Sofina: de gevallen engel

Eind 2021 noteerde Sofina nog aan ruim 433 EUR, liefst 31% hoger dan de intrinsieke waarde van toen (337,9 EUR p.a.). Alles zat de Boël-holding mee, dankzij de strategiewijziging enkele jaren geleden, waarbij Sofina de nadruk legde op groeiaandelen én op Azië. Het toverde zich om van een saaie holding (met ‘oude economie’-bedrijven) in een hype-aandeel. In 2015 opende Sofina een kantoor in Singapore, van waaruit het gemakkelijker niet-beursgenoteerde Aziatische bedrijven kon opvolgen. Het legde de holding geen windeieren. In 2021 floreerden bovendien de IPO’s, wat investeerders in ‘private equity’-de kans bood om rijkelijk te ‘cashen’. 

Sofina
Bedrijf in EUR p.a. in % intrinsieke
waarde
Investeringen LT (*) 76,7 33,0%
Sofina Private Funds 99,8 42,9%
Sofina Growth 38,9 16,7%
Nettokaspositie 12,2 5,3%
Eigen aandelen 5,0 2,3%
Andere 11,3 10,2%
Eigen aandelen 2,5 2,2%
Intrinsieke waarde 232,8  100,0%
Koers 221,4
Korting  4,9%
(*) beursgenoteerde belangen
zoals THG, Biomérieux, Colruyt


Aan dat gunstige sentiment kwam de voorbije maanden brutaal een einde. Groei-aandelen worden sinds begin dit jaar gedumpt (technologiebeurs Nasdaq speelde al 28% kwijt). Logisch dat ook de marktwaarde van de niet-genoteerde groeibedrijven van Sofina daalde. In onze berekeningstabel (zie hiernaast) houden we al rekening met een daling van de niet-genoteerde belangen van 25%. Op de algemene vergadering van 5 mei gaf het management mee dat de intrinsieke waarde op 31 maart gedaald was met 3,6%..., terwijl de Nasdaq al 9,6% prijsgaf. Daarmee toonde Sofina zich wellicht iets te optimistisch.  

Sofina kwam recent in een slecht daglicht toen bleek dat diens zwaarste positie, de Indiase leerapp Byju’s, beticht werd van oplichting. Shorters, die er baat bij hebben dat Sofina verder zakt, zetten dit maar al te graag in de verf. En dan is er ook nog het Britse The Hut Group (de vierde grootste participatie eind vorig jaar), dat 80% van haar beurswaarde verloor sinds half 2021. Daarover werd in het jaarverslag met geen woord gerept. Niet bevorderlijk voor het transparantere imago dat Sofina kreeg sinds de start in 2018 van de publicatie van ‘newsletters’, met snelle info over o.a. de evolutie van de intrinsieke waarde. Beleggers stellen zich nu logischerwijze vragen over de andere tientallen participaties in portefeuille.

De premie (>30%) waaraan Sofina noteerde tot slot, was uitzonderlijk hoog. Dergelijke premie is in de huidige context (geen IPO’s, waarderingen...) niet meer gerechtvaardigd. Pas half juli krijgen we inzage in de evolutie van de niet-genoteerde portefeuille. Een eeuwigheid...


Advies :  H1

Met lagere waarderingen voor de participaties én een gewijzigde perceptie t.a.v. Sofina zelf (van een premie naar een korting) kan het hard (lager) gaan. Balansmatig blijft Sofina wel gezond. De holding zou de markt kunnen kalmeren met duidelijkheid over de gang van zaken bij enkele participaties. Zo niet, dreigt de korting nog toe te nemen. Voor een aankoop kijkt u best nog even de kat uit de boom.