Geen deuken bij Gimv

 

Het is verrassend hoe snel de perceptie kan keren. In maart kon Gimv zich nog op de borst kloppen dat de waarde van de portefeuille de kaap van de 1,5 mld. EUR had gerond. De return van de portefeuille lag op 20,4%, ruim boven het doel van gemiddeld 15% per jaar. En dit ondanks de jaarlijkse aderlating van een dividend, dat zelfs opgetrokken werd van 2,5 tot 2,6 EUR p.a. Met een zestigtal participaties beheert Gimv een gespreide portefeuille, altijd belangrijk maar zeker tijdens een recessie. Het is overigens het doel van Gimv om participaties rustig te laten uitgroeien tot mature bedrijven. Dat levert later meer op bij een exit. Het proces van exits is continu bezig, maar kan in barre tijden vertraging oplopen. Alvast de weg naar de beurs/IPO’s is even afgesneden, maar ook bedrijven eisen stilaan lagere verkoopprijzen voor private equity.

Een deel van de waarde van de portefeuille van Gimv wordt bepaald aan de hand van de prestatie van sectorgenoten op de beurs. De multiple EV/EBITDA lag eind maart op 8,1, iets hoger dan voorgaande jaren. De felle beursdaling sindsdien zal dus wegen op de intrinsieke waarde (per eind maart nog 53 EUR p.a.).  

Enkele elementen spreken in het voordeel van Gimv. Op de portefeuille private equity past Gimv een liquiditeitskorting toe, terwijl bij exits gemiddeld 50% rendement wordt behaald. Tegelijk worden nieuwe participaties pas na een volledig jaar voor de eerste keer geherwaardeerd. Belangrijk omwille van de recente verjonging van de portefeuille (gemiddeld 3,6 jaar). De onderliggende participaties werden ook niet vol schulden gestopt, waardoor ze ruimte hebben om (extern) te groeien.

Nadeel is dat Gimv zelf veel minder cash ter beschikking heeft dan enkele jaren geleden om ze te ondersteunen. Na de uitkering van het jongste dividend is er een kleine schuldpositie. Hoewel de belangrijkste participatie (Cegeka) een ICT-dienstverlener is, is het belang van de blitse technologiesector beperkt bij Gimv. We durven zelfs stellen dat twee van de vier platformen ‘slimme steden en gezondheid (zorg)’ recessiebestendig zijn. 

Advies :  H+1

Amper 7% van de portefeuille noteert  effectief op de beurs. Toch vermoeden we dat de intrinsieke waarde van 53 naar  47,8 EUR p.a. (eind september) kan teruggevallen zijn. Waar tot voor kort een premie werd neergeteld voor de portefeuille, is dit voor holdings/investeringsmaatschappijen niet langer aan de orde. De korting van pakweg 8% kan zelfs nog oplopen. Ondertussen is er wel de buffer van het ‘duurzaam’ dividendrendement (4,1% netto). Een lage limiet (rond 40 EUR) biedt bij uitvoering een interessante instapgelegenheid.