden versneld afgebouwd. Het management - onder leiding van serieondernemer Luc Tack - gaat evenwel niet op zijn luie kont zitten en ziet nog opportuniteiten. Sinds 2015 geeft Tessenderlo de voorkeur aan investeringen boven dividenden voor de aandeelhouders. Dat lijkt niet snel te zullen veranderen. De groep is intussen gediversifieerder dan vroeger en is actief op een aantal groeimarkten zoals vloeibare meststoffen, peptides, gelatines, producten voor waterzuivering, harde plastic buizen (DYKA),... Vooral in de meststoffensector gaat de expansie verder. De bouw van de Kerley-fabriek in het Nederlandse Geleen (normale productiestart in 2023) kan vertraging oplopen na toeleverproblemen (tekort aan componenten). De bouw van een bijkomende elektrische gascentrale in Tessenderlo (kostprijs 500 mln. EUR) is echter het grootste project. De Vlaamse regering verleende echter geen vergunning. Via een aangepaste versie hoopt men alsnog in aanmerking te komen. 

 

 

Advies update :  H+

De groep rekent op een hoge onzekerheid van de activiteiten in 2022. De marktvraag en de marges zouden onder druk kunnen komen te staan. De magere vooruitzichten maken ons ook voorzichtig. We verlagen het advies met een trapje naar bijkopen op koerszwakte.