Rente zorgt voor rugwind bij Ageas

©BELGA

De wispelturigheid van de resultaten is voor de aandeelhouders van Ageas een doorn in het oog. Een heel matig eerste kwartaal werd gevolgd door een schitterend tweede. Zowel commercieel - met een sterke herneming van de verkoop in China (een situatie die zich doorzet in het derde kwartaal) - als op het niveau van schadeclaims (weinig o.a. door lokale lockdowns) presteerde Azië heel sterk. De zwakke euro hielp ook een handje. Hierdoor kan de groep vanuit Azië een cashflow op gang brengen van circa 500 à 550 mln. EUR, waar nog in mei rond de beoogde 500 mln. EUR twijfels gerezen waren. Ook de commerciële activiteiten in België liepen als een trein. Door langetermijncontracten met partners sijpelde de inflatie bij schadeclaims nog niet echt door, terwijl de inflatie net wel zorgde voor een indexering van de premies. De hogere premies zijn wel een anticipatie op de extra kosten van claims in het tweede halfjaar of 2023.  

©Ageas
©Photo News

De hogere rente had dan weer een significante invloed op de verhoging van de solvabiliteit, maar gaf ook een knauw aan de boekwaarde (-23% tot 49,1 EUR p.a.). Er zijn immers minder latente meerwaarden op de obligatieportefeuille en de investeringsportefeuille daalde met 8% in waarde. De cashflows van de operationele dochters richting moederholding (743,4 mln. EUR) liggen nu al gevoelig boven het jaardividend (495,4 mln. EUR).

Ageas gaat daarom uit van een duurzame groei tussen 6 en 8% van het jaarlijkse dividend, tot het einde van de periode van het huidige strategische plan ‘Impact24’. Over 2022 zal Ageas het dividend zelfs sneller laten groeien, met 8 à 9%. We houden rekening met een dividend van 2,9 EUR p.a. Nog meer cash laten vloeien naar de aandeelhouders wordt momenteel niet overwogen. Door de impact van IFRS en solvabiliteitsregels voor verzekeraars is een inkoopprogramma minder aan de orde. De markt had wellicht wel gehoopt op een nieuw aandeleninkoopprogramma. We mogen uiteraard niet vergeten dat Ageas in Azië volop aan het groeien is en dat hierdoor de dividendstromen de komende jaren volatiel kunnen zijn. De groep heeft nog een oorlogskas van 1,2 mld. EUR voor eventuele overnames, maar die markt lijkt sterk geluwd.

Advies :  H+2

Ageas is gevoelig aan de evolutie van de wereldbeurzen en de rentes, maar kon in het tweede kwartaal een puike prestatie neerzetten. De belofte van een snellere groei van het dividend moet de komende weken het aandeel kunnen ondersteunen. Eind oktober wordt er een interimdividend uitgekeerd. Beleggers die houden van dividendaandelen mogen Ageas nog oppikken.