Een dubbele hefboom voor GBL

©saskia vanderstichele

Holdings zijn in tijden van berenmarkten extra interessant. Dan doelen we niet zozeer op de spreiding over verschillende activa, maar vooral op de toegenomen korting tegenover de intrinsieke waarde. Dat is het gevolg van een grotere risico-aversie op de financiële markten. Het grote voordeel van een algemene berenmarkt op de beurzen is dat ook de waardering van de onderliggende activa gevoelig is afgenomen. Bij een hervatting van de haussemarkt zal de beurskoers van holdings een dubbele drijfveer kennen: waardeherstel bij de participaties én een daling van de décote richting (of zelfs onder) het langjarige gemiddelde. 

Bij GBL is de korting inmiddels opgelopen tot in de buurt van 40%, dit terwijl het vijfjarige gemiddelde eerder rond 25% ligt. Een ander voordeel van GBL is de relatief grote visibiliteit. Hoewel de holding het jongste jaar opschoof richting private equity, omdat dit ‘hip’ stond bij internationale investeerders, is het overgrote deel van de portefeuille nog steeds belegd in beursgenoteerde bedrijven. Weinig ‘verborgen waarde’ zoals dat plechtte te heten, maar in de huidige context betekent dat vooral geen onverwacht grote afboekingen. De beurskoers van de participaties bepaalt ‘à la minute’ de marktwaarde, een waarde waarvan we kunnen stellen dat die door het negatieve sentiment op de beurzen al zeker geen overwaardering meer inhoudt. Minder risicovol dus. Een andere troef is dat het management van GBL de huidige hoge onderwaardering hekelt, en regelmatig tot de inkoop van eigen aandelen overgaat. Bij dergelijk hoge kortingen is dat waardecreërend. Het dividendrendement loopt op tot ongeveer 4% bruto en zien we de komende jaren licht aantrekken.

Een grote korting is meegenomen, maar als de onderliggende activa peperduur zijn, verliest dat argument zijn waarde. De participaties van GBL hebben wel degelijk (herstel)potentieel. Een overzicht van de 5 grootste beursgenoteerde participaties, waar we vooral sterke merken terugvinden in de consumentensector én grondstoffengerelateerde waarden, stuk voor stuk wereldspelers. 

► Pernod Ricard 
De tweede grootste producent ter wereld van gedistilleerde dranken. Beschikt met zijn sterke merken over prijszettingskracht. Het voorbije boekjaar liet een organische omzetgroei van 21% zien. Het dividend werd stevig opgetrokken en de groep koopt tevens eigen aandelen in. Het aandeel geniet een ‘H+ 2’-advies.

► SGS 
Zwitserse kwaliteit, biedt wereldwijd inspectie- en testdiensten aan (vergelijkbaar met Bureau Veritas). Verdere geleidelijke winststijging in de komende jaren. Daalde dit jaar op de Zwitserse beurs met 31%, weliswaar in sterke Zwitserse frank.

► adidas 
Sterk merk, maar op de beurs dit jaar afgestraft (-53%; H2-advies). Herstelpotentieel nu de waardering flink is gedaald: een k/w van 13,7 voor ‘23; 11 voor ‘24.

► Imérys
Met meer dan 16.000 werknemers actief in 40 landen wereldwijd. Produceert vooral minerale grondstoffen voor de industrie en de bouw. Boekte in het eerste halfjaar een recordomzet en stevige financiële cijfers (nettowinst van 192 mln. EUR).

► Umicore 
De bovengrondse mijnbouwer geniet bij De Belegger een ‘K 3’-advies. Het recycleert waardevolle grondstoffen en is een primus in de circulaire economie. Zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie, met de productie van brandstofcellen en vooral van materialen voor batterijen. Start met Volkswagen een joint venture dat liefst 3 mld. EUR zal investeren. 

Advies :  K1

Spreiding, visibiliteit, een bovengemiddeld grote korting op activa die zelf ook al aantrekkelijk zijn, een gezonde balans, inkopen van eigen aandelen en een deftig, stijgend dividend. Koopwaardig als basiswaarde voor elke portefeuille.