Hoger dividend bij Gimv

Dat het dividend voor het eerst in zes jaar werd opgetrokken (tot 2,60 EUR p.a.) is een logisch gevolg van de sterke onderliggende prestatie van Gimv. Met uitzondering van het boekjaar 2019-2020 presteert de investeringsmaatschappij  gemiddeld beter dan het langetermijnreturndoel van 15%. Afgelopen jaar boekte Gimv een nettowinst van 6,6 EUR p.a., een return op de portefeuille van 20,4%. Het dividend blijft overigens een keuzedividend, waarbij u met korting nieuwe aandelen kan verwerven.

Naast het dividend focust het management ook op de aanwas van de portefeuille. Die kan soms ‘gemanipuleerd’ worden, maar de huidige prestatie kwam er niet door hogere waarderingsratio’s of beursintroducties. De waarderingsratio ligt nu gemiddeld op 8,1 keer de EV/EBITDA, omdat het gewicht van high-techbedrijven (o.a. Cegeka) toenam, maar op vergelijkbare basis daalde de waarderingsratio op jaarbasis. Bovendien wordt er na de berekening van de waarde van een bedrijf nog altijd voorzichtigheidshalve een korting toegepast.  Gimv intensifieerde de begeleiding van de 59 bedrijven in portefeuille en ook de gemiddelde investeringstickets worden groter (van 10 naar 41 mln. EUR). Van de 193,8 mln. EUR aan investeringen ging 94 mln. EUR naar de versterking van de bestaande participaties, 100 mln. EUR naar nieuwe. Gimv blijft selectief en bleef recent weg uit 2 transacties, o.a. omwille van hoge waarderingen (11 keer EBITDA gemiddeld voor volwassen KMO’s).

Waarderingsratio’s  EV/EBITDA

  • Consumer:           8,2->8,3
  • Health & Care:      8,5->8,9
  • Smart industries:  7,0->7,7
  • Sustainable cities: 8,0->7,5
  • Gemiddelde ratio:  8,1
©Debby Termonia

Amper 5 jaar geleden bedroeg de waarde van de portefeuille 960 mln. EUR. Nu is dat al 1,4 mld. EUR, vooral dankzij een aanvankelijke grondige selectie (vaak bedrijven die nog niet op de markt waren voor private equity) en de geduldige uitbouw ervan via vier sterke platformen. Ook de diversificatie loont. Cegeka is de grootste positie, maar zorgt niet eens voor 10% van de groepswaarde.

Gimv ving iets meer dan 200 mln. EUR cash na 4 mooie exits met een return van 3,2 keer de investeringskost. Het heeft dan ook nog voldoende middelen om te investeren én om dividenden uit te keren, al kunnen de komende twee jaren mager worden inzake exits (jonge portefeuille, gemiddeld 3,6 jaar). 

Evolutie portefeuille dit jaar

Op dit moment zitten de orderboeken van de meeste bedrijven uit de portefeuille zodanig gevuld dat een economische afkoeling zelfs wenselijk zou zijn. Een milde recessie kan zelfs positief zijn. Terwijl de impact  van de inflatie in het vorige boekjaar (tot eind maart) nog nauwelijks op te merken viel, maakte Gimv recent zijn huiswerk en bracht het de gevaren bij zijn participaties rond bevoorrading van componenten en prijszettingskracht in kaart. Hieruit bleek dat de platformen ‘consumer’ (tekort, inflatie; lonen) en smart industries (tekort componenten, logistiek) het meest gevoelig zijn voor de actuele problemen. In gezondheid/zorg en smart cities zijn de bedrijven weerbaarder. Gimv is hier heel lovend over en verwacht nauwelijks problemen.

Advies :  H+1

De portefeuille groeide vorig jaar met een stevige 17%. Mogelijk dalen dit jaar de marges van de onderliggende bedrijven, maar grote ongelukken zullen uitblijven. Voor sommige private equitybedrijven worden immers forse premies neergeteld en die passen geen conservatieve korting toe. Daarom mag Gimv licht boven de intrinsieke waarde noteren. Het dividendrendement blijft aantrekkelijk. Koerscorrecties tot in de buurt van 52 EUR bieden koopkansen. En kies voor het dividend in aandelen.